Hollywood walgt na onthulling over verkrachtingsscène 'Last Tango in Paris'

© rv.

Er is ophef ontstaan onder Hollywood-acteurs en -actrices nadat een oud interview met Last Tango in Paris-regisseur Bernardo Bertolucci is opgedoken. De regisseur vertelt daarin dat de beruchte 'boterscène' in zijn film had plaatsgevonden zonder uitdrukkelijke toestemming van actrice Maria Schneider.

In 'Last Tango in Paris' wordt Schneiders personage verkracht door Paul, gespeeld door acteur Marlon Brando.  Hij gebruikt daarvoor boter als glijmiddel. In het interview vertelt Bertolucci dat hij de ochtend van de opnames samen met Brando op dat idee was gekomen. Op dat moment was Brando 48 jaar, Schneider nog maar 19.

"Ik ben op een bepaalde manier vreselijk geweest tegen Maria, want ik heb haar nooit gezegd wat er ging gebeuren. Ik wilde een pure reactie van haar als een meisje, niet als een actrice", vertelt Bertolucci. "Ik wilde dat ze reageerde, maar ze voelde zich vernederd. Ze begon zelfs 'nee' te schreeuwen. Volgens mij heeft ze mij en Marlon [Brando] daardoor gehaat."

 
'Ik wilde een pure reactie van haar als een meisje, niet als een actrice'
'Last Tango in Paris'-regisseur Bernardo Bertolucci

Het interview met de Italiaanse regisseur, uit het Nederlandse praatprogramma College Tour, dateert alweer van 2013. Een herwerkte versie met Italiaanse ondertitels was onlangs opgedoken op YouTube en is zo opgepikt door verschillende Italiaanse en Amerikaanse media.

Verschillende acteurs en actrices halen het interview nu aan om hun walging te uiten over de manier van werken. "Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar deze film, Bertolucci of Brando kijken. Dit is meer dan walgelijk. Ik voel woede", zegt Fantastic Four-acteur Chris Evans scherp op Twitter.

Interstellar-actrice Jessica Chastain reageert verbolgen. "Aan alle mensen die van deze film houden: je kijkt naar een 19-jarige die wordt verkracht door een 48-jarige man. De regisseur heeft zijn aanval gepland. Ik voel me ziek." Actrice Anna Kendrick merkt op dat "mannen met de ogen rolden" wanneer ze eerder in haar omgeving vertelde wat er tijdens de scene was gebeurd.

"Ik voel me schuldig, maar ik heb er geen spijt van", besluit Bertolucci nog in het interview. "Als je een film maakt, wil je soms een bepaald resultaat. Ik vind dat we daarin vrij moeten zijn. Ik wilde niet dat Maria haar vernedering en woede acteerde. Ik wilde dat ze het zou voelen. Maar daarna heeft ze mij haar hele leven gehaat."

 
'Ik voelde mij een beetje verkracht, zowel door Marlon en door Bertolucci'
Maria Schneider

Maria Schneider overleed in 2011 aan de gevolgen van kanker. Tegenover de Daily Mail zei ze in 2007 dat ze "zich vernederd voelde" na de scene. "En om eerlijk te zijn, voelde ik mij een beetje verkracht, zowel door Marlon en door Bertolucci", zei ze. "Marlon heeft mij niet getroost of zijn excuses aangeboden. Gelukkig was het maar één opname."

Sam Feys 4/12/16 - 20u11

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.