Assisenproces van start over vrouw die omkwam bij sekte

© photo news.

Voor het assisenhof van Vlaams-Brabant in Leuven is donderdag de akte van beschuldiging voorgelezen in het proces rond de gewelddadige dood van Renate Jonkers (30) uit Eindhoven. De vrouw kwam op 30 december 2007 om het leven bij een helingsritueel van een sekte in Assent (Bekkevoort).

Bettina Van Berckelaer (51), Davy De Bakker (30) en Remco Van Dijk (40) worden beschuldigd van doodslag op Renate Jonkers. Ben De Bakker (57) staat terecht voor schuldig verzuim. De advocaten van de verdediging meldden in hun akte van verdediging dat hun cliënten onschuldig waren aan de feiten. Twee andere beschuldigden, sekteleider Drazen Zabek (46) en Frank Manders (56), maakten in de aanloop naar het proces een einde aan hun leven. Assisenvoorzitter Hartoch zal maandagnamiddag de vier beschuldigden aan een verhoor onderwerpen.

De politie kwam het gezelschap op het spoor in het onderzoek van de ontvoering van Marian Gruiters (32) op 2 mei 2008 in Eindhoven. Zij werd naar een villa van de sekte overgebracht, maar kon een dag later ontsnappen bij een lezing in Amsterdam. Er werden vier verdachten aangehouden: Drazen Zabek, Bettina Van Berckelaer en de Nederlanders Davy De Bakker en Remco Van Dijk.

Ritueel
Tijdens het onderzoek vertelden Davy De Bakker en Remco Van Dijk als eersten over een helingsritueel waarbij een lid van de sekte - Renate Jonkers - om het leven zou zijn gekomen. Ze moest die dag werken als levend standbeeld, maar deed dat niet. Zabek was ziedend. Hij had de vrouw, met wie hij even een relatie had, gedwongen om een helingsritueel te ondergaan die de negatieve energie uit haar lichaam moest halen. Jonkers lag al een tijdje niet goed in de sekte omdat ze niets zou doen of bijbrengen. Zabek dwong Jonkers met geweld neer te liggen en wurgde haar daarna met een touw, terwijl Van Berckelaer op haar voeten zat. Davy en Remco hielden haar eveneens in bedwang, samen met Frank Manders. Davy's vader Ben aanschouwde het tafereel vanop afstand.

Nadat ze geen teken van leven meer zou hebben vertoond, werd ze in de hoek van de kamer onder een dekbed gelegd. Ze lieten het lichaam vier dagen liggen, waarbij haar lijk enkele keren verplaatst werd. Toen haar lichaam begon te ontbinden, werd ze in de tuin begraven onder een boom. Aan de familie van Jonkers werd gemeld dat ze ervandoor was om te trouwen met een Marokkaanse jongen.

Onderzoek
Op 6 mei 2008 werd het naakte lichaam van Renate opgegraven uit de tuin. Zabek ontkende direct enige betrokkenheid. Manders legt vage verklaringen af, de overige verdachten werkten mee. Zabek zou Renate in het gezicht geslagen hebben en in de buik hebben getrapt volgens sommige beschuldigden. Volgens de wetsdokter kwam het slachtoffer waarschijnlijk om door wurging met het touw. Zabek legde daarover een leugenachtige polygraaftest af. Op 5 augustus 2009 hing hij zich op in zijn cel in Mechelen. Op 11 januari 2012 pleegde ook Manders zelfmoord in zijn woning.

De advocaten van Bettina Van Berckelaer meldden dat hun cliënte een moreel schuldgevoel overhield aan de zaak. De advocate van Davy De Bakker betwist de feiten. De beschuldigde had niet de intentie om Renate te doden, van doodslag was dus geen sprake. "Zijn medewerking aan de healing was miniem, hij raakte het touw niet aan. Hij had geen vat op Zabek, zijn wil was in die periode onderdrukt. Hij vertelde als eerste over de healing. Hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van Renate Jonkers", sprak advocate Sabine Van Acker.

Volgens de raadsman van Ben De Bakker raakte zijn cliënt Jonkers niet aan. "Hij was passief bij de sessie en verrichtte geen inbreng. Hij zat afgezonderd van het lichaam, woonde niet in de villa en behoorde niet echt tot de groep. Het bittere lot van Renate gaan we niet naar de achtergrond duwen. Hij formuleert oprecht zijn medeleven naar de nabestaanden van Jonkers toe", sprak advocaat Steven De Canck.

Remco Van Dijk © belga.
Bettina Van Berckelaer © photo news.

Bewerkt door: Steven Alen 6/06/13 - 16u07

Jouw mening telt !

Jouw mening telt !

Meld je aan om een reactie te plaatsen!

We hebben nog enkele gegevens nodig vooraleer je een reactie kan plaatsen. Klik hier om verder te gaan.