2 Foto ter illustratie
anp Foto ter illustratie

Wat gebeurt er met uw 100 euro belastinggeld?

Dit is waar uw centjes naartoe gaan

Naar aanleiding van de begrotingscontrole van de regering, onderzocht De Tijd wat er nu eigenlijk gebeurt met ons belastinggeld. De krant kwam tot de conclusie dat zowat de helft naar sociale bescherming gaat. Van elke 100 euro belastingen die door de overheiden worden geïnd, vloeit meer dan de helft naar pensioenen, gezondheidszorg, kinderbijslag, werkloosheid- en ziekte-uitkeringen en andere vormen van sociale bescherming.

Het komt misschien niet echt als een verrassing, maar ons land staat bovenaan het Europese lijstje als het op geld uitgeven aankomt. België besteedt jaarlijks 19.540 euro per inwoner. Dat is 1.566 euro meer dan in Nederland en maar liefst 3.308 euro meer dan in Duitsland. Zelfs in Frankrijk wordt er per kop 925 euro minder uitgegeven.

Maar waar gaat al dat geld dan precies naartoe?

Een vijfde gaat naar pensioenen, in 2015 goed voor bijna 47 miljard euro. Andere belangrijke uitgavenposten zijn gezondheidszorg, uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, kinderbijslag en allerlei rampenfondsen. Maar in vergelijking met de buurlanden is ons land zeker niet extreem vrijgevig. Bij de noorderburen mag het allemaal wat minder zijn, maar in Frankrijk geeft men iets meer aan sociale ondersteuning.

De oorzaken van het hoge overheidsbeslag moet dus elders gezocht worden. Zo trekken we als gemeenschap meer uit voor onderwijs, 12 van de 100 euro om precies te zijn. Dat is erg veel in vergelijking met de ons omringende landen. Verklaring is het hoge aantal leerkrachten per scholier.

Andere slokop is de staat zelf: 10 euro gaat naar de talrijke parlementen, het koningshuis, de kabinetten, de consultants die voor de kabinetten werken, de ambassades in het buitenland, de overheidsdiensten, de regio's en de gemeenten. We betalen daarmee een pak meer dan in Nederland en Duitsland - ook een federaal georganiseerd land. Zelfs Frankrijk geeft minder uit aan overheidsdiensten.

Ook de administratie verloopt niet vlotjes, de inning van de belasting kost maar liefst 1,15 procent van de opbrengsten. In Nederland is dat 0,95 procent. Ook de lonen van de ambternaren kosten flink wat centen.

Ook de subsidies aan ondernemingen kosten veel geld, net als lastenverlagingen en dienstencheques. Die subsidies brengen ons helaas niet dichter bij de koplopers in het lijstje van 'Global Competitiveness Index' van het Wereld Economisch Forum. Daar hangen we op een zeventiende plaats, terwijl Nederland de vierde plaats bezet en Duitsland de vijfde, Frankrijk is 21ste.

Ook de rentelasten wegen op de belastingfactuur. Ondanks de historisch lage rente, vloeit nu al meer naar de afbetaling van de staatsschuld dan naar mobiliteit. De Lijn, de NMBS, de MIVB en de TEC kosten elke Belg 5 procent van zijn belastinggeld. Dat is meer dan de 3,3 procent die naar veiligheid vloeit. Maar toch is er bij ons meer 'blauw op straat' dan in de buurlanden. Ook het aantal cipiers is hier beduidend hoger dan in onze buurlanden.

Wat defensie betreft, besteden we minder dan onze buurlanden (1,60 euro) en cultuur, sport en religie stellen het samen met minder dan 2 euro.

Dat de sociale zekerheid bij de begrotingscontrole wordt gevizeerd is niet verwonderlijk, want het is nu eenmaal de grootste pot. Maar als we vergelijken met andere landen, zijn de boosdoeners de uitgaven aan onderwijs en subsidies aan bedrijven.

100 euro belastinggeld: zo worden ze besteed

20,1 euro     pensioenen
14,2 euro     gezondheidszorg
11,9 euro     onderwijs
  9,3 euro     administratie
  6,5 euro     ziekte en arbeidsongeschiktheid, vervangingsinkomen
  6,2 euro     subsidies aan bedrijven
  5,6 euro     rentelasten
  4,8 euro     mobiliteit
  4,4 euro     kinderbijslag
  3,7 euro     werkloosheid
  3,3 euro     veiligheid
  1,9 euro     andere sociale bescherming
  1,6 euro     milieubescherming
  1,6 euro     defensie
  0,9 euro     cultuur
  0,6 euro     sport
  0,6 euro     sociale woningbouw en gemeenschapsvoorzieningen
  0,2 euro     religie
  2,6 euro     andere

Bron: De Nationale Bank
  


 

2
thinkstock

45 reacties

 • Danila Tas

  Giovanni vanhecke Ik zit op icloud.com We kunnen nog veel 'sharen' Mail mij!

 • . ..

  Schaf die bedrijf subsidie ook maar af. Ze trekken al hun kosten al af en betalen geen belasting

 • philippe decock

  Men rekent 100€ belastingen aan en geeft er 10.000€ uit. Dit is de realiteit en probeer dat niet als kleine man want krijg je diezelfde belastingen op uw dak.

 • Gregory Maurisse

  K geloof er niets van. Ik heb enkele jaren geleden een mail onder ogen gehad waarbij bepaalde kosten van ministers en parlementariërs werden uitgelekt. Man schrok ik mij een hoedje. De toelagen dat die mensen krijgen voor vanalles en nog wat is afschrikwekkend. En dat × 6 regeringen. Maar niemand doet er iets aan, integendeel Herman decroo had erop gereageerd dat democratie nu eenmaal duur was.

 • Gustaaf Senrame

  Ik geloof daar ook niet veel van,aangezien de pensioenen in België lager zijn dan in onze omringende landen. Of wel weet de krant niet meer wat ze vroeger geschreven heeft.

 • N A

  Haha, Robin Hood, alsof de mensen die 1400 euro per maand verdienen belastingen betalen. Het zijn zeker zij niet die dit allemaal mogen ophoesten.

 • Danny Holdensrath

  En een ambtenaar draagt financieel zero bij, hij kost alleen maar.

 • José Gonzales

  Ik geloof er niks van ze delen dat uit aan de vluchtelingen ja het mag mor ze kunnen het niet blijven doen. Want dragen ons hele leven af voor onze welvaart en niet om uit te delen.

 • Rudi Desaever

  Minder regeringen en ministers en minder betaald. Politie en Defensie meer middelen en personeel. Religie subsidies afschaffen. Aan de top bezuinigen, stop de profiteurs.

 • Giovanni Vanhecke

  Beetje meer respect en hoger pensioen voor onze ouderen onder ons die hun 40+ jaren slavernij gedaan hebben en wat minder voor de 4+kinder gezin-profiteurs, ik ken er zelfs die subsidies maandelijks krijgen van 30% op hun electriciteit factuur in een aangepaste sociale woning van 6 kamers wonen voor -250 euro en hun bruto loon mogen houden, plus nog eens jaarlijks royal terug krijgen, maar de kleine man leeft boven zijn stand,

 • David Vlaeminck

  Belastinggeld wordt nu 60% nuttig besteed en voor de andere 40% verspild. Mocht men wat zuiniger zijn op nutteloze zaken zou het aangenamer zijn voor iedereen die gaat werken en zou werken ook echt lonen als we netto wat meer zouden overhouden.

 • Cabrioduikboot

  Niet de gezondheidszorg maar de farma-graai-industrie is in deze sector de grootste geldverslinder!!!!!!!

 • Tuur Tureluur

  We hebben de beste sociale zekerheid van Europa maar die kost ons gewoon te veel. Zr zijn teveel profiteurs in ons land.

 • Kris V

  Extra regering afschaffen en profiteurs gaan laten werken !

 • Gun A

  De administratie zijn eigenlijk de ambtenaren. Bespaar daar maar eens serieus in en laat hun pensioenen ook maar zakken, gedaan met gaten te vullen

 • Dave Battaille

  1 land 1 regering begin daar ne ke mee doe ne keer wat de mensen verlangen en stop met ons iedere dag te bestelen....

 • Dave Battaille

  100 euro..... en de rest......

 • Anti Wielrennen

  Kindergeld afschaffen!

 • O OTB

  Minder ambtenaren, ministers, kabinetten etc...en we winnen 2maal aangezien zo ook de hoogste pensioenen naar beneden gaan.

 • Geert Heylen

  En 1,4 miljard bef.per jaar naar subsidie politieke partijen....

 • Gigi Butera

  De koning van Antwerpen zegt steeds; wij kunnen nog veel besparen in de gezondheidszorg. Ik zou mij schamen in zijn plaats als hij dat zegt, wetenede dat 10 percent naar de politiek gaat. Procentueel zijn net zij de bloedzuigers m.a.w. graaiers van het land. Same on you King of Antwerp.

 • Danila Tas

  De verdeling moet gebeuren onder diegene die er mee voor 'gespaard' hebben... alle andere noppes!

 • Marc Faes

  1 land 1 regering en we zouden weer 9 % besparen.

 • daan aerts

  Dus de staat afschaffen en er is al een heel groot probleem opgelost

 • Butchkeraf Butchkeraf

  Onderwijs wordt er weer stevig doorgehaald. Vergeet niet dat jullie, journalisten, je beroep kunnen uitoefenen dankzij meerdere leraar.

 • Robin Hood

  Als je aan de voorzitter van een parlement meer dan 30.000 euro per maand uitbetaald en dan eens het aantal parlementsleden enZ .... is het niet verwonderlijk dat dit een grote uitgavepost is.wat mij zorgen baart is dat mensen die amper 1400 per maand verdienen dit moeten financieren... zie je de onrechtvaardigheid of niet ? 30000 versus 1400. Zie je tweede onrechtvaardigheid?

 • Diego Missiaen

  Er zullen er veel zijn die dit niet graag lezen maar de uitgavenpatroon van de pensioenen moet dringend naar beneden. 47 miljard euro uitgaven per jaar is echt onhoudbaar. Dit komt neer op 8545 euro per werkende Belg .

 • Grey Wolf

  Niet vergeten dat 10% gaat naar de staat zelf.

 • Wally .

  De sociale zekerheid mag best nog iets meer zijn. Daar krijgen we hoe dan ook allemaal mee te maken. Maar 10% voor onze talrijke overbetaalde politiekers allerhande is een regelrechte schande. Zij graaien en graaien alsof het een lieve lust is en nooit hebben ze genoeg . Dit mag zeker de helft minder zijn.

 • Sven Goderis

  slechts 1,6€ voor defensie en een 3,3€ voor algm veiligheid een schande in deze tijden !!

 • Bruno willems

  Schaf al die onnodige parlementen en senaat af en we gaan al een heel stuk verder komen maar ja dan gaan ze in opstand komen omdat ze niks meer hebben om te graaien

 • kelly Bernaert

  Gezondheidszorg? En wie profiteert er daar het meeste van? Idem als kinderlast? Idd de niet belgen (Vlamingen) en nu gaan ze ook nog een partij oprichten! Proficiat. En weg met al die OVERBODIGE regeringen en gewesten!

 • Die Ene

  Maken ze een telling op 100 euro, terwijl wij der 4000 per maand moeten afgeven.

 • Dirk Smeets

  Schaf al die nutteloze regeringen af en breng het kindergeld naar max. 2 kinderen dan zal er al veel opgelost zijn

 • Geert Heylen

  Dus met andere woorden overheidsbeslag, ambtenaren en hun pensioenen...en naar de privé een habbekrats...

 • hvg .

  En hoeveel gaat effectief naar die posten....een grote hap gaat immers naar ministers, secretarissen en allerhande a eb niveau postjes. Wat men al niet probeeert te verdoezelen met dergelijke studies.

 • Patjeam Pm

  En dan maar kafferen op de werklozen en zieken ,en wat zijn ándere sociale bescherming? Maak de rente op schuld renteloos,zou ook misschien wat kunnen opbrengen

 • Marc Therry

  Degene die nu nog kappen op de aankoop van wat straaljagers mogen best wat dimmen, leerkrachten en ambtenaren kunnen ook best wat in eigen boezem kijken. Leuk tabelleke, wat gaan de vakbonden, groene en rode hierop zeggen? 60% gaat rechtstreeks of onrechtstreeks naar de non profit.

 • Christophe Dausin

  Kortom; op het teveel aan regeringen na doen we het niet zo slecht... onderwijs is onze kracht... en er van uitgaand dat iedereen ooit op pensioen gaat ziek is enz is het logisch dat die kost groot is... zolang de profiteurs er maar uitgehaald worden...

 • J C

  We hebben minder ambtenaren en mensen in de regering nodig. Beperk daarbij nog eens de uikeringen in de tijd en automatiseer de overheidsbedrijven meer. De privaatbedrijven en hun personeel zijn diegenen die alle lasten betalen, dus die moeten iets minder belast worden om meer mensen te kunnen aannemen.

 • Paul vE

  En onze politiekers? Zij zijn met honderdduizenden en hebben allemaal riante salarissen. Deze staan nergens vermeld.

 • Patrick Duyck

  Voor mij geen religie, sport en cultuur aub

 • Kemal Kranda

  Schandalig

 • Wim Van Assche

  Ik ben zeker geen leerkracht, maar hoop uit de grond van mijn hart dat mijn niet aan het budget voor onderwijs komt. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld al jammer dat men bijna niet meer gaat zwemmen met school. En als ik kleuterleidster met een 20tal peuters zie kan ik daar alleen bewondering voor opbrengen.

 • . ..

  Schaf aub die religie af zinloos te investeren in sprookjes die alleen maar uit zijn op machtsmisbruik