Wielrennen in rep en roer door dopingzaak - Vdb: "Ging naar hem voor sinussen"

© photo news.

Het wielrennen staat in rep en roer door het dopingonderzoek naar dokter Chris Mertens uit Rotselaar. Het gerecht onderzoekt een omstreden vorm van bloeddoping waarbij het bloed wordt verrijkt met ozon. Die praktijk is niet verboden, maar omdat de UCI elke vorm van inspuiting verbiedt in zijn strengere dopingreglementen, kan het wel grote gevolgen hebben. Plots vond Jurgen Van den Broeck het gisteravond nodig een persconferentie te geven, enkel om te melden dat hij weleens naar Mertens was geweest met ontstoken sinussen. Hij benadrukte dat hij nooit iets gedaan heeft wat verboden is. Vdb is ook geen getuige laat staan verdachte in de dopingzaak. Ook dook op de redactie van VTM een anonieme brief op, waarin de schrijver de bewuste arts beschuldigt van bloeddoping. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.

Voor het parket is de arts een hoofdverdachte in dit dopingonderzoek. Dokter Mertens staat er al langer om bekend dat hij zijn patiënten, zowel de vele topsporters als de gewone zieken, graag een ozonbehandeling geeft. Dat is een procedé waarbij bloed verrijkt wordt met ozongas en onder meer een opkikkerend effect teweeg zou moeten brengen. De medische wereld is er nog altijd niet van overtuigd dat ozontherapie echt werkt, of slechts een placebo-effect opwekt.

Vaag
Ook de antidopingwetgeving is vaag op dat vlak: ozon is geen verboden product, maar het aftappen van bloed en weer inspuiten is wél een verboden handeling. Het Leuvense parket probeert klaarheid te scheppen of Mertens zich werkelijk met bloeddoping inliet, zoals een anonieme tipgever verklaarde.  De tipgever merkt in zijn brief aan de redactie van VTM trouwens ook op dat 'de top van de Belgische wieler- en voetbalsport klant bij Mertens is'.

"Sporadisch"
Hinkstapspringster Svetlana Bolshakova is patiënte van dokter Mertens, maar ontkent elke betrokkenheid. Renner Jurgen Van den Broeck haastte zich gisteravond dan weer om de pers samen te roepen op de eerste stagedag van Lotto-Belisol in Benicassim (Zuid-Spanje). "Ik ben er vroeger sporadisch geweest, om ontstoken sinussen te laten behandelen, alleen als onze teamarts niet beschikbaar was." Die beruchte ozontherapie heeft Vdb naar eigen zeggen nooit ondergaan. "Ik zou niet weten wat dat juist is. Ik heb er wel van gehoord, omdat er vorig jaar in Duitsland over gesproken werd. Maar ik heb dat alleszins nooit gedaan."

Lees er meer over in Het Laatste Nieuws (p.3)

© photo news.
© photo news.
© photo news.
© photo news.

Door: redactie 7/01/13 - 05u45

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.