Buitenlandse pers zwáár onder indruk: "Hazard motor Belgische chocoladefabriek"

© AD, Bild, La Gazzetta dello Sport, Marca, L'Equipe.

De 0-4 van de Rode Duivels tegen Hongarije heeft grote indruk gemaakt in Europa. De buitenlandse kranten - focus op onze Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse en Engelse titelconcurrenten - waren behoorlijk lyrisch over de prestaties van België in het algemeen en van man van de match Eden Hazard in het bijzonder. "De weelde op offensief vlak is zo groot dat het angstaanjagend wordt", schrijft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Wie stopt hen?"

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport had het over een wervelende wedstrijd van de Rode Duivels, dat over bijzonder veel aanvallend geweld beschikt: "De Rode Duivels zijn in de juiste tabelhelft terechtgekomen. De weelde op offensief vlak is zo groot dat het angstaanjagend wordt. Bovendien scoren ze vlot en pakken ze geen goals. Drie aanwijzingen zijn natuurlijk nog geen bewijs, maar België is nu klaar om de rol op te nemen die het voor dit EK kreeg toebedeeld. (...) Ze hebben alles om tot het einde door te gaan. Goals van Alderweireld, Batshuayi, Hazard en Carrasco: Hongarije was in een gulle bui en ging met 4-0 tegen het canvas. De Rode Duivels na een ware demonstratie richting kwartfinale. Daarin ontmoeten ze vrijdag Wales in Rijsel - in wat eigenlijk een thuismatch is. Wie stopt hen?"

© Screenshot Gazzetta dello Sport.
© epa.

De Spaanse sportkrant AS focuste zich vooral op de briljante partij van doelpuntenmaker en assistkoning Eden Hazard: "Wát een partij van Eden Hazard, bekroond met een knappe goal. Ook Kevin De Bruyne schitterde. België bevestigde zijn favorietenrol - dit was de meest verfijnde versie van de Rode Duivels. Ze walsten over een Hongarije met twee gezichten: weerloos in de eerste helft, scherp in de tweede helft. De Bruyne en Hazard, beiden fabelachtig, ontmantelden de selectie van Bernd Storck. De Rode Duivels hebben hun favorietenrol luidkeels uitgeschreeuwd. Met De Bruyne en Hazard in een begenadigde dag kan u van dit België het allerbeste verwachten. Ze zijn momenteel kandidaat om alles te pakken."

© Screenshot AS.
© getty.

Ook Marca, die andere gezaghebbende Spaanse sportkrant, bezong de lof van de middenvelder van Chelsea: "Eden Hazard toonde zich van zijn beste kant tegen Hongarije. Een schitterende wedstrijd van de middenvelder van Chelsea - één van de beste individuele prestaties op dit EK. Hij speelde zich voor heel Europa in de kijker: zijn aandelen zijn flink de hoogte zijn ingeschoten. Dat werd ook meer dan tijd na een matig en ontgoochelend seizoen. Hazard hééft het talent om één van de beste voetballers van Europa te worden, maar het ontbrak hem tot nu toe aan kwaliteit en regelmaat - noodzakelijk om bij de groten te horen. De match tegen Wales, vrijdag, is voor hem een kans om al het goede te bevestigen is én te tonen dat hij klaar is om België naar de finale te loodsen." Marca besloot zijn bewonderende commentaar met een schitterende vergelijking. "Hazard is de motor van de Belgische chocoladefabriek."

© Screenshot Marca.
© afp.

In de Franse sportkrant L'Equipe eveneens een ode aan Hazard. Zij hadden het over de beste match van Hazard in het shirt van de Rode Duivels:
"Verleidelijk. België heeft Hongarije overrompeld in de achtste finales van het EK. De Rode Duivels, gedragen door een grootse Eden Hazard, scoorden vier keer in Toulouse. Hazard was lang omstreden bij de Rode Duivels, maar hij heeft eindelijk laten zien wat hij in zijn mars heeft. Een festival aan versnellingen, overstapjes en snedige openingen en ook defensief kweet Hazard zich plichtsbewust van zijn taak. De onbeholpenheid van zijn teamgenoten voor doel en de exploten van Király stelden het vuurwerk lange tijd uit. De ex-speler van Lille zorgde uiteindelijk zelf voor de apotheose met één assist en een doelpunt na een knappe slalom. Zijn béste match in het shirt van de Rode Duivels - een wederopstanding na zijn slecht seizoen bij Chelsea."

© Screenshot L'Equipe.
© photo news.

De bekende analisten van BBC, met onder hen gewezen toppers als Thierry Henry, Gary Lineker, Alan Shearer en Rio Ferdinand, genoten met volle teugen van de prestatie van Hazard: "Hij speelde echt een gewéldige wedstrijd - een droompartij. Als je hem zó veel ruimte geeft, is hij dodelijk en kan hij een team op een hoopje spelen. Voor de fans van Chelsea moet dit frustrerend zijn - zij zagen deze briljante Hazard immers nog niet vaak. Het is genieten als hij deze vorm te pakken heeft."

© afp.

In de Duitse pers, en met name in Bild, maken zich schijnbaar al op voor een finale tussen België en Duitsland: "De Rode Duivels groeien langzaam uit tot een échte titelkandidaat. Onze buren domineerden tegen Hongarije en bereikten de kwartfinales na een 4-0 zege. Nadat ze struikelden tegen Italië richt België zich verder en verder op. Trouwens: de Rode Duivels kunnen zich voor het eerst sinds 1980 plaatsen voor de finale van het EK - destijds verloren ze met 1-2 van Duitsland. Het zou zomaar tot een nieuwe confrontatie kunnen komen."

© photo news.
© Screenshot Bild.

Kicker, het belangrijkste voetbaltijdschrift van Duitsland, zag dat de Rode Duivels op de goede weg waren, maar haalde ook een pijnpunt aan: "Vóór het EK waren de Rode Duivels nog hot, maar in de groepsfase bleven ze wel onder de verwachtingen. In de achtste finales tegen Hongarije toonden de Belgen dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Een dolle overwinning met één manco: de kansen afwerken. De Rode Duivels waren niet nauwkeurig genoeg en in de zone van de waarheid te egoïstisch."

© getty.

In Nederland, en meer bepaald bij het AD, is het nu ook doorgedrongen dat België ver kan geraken: "Het kostte heel wat moeite, maar België heeft de kwartfinales bereikt op het EK in Frankrijk. De 'Rode Duivels' wisten het surplus aan kwaliteit tegen Hongarije pas in de slotfase om te zetten in doelpunten: 4-0. (...) De Belgen, die in de 'gunstige' kant van het speelschema zitten, lieten in de eerste helft eindelijk zien waarom ze tot de favorieten voor de titel worden geschaard. Aan de hand van aanvoerder Eden Hazard en Kevin De Bruyne walste de getalenteerde ploeg van Wilmots over de Hongaren heen. Waar eindigt dit?"

© AD/GoPress.

Volkskrant ziet voor de Belgen geen tegenstand tot de finale: "België bereikte met de voorlopig grootste zege van het toernooi de kwartfinale en treft daarin Wales. Daarna mogelijk Portugal of Polen. Allemaal landen met een enkele sterspeler en verder de nodige goedwillende dravers. Geen ploegen met een tactisch meesterplan en flexibele flanken, zoals Italië, waartegen België nog zo'n valse start maakte." De Nederlandse krant spendeerde ook een paragraaf aan uitblinker Hazard. "Hij heeft de klasse. Het voorbije seizoen bij Chelsea, in de voorbereiding en poulefase hield hij die nog behoorlijk verstopt. Gisteravond ging het dan eindelijk los. Zijn panklare assist op de 2-0 van invaller Batshuayi twaalf minuten voor tijd liet hij volgen door een dribbel langs de rand van het zestienmetergebied besloten door een knal in de hoek."

© Screenshot VK.

Door: Dimitri Eeckhaut 27/06/16 - 00u17

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.