thinkstock

Student ontdekt "eenvoudige en betaalbare" manier om wifi 100 keer sneller te maken

Draadloos internet dat nooit 'verstopt' raakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Dat scheelt een hoop ergernis, want het internet wordt op deze manier niet traag door een teveel aan apparatuur met internetverbinding. Onderzoeker Joanne Oh is cum laude op het onderwerp gepromoveerd, liet de universiteit vandaag weten.

Het systeem werkt via 'lichtantennes' die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten. Voordat het klaar is voor de consument moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU/e.

19 reacties

 • dirk van melle

  Steve Walschot,, ja kan best zijn, en ik geloof je best, Wat me kregelig maakt is dat ze hun tariefopslag verhalen op al hun "verbeteringen" eigenlijk zitten we volgens telenet bij het beste netwerk! hun gesleutel aan dat netwerk hoeven wij niet bij te betalen! Ik hang beroepsmatig veel af van internet (voip), maar de keren dat er een halve dag "nîks netwerk" is, sta ik daar! En gebeurt heel veel de laatste tijd.

 • Steve Walschot

  Dirk van melle, die werken zal je inderdaad bij u thuis niet merken. De werken die telenet uitvoert zijn voor de vergroting van de huidige bandbreedte, bij u thuis komt volgens abonnement 100 of 200Mb/s binnen en dit zal altijd zo zijn. Of het buiten nu op 600Mb/s is, of op de volle 1Gh. Uw snelheid is bepaald door het abonnement en modem, niet door de werken.

 • Pieter Werlo

  Dit heeft niets te maken met straalverbindingen en evenmin met Telenet. Gewoon een (discutabel) alternatief voor WIFI indoor.

 • Ivan Willems

  Ja Rik, ik hoop het ook. Maar Telenet zal dan wel met een nieuwe verhoging komen.

 • Renzo De Hond

  Wie zijn die mensen eigenlijk die hun breedbandverbinding te traag vinden? Zijn er geen belangrijker problemen in de wereld dan je internetverbinding met enkele milliseconden te versnellen?

 • luu di malinas

  Ha ja in de jaren stillekes hadden gsm's ook Ir porten. Wat een geknoei was dat. Perfect uitlijnen en als er iets tussen kwam verbinding kwijt. Dan kan je je toestel gaan richten zoals een afstand bediening.

 • Jens Vranckx

  tot iemand de tv van kanaal verandert :D

 • Rik Bogaert

  Eindelijk zal er een einde komen aan de suprematie van Telenet en zullen de facturen drastisch kunnen dalen! Wij tellen af TELENET!

 • K R

  1. Dit vereist een 'line of sight', niet bruikbaar voor meeste WiFi. 2. Zogenaamde straalverbindingen bestaan al jaren op de markt

 • KD KD

  Aangezien België corrupt en duur is tot en met en misschien 10j achter staat in alles zal deze "technologie" wel nog 20j duren voor het op de markt komt in een pakket van 250€/m

 • dirk van melle

  Wordt gevaarlijk! Wanneer de "groten" (telenet-proximus), het gaan ontdekken zal het wel niet meer goedkoop blijven! Voor bijbetalen, of in een bundel gooien die ze het jaar daarna schaamteloos opslaan! Deze ochtend WEER werken van telenet aan de gang in Melle, WEER om het net te verbeteren, en eerlijk, ik merk geen verschil.

 • Bram Pinxten

  Cool

 • Yoran Cobben

  Oprechte vraag: wat op vlak van security? Het is net iets makkelijker om informatie af te tappen van een lichtbron dan van een kabel. Ook werkt dit enkel in de zelfde ruimte. De zender moet dan nog steeds gevoed worden (via kabel of ook gewone wifi, wat weer voor een bottleneck kan zorgen)

 • Ingmar Guillaume

  Zoals Bart Spruyt zei: bestaat al meer dan 2 jaar.

 • Tuur Tureluur

  Op mijn werk word dit al gebruikt. Een stofje op de lens en het werkt al niet meer.

 • Lieven Wilms

  Met de huidige Wi-Fi kan je met één toestel verscheidene kamers bedienen....ik vraag me af hoe men dat gaat oplossen als men via een lichtbundel gaat werken.

 • Mario Vannieuwenhuysen

  Wanneer gaan de IT-noobs eens beseffen dat internet snelheid niet alleen afhangt van uw thuisnetwerk. Als er bij u thuis maar 4,6 Mbit/sec binnenstroomt aan de hoofdleiding, wat heeft het dan voor zin dat uw thuisnetwerk 400 x sneller is. Je kan evengoed een kraan zetten in uw tuin met een diameter van een meter.

 • Bart Spruyt

  Nieuws? Anderhalf jaar geleden verschenen er artikels over 'Li-Fi', wat basicly hetzelfde inhoudt. Was er nu niets originelers om over te rapporteren?

 • Geert Heylen

  Eindelijk