Sportcenter

Totale Inzet
euro
Mogelijke winst 0.00

Deze pijnlijke foto legt gigantische kloof tussen Europa en Afrika vast

© afp.

Elf mannen zitten bovenop een 6 meter hoog hek en dromen daar van Europa, dat aan hun voeten ligt. Ze trotseren het prikkeldraad. Een agent van de Spaanse Guardia Civil is met een ladder naar boven geklommen om hen ervan te overtuigen terug te keren. Onderaan achter de bosjes, op de foto niet te zien, staan nog tientallen agenten te wachten. Het beeld wordt sinds gisteren massaal gedeeld op social media.

Aan de andere kant van het hek, evenmin zichtbaar, staan Marokkaanse militairen klaar om de elf Afrikanen terug te sturen naar de bossen waar sommigen al maandenlang wachten om de oversteek te wagen. Onder hen spelen twee dames op een van de negen holes van golfclub Melilla.

Terugsturen
Fotograaf José Palazón legde woensdag als nooit iemand tevoren de gigantische kloof tussen Europa en Afrika vast. Melilla is Spaans grondgebied aan de kust van Marokko. Bijna dagelijks proberen soms honderden Afrikanen tegelijk, mannen én vrouwen afkomstig uit landen als Nigeria, Gambia en Senegal, via de driedubbele hekken Europa te bereiken. Eenmaal in Melilla proberen de agenten hen direct via een poort in het hek terug te sturen - iets wat volgens het internationale recht verboden is.

Dat overkwam ook deze mannen, aldus fotograaf Palazón. Een enkele golfster op de met EU-subsidie voor achterstandswijken aangelegde baan moest huilen en stopte ermee. De rest speelde door, want "dit zien we elke dag."

© reuters.
© reuters.
© afp.

Edwink Winkels 24/10/14 - 12u25

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!