Busbestuurster kan reizigers nog net op tijd waarschuwen, maar sterft zelf bij crash met trein

Rond 13.30 uur is in Pittem een trein met een lijnbus gebotst. Daarbij is de busbestuurster om het leven gekomen, bevestigt woordvoerster Inge Debruyne van De Lijn in West-Vlaanderen. Enkele treinwagons zijn ontspoord. De schade aan de infrastructuur is groot. Het spoorverkeer is wellicht nog tot maandag verstoord.

Het ongeval gebeurde op de hoek van de Spoorweglaan en de Meulebekestraat op de spoorlijn tussen Lichtervelde en Tielt. Een bus kwam er op de sporen terecht, waarna het tot een aanrijding met de trein kwam.

De lijnbus kwam vermoedelijk terecht op de sporen door een verkeerd manoeuvre, zegt de Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen.

Waarschuwing
Op de bus zaten negen passagiers, waaronder enkele kinderen, jongeren, een ouder koppel en een koppel met een baby, meldt een getuige. Net voor de botsing maande de busbestuurster de reizigers aan om uit te stappen. De vrouw besefte wellicht dat ze door een verkeerd manoeuvre op de sporen was terechtgekomen en opende de deuren van de bus om de passagiers te laten uitstappen. Zelf probeerde ze het voertuig nog van de sporen te krijgen, maar dat bekocht ze met haar leven.  

"Het ging om een gelede bus met reizigers die een omleiding moest volgen", aldus nog Debruyne.

Volgens een getuige haperde de bus door een verkeerd manoeuvre aan een verkeersbord. De bestuurster probeerde door enkele manoeuvres de situatie op te lossen, maar dat lukte niet. Het voertuig stond op de sporen en plots ging het belsignaal. Er ontstond paniek, één van de inzittenden riep naar de buschauffeur dat ze de deuren moest openen. Ze deed dat ook en iedereen, ook de buschauffeur, kon de bus verlaten. Net voor de trein aankwam, stapte de chauffeur echter opnieuw op de bus, aldus de getuige.

Treinbestuurder lichtgewond
De buschauffeur overleefde de aanrijding niet, bevestigt de politie. Het slachtoffer is een vrouw van geboortejaar 1960 uit Ardooie, aldus het parket. De Lijn uit zijn medeleven naar de nabestaanden van de vrouw.

De bestuurder van de trein is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt spoorbedrijf NMBS. De ongeveer 120 inzittenden van de trein werden één voor één geëvacueerd en naar een zaaltje in de buurt gebracht.

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er veel schade aan sporen, bovenleiding en seinen. De herstellingen zullen zeker meerdere dagen duren. Het treinverkeer tussen Tielt en Lichtervelde blijft dus enkele dagen onderbroken.

Drie rijtuigen van de trein zijn met de wielen naast het spoor terechtgekomen, maar de trein is niet gekanteld. Infrabel meldt dat de overweginstallatie normaal zou gefunctioneerd hebben. De treinbestuurder probeerde nog af te remmen, maar is niet tijdig tot stilstand kunnen komen. Het parket stuurde een verkeersdeskundige om het ongeval verder te onderzoeken.

Vervangende busdienst
Er zal een vervangende busdienst ingelegd worden tussen Lichtervelde en Tielt. Treinen kunnen ook omgeleid worden langs Kortrijk, wat een extra reistijd van een klein halfuur oplevert. Reizigers vanuit Gent naar De Panne reizen best via Brugge en Lichtervelde.

Politiezone PZ Regio Tielt heeft een noodnummer voorzien voor info: 051 46 03 30

 
De chauffeur besefte dat ze door een verkeerd manoeuvre op de sporen terecht was gekomen en opende de deuren van de bus om de passagiers te laten uitstappen
© belga.
© belga.
© belga.
© belga.
© belga.
© belga.
© belga.
© belga.
© Hans Verbeke.
© Hans Verbeke.
© Hans Verbeke.
© Twitter.
© Hans Verbeke.
© Hans Verbeke.

Door: redactie 25/11/15 - 16u15

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

Voeg een nickname toe aan je profiel om een reactie te kunnen plaatsen.

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.