ANP XTRA

Overheid mag sociale media screenen bij asielaanvraag

Om na te gaan of asielzoekers de waarheid spreken, krijgt het vluchtelingencommissariaat de wettelijke mogelijkheid om hun profielen op de sociale media uit te pluizen. Het is één van de aanpassingen aan het asielrecht die de regering vandaag goedkeurt.

In de praktijk worden sociale media nu al geregeld ingezet bij het doorlichten van asielaanvragen, maar rechters floten het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) al meermaals terug.

"In de nieuwe wet wordt de toelating voor het checken van het publieke deel van sociale netwerken nu juridisch gebetonneerd. Het CGVS zal voortaan ook gsm's en computers kunnen uitlezen. De asielzoeker moet daarvoor wel zijn fiat geven, maar een weigering doet de geloofwaardigheid van zijn aanvraag uiteraard geen goed", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Een andere wijziging is dat de originele identiteitsdocumenten van asielzoekers voortaan worden ingehouden tijdens de asielprocedure, om te vermijden dat kandidaten die een njet krijgen hun papieren 'verloren laten gaan' en zo een repatriëring verhinderen. Ook wie definitief erkend wordt, krijgt zijn originele documenten niet meer terug, maar enkel een vluchtelingenpaspoort. "Wie bij ons bescherming krijgt, moet niet op vakantie gaan naar zijn thuisland", aldus Francken.

10 reacties

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Druppel op hete plaat. Veel vlugger toepassen en harder

 • Kris V

  Mag? Doen ze bij ons toch ook al?

 • vandekempen las campinas

  onvoorstelbaar dat dat in het verleden niet kon... resultaat v jaren links beleid.

 • Tisomzeep

  DNA , vingerafdrukken irisscan want nu gaan ze op verlof in de thuislanden en een andere komt met de gegekeurde papieren naar hier honderden gevalen zijn er zo reeds gebeurd controlle 000000

 • Bolle verdickt

  En andere wegen ook aub , twitter enz

 • Polle HAIRSTUDIO BELLISSIMO

  Dat lijkt me nog al normaal. Ze mogen toch ook landgenoten screenen om belastingen te kunnen innen. Dan is dit niet meer dan rechtvaardig.

 • Zamira Manchetto

  De asielzoeker moet wel eerst toestemming geven om zijn smartphone te mogen inzien.. is dat een grap ofwa? Die gasten gaan daar eens goed mee lachen.

 • Geert Janssens

  Mag?? Dit moet!

 • DeTempelier

  Eindelijk iemand die stappen in de goede richting zet. Eindelijk gedaan met een deel vluchtelingen die met een zak geld terugkeren naar hun land en familie.

 • Jos Van Deurzen

  Zeer goede initiatieven, nu ze nog toepassen.