Sportcenter

Totale Inzet
euro
Mogelijke winst 0.00

Belgische families aan lot overgelaten

© belga.

De families van de Belgische slachtoffers van het MH17-drama in Oekraïne voelen zich in de steek gelaten door onze overheid. Het hele verlengde weekend kregen ze amper nieuws. "Premier Di Rupo had wel tijd om naar Tomorrowland te gaan. Was hij 10 km verder gereden, dan kon hij de familie condoleren."

Gisteravond was er in Berchem een herdenkingswake voor Benoît Chardome (51), ex-scoutsleider en een van de Belgische slachtoffers van de crash in Oekraïne. Zijn vrienden vonden er troost bij elkaar. Van de overheid hoorde zijn familie amper iets, klinkt het. "Vrijdag heeft Pierre, de broer van Benoît, gebeld met het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken voor meer informatie", zegt Philippe Halsberghe, de beste vriend van Benoîts broer Pierre, die optreedt als woordvoerder van de familie. "Hij kreeg als antwoord dat het 17 uur was en dat er een lang weekend voor de deur stond. En dat er daardoor geen info meer gegeven kon worden. Pierre heeft het hele weekend gefulmineerd op Didier Reynders en zijn diensten. De familie krijgt meer info van Malaysia Airlines en van Nederland dan van ons eigen crisiscentrum."

De familie Chardome zag intussen hoe de Nederlandse koning meeleefde met de families van de slachtoffers. "Op hetzelfde moment zagen we hier de koning kijken naar marcherende soldaten op het nationale defilé." Filip betuigde wel al zijn medeleven met de slachtoffers in een tweet, en belde al met zijn Nederlandse collega.

Het was voor alle families een weekend lang wachten op nieuws. "We kijken naar alle journaals, lezen elk nieuwsbericht", zegt Sven De Kaey, familielid van de 50-jarige Liliane Derden. "Maar de onduidelijkheid blijft ook voor ons even groot." Gisteren was er uiteindelijk bezoek van de federale politie om inlichtingen in te winnen over de vrouw. De familieleden zullen de komende dagen wellicht DNA moeten afstaan, in het kader van de identificatie.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE.

 
Vrijdag heeft Pierre, de broer van Benoît, gebeld met het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken voor meer informatie. Hij kreeg als antwoord dat het 17 uur was en dat er een lang weekend voor de deur stond. En dat er daardoor geen info meer gegeven kon worden.
Philippe Halsberghe, die optreedt als woordvoerder van de familie.

Saskia Castelyns en Sabine Vermeiren 22/07/14 - 08u21

Reageer op dit artikel

gerelateerd nieuws