Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

Vlaanderen keerde in 2016 2,1 miljoen euro aan premies uit voor aankoop elektrische wagens

De Vlaamse overheid kende in 2016 471 'zero-emissiepremies' toe aan personen die een elektrische wagen kochten. In totaal werd 2,165 miljoen euro uitbetaald. De gemiddelde premie bedroeg 4.596,6 euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Bart Tommelein op een schriftelijke vraag van Koen Van Den Heuvel (CD&V).

De premie, waarmee de overheid de aankoop van zero emissie voertuigen zoals 100 procent elektrische wagens en voertuigen met brandstofcellen op waterstof wil aanmoedigen, werd op 1 januari 2016 ingevoerd.

In aanmerking komen enkel natuurlijke personen. De premie geldt niet voor leasingwagens of bedrijfswagens. Ieder persoon heeft recht op maximaal één premie en moet de wagens minstens drie jaar behouden.

De hoogte van premie is afhankelijk van de cataloguswaarde van de wagen. Sinds 2017 bedraagt deze maximaal 4.000 euro. De komende jaren zal hij verder dalen tot maximum 3.000 euro in 2018 en 2.000 euro in 2019.

10 reacties

 • Jan Dhooghe

  Een schande. Warom moet iemand die zich een Tesla van 80.000 euro kan permitteren een subsidie krijgen van 5.000 euro? Of een nog duurdere elektrische BMW! Deze maatregel is een slag in het gezicht van de gewone en man, pure graaicultuur van de rijken en hun slaafse politici.

 • Anonymous

  Weer de rijken rijker maken .

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  En wij maar extra electriciteit betalen voor de rijken want de gewone mens kan geen electriciteits wagen kopen en wij maar bezuinige te gek voor woorde maar ja dat is de drijfveer van deze regering

 • Daniel Corstjens

  Ja,als ze goedkoper worden en de gewone man er ééntje moet kopen dan kan die fluiten achter een premie,iemand die 80.000€ op tafel kan leggen voor een auto die kan die 4000€ ook missen! Altijd maar voordelen geven aan het rijk volk,dat is wat ze in dit land goed kunnen!

 • wim rooyakkers

  De gewone sterveling zal geen accubak kunnen kopen,de roverheid beloond hier dan weer de gene die het goed kunnen betalen ,of de zogenaamde zakenrijder die. niet verder hoeft dan de brievenbus en zodoende er de mooie sier mee maakt op kosten van u en mij in het weekend.

 • Geert De Meyer

  Aan de Tesla van de rijken. Wij kunnen dit niet betalen. Is de elektriciteit gratis misschien?

 • Anonymous

  De gratispolitiek gaat gewoon verder , zelfs zonder de sossen . Wie had dat ooit gedacht??

 • AAA BBB

  Electrische wagen geloof er niet in . Probeer hem eens tweedehands te verkopen succes

 • Walter De Weirdt

  Nog even en de gewone burger kan weer extra ophoesten omdat de snuggere economen zich weer misrekend hebben ,denk maar aan de Turteltax!!!!

 • Benny Lanckman

  Ik vraag mij af waarom iemand die kan 100.000,00 eur geven aan een elektrische wagen, een premie moet krijgen?