Derde dag op rij kans op onweer (ontdek hier waar en wanneer)

© Noodweer Benelux.

Vandaag is het voor de derde dag op rij opletten voor wateroverlast. Momenteel trekken buien over het centrum van het land en het zuiden van Nederland. Lokaal kan er op korte tijd tot 30 millimeter neerslag vallen.

"Aan de oostflank van het systeem activeren de buien en wordt ook onweer gesignaleerd", meldt Noodweer België. "Dit is vooral het geval in het noordoosten van de provincie Limburg. De verwachting is dat de komende uren de buienactiviteit verder zal toenemen met een verhoogde kans op onweer boven Vlaanderen. Lokaal lossen de buien flink wat regen met wateroverlast tot gevolg."

De bliksemontladingen zijn live te volgen via de website van Noodweer België.

Vooral naar de avond wordt de kans op verschillende onweersbuien groot. Door de veranderlijke wind op hoogte zullen die onweders in de meeste gevallen clusters vormen. Een lokale hagelbui met hagel tot maximaal 3 centimeter wordt niet uitgesloten.

Tijdens de doortocht van de (onweers)buien kan er lokaal tot 30 millimeter neerslag vallen. Tijdens de doortocht van de storm kan het flink gaan waaien. Er zijn rukwinden tot 50 kilometer per uur mogelijk.

In Scherpenheuvel (Vlaams-Brabant) werd een kersenboom doormidden gekliefd door de bliksem.

Ontdek in de tabel hieronder waar en wanneer er vandaag regen en onweer wordt verwacht.

© meteo.be.

Kleurcode

Groen: er worden geen significante problemen verwacht ten gevolge van onweer.

Geel: er is kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen.

Oranje: Intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie

Voorspellingen

De kans op onweer is vandaag het kleinst aan de kust. Het kwik klimt er tot 16 graden. In het binnenland wordt 20 tot 23 graden verwacht. Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt met regen of buien en kans op onweer. Plaatselijk valt veel regen. Aan zee staat een krachtige noordenwind. De minima schommelen tussen 11 en 15 graden.

Ook morgen is het bewolkt met regen- en onweersbuien. Lokaal valt er zelfs hagel en in korte tijd veel regen. Morgenavond wordt het droger vanaf de Duitse grens. Er staat een matige, aan zee een krachtige wind uit noord tot noordwest. De maxima bedragen 14 graden aan de kust en ongeveer 18 graden in de andere regio's.

Van dinsdag tot en met vrijdag is er af en toe zon maar vooral in het binnenland kan een regen- of onweersbui ontstaan. Komend weekend is er meer zon en de buienkans wordt kleiner. De middagtemperatuur schommelt dinsdag rond 19 graden. De dagen daarna wordt het zowat 21 graden.

Vrijdag viel de regen met bakken uit de lucht in Diepenbeek. © Foto Jimmy De Schrijver.

Wateroverlast

Onweders en hevige regen trokken de afgelopen dagen al over ons land. In de Kempen was er gisteren wateroverlast in Mol en in de omgeving van Turnhout. In Mol zette een wolkbreuk een straat in het gehucht Millegem blank. Huizen bleven er gespaard van de regen. In Turnhout kreeg de brandweer verschillende oproepen om water weg te pompen.

Vrijdagavond zorgde de doortocht van het onweer vooral in Zuid-Limburg voor ernstige wateroverlast. In Diepenbeek zagen delen van het wegdek wit door de hagelbuien en in Heukelom kwamen enkele huizen onder water te staan. Ook Riemst kreeg af te rekenen met een wolkbreuk, het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Bewerkt door: Redactie 29/05/16 - 08u45

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.