Politierechter tegen Turkse: "Ken jij na 20 jaar nóg geen Nederlands?"

© Mozkito.

Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.

Archiefbeeld. © belga.

Politierechter tegen Turkse: "Kan jij na 20 jaar nóg geen Nederlands?"

Emine O., een Turkse vrouw uit Zele, heeft deze week een stevige veeg uit de pan gekregen van politierechter Mireille Schreurs. De vrouw woont al twintig jaar in ons land en kan nog altijd geen woord Nederlands praten. Een tolk moest voor haar komen vertalen in de rechtbank van Dendermonde.

"Heb je nog nooit een cursus gevolgd om de taal machtig te worden?" vroeg Schreurs. De vrouw kon alleen maar antwoorden dat ze de woorden telkens vergeet en dat ze niet in haar hoofd blijven zitten.

Emine O. moest verschijnen voor een zware snelheidsovertreding waarbij ze 136 km/uur reed in plaats van 70 km/uur. Het excuus was dat haar man zwaar ziek was en dat ze zo snel mogelijk bij hem wou zijn. De politierechter bleef proberen om een reactie in het Nederlands te krijgen, maar veel kwam er niet uit. Haar straf ontliep ze echter niet. Ze kreeg een geldboete van 600 euro opgelegd en een rijverbod van 5 weken. (KBD)

 
Heb je nog nooit een cursus gevolgd om de taal machtig te worden?
Politierechter Mireille Schreurs
© thinkstock.

'Kwieke bompa' rijdt geparkeerde auto aan na klapband

De 82-jarige Andreas S. uit Herzele moest zich in de politierechtbank verantwoorden nadat hij in de Kouterstraat een geparkeerd voertuig aanreed. "Mijn cliënt is 82 jaar en het bewijs dat de levensverwachting voor mannen is toegenomen", vertelde zijn advocaat.

"Zo doet hij nog zelf de was en de plas. Enfin, echt een kwieke bompa dus, die zich hier nu moet verantwoorden voor een aanrijding met vluchtmisdrijf. Al is er van dat laatste helemaal geen sprake. Hij kreeg in de Kouterstraat een klapband en scheurde daarbij tegen één van de geparkeerde voertuigen. Hij is uitgestapt, maar zag nergens iets van schade. Daarop is hij doorgereden. Niet veel later stond de politie al aan zijn deur die gecontacteerd werd door een buurman die hem was gevolgd. Het was echter allerminst zijn bedoeling om zich aan de feiten te onttrekken."

De politierechter geloofde het verhaal en sprak de man vrij voor vluchtmisdrijf. Wel moet hij 120 euro boete betalen omdat hij het voertuig aanreed. (TVR)

 
Mijn cliënt is 82 jaar en het bewijs dat de levensverwachting voor mannen is toegenomen
Advocaat van Andreas S.
© belga.

"Slechts twee blikken Cara gedronken"

Twee geparkeerde voertuigen aanrijden en toch doorrijden. Voor die feiten stond M.D. uit Oudenaarde terecht in de politierechtbank van Oudenaarde. Toen de politie haar thuis aantrof, bleek ze ook nog eens 1,75 promille alcohol in haar bloed te hebben.

"Mijn cliënte heeft bij thuiskomst twee blikken Cara Pils gedronken. Vandaar dat ze positief blies", vertelde haar advocaat. De procureur merkte hierna op dat ze heel wat meer pintjes moet gedronken hebben om aan dergelijk alcoholpercentage te komen. De politierechter legde de dame een geldboete van 2.400 euro op, waarvan 1.740 euro met uitstel.

Daarnaast moet ze ook een maand haar rijbewijs inleveren en krijgt ze haar rijbewijs pas terug na het slagen in medische en psychologische proeven. (TVR)

 
U moet heel wat meer pintjes gedronken hebben om 1,75 promille in uw bloed te hebben
Procureur
© belga.

Vrouw ramt auto door medicatie tegen menopauze

Een vrouw uit Halle reed naar eigen zeggen niet tegen een auto omdat ze 1,86 promille alcohol in haar bloed had, maar omdat ze in haar menopauze zat. "Ik had drie glazen wijn op, zit in mijn menopauze en had Xanax genomen", verklaarde F.V. uit Halle aan de politierechter.

"Met gedoofde lichten en duidelijk in staat van dronkenschap bent u tegen een openstaand portier gereden. Uw kind van elf vroeg u zelfs of u wéér gedronken had", berispte de rechter. "Iedereen weet dat men na een halve fles wijn geen Xanax moet nemen."

De eigenares van het geparkeerde voertuig wou op het moment van de aanrijding haar zoontje laten uitstappen. "Toen ik het voertuig zag, heb ik mijn zoon terug in de auto geduwd en ben ik tegen mijn voertuig gaan staan", verklaarde ze. Vonnis op 16 november. (TVDN)

 
Iedereen weet dat men na een halve fles wijn geen Xanax moet nemen
Politierechter
Archiefbeeld. © thinkstock.

Man jaagt voorligger op met 160 km per uur (pech dat het politie was)

Een chauffeur die het op zijn heupen kreeg van de wagen voor hem en die eerst met zijn grootlichten aanmaande sneller te rijden en daarna langs rechts inhaalde met 160 km per uur, werd door diezelfde wagen aan de kant gezet. Het ging immers om politie-inspecteurs in een anonieme dienstwagen. Alessandro G. "vond dat het niet snel genoeg ging, want hij wou de volgende afrit nemen", zei zijn advocaat in de Halse politierechtbank.

De inspecteurs stelden ook vast dat de man zonder gordel reed én ook nog eens zijn gsm gebruikte tijdens zijn rit. G., eerder al twee keer veroordeeld, kreeg dit keer een boete van 540 euro en een rijverbod van 23 dagen voor alle overtredingen. (BKH)

 
Mijn cliënt vond dat het niet snel genoeg ging want hij wou de volgende afrit nemen
Advocaat van Alessandro G.

Bewerkt door Eric Belsack 21/10/16 - 16u30

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.