10
reuters

"Grondwetswijziging die maar door helft van bevolking wordt gedragen, belooft niet veel goeds"

Met bijna alle stemmen geteld, lijkt het pleit beslecht: Turkije maakt de omslag van een parlementair naar een presidentieel systeem. Maar wat zal die 'ja'-stem nu concreet veranderen? En wat betekent de nipte overwinning voor Erdogan?

De Turken hebben zich vandaag uitgesproken voor een grondwetsherziening, die het ambt van eerste minister afschaft, en een soort 'superpresident' invoert, bij wie zich veel macht zal concentreren.

Met 99,82 procent van de stemmen geteld, wint het ja-kamp met 51,2 procent. De verkiezingscommissie heeft het kamp officieel tot winnaar uitgeroepen. Vooralsnog weigeren leden van de kiescommissie die behoren tot de oppositie om die cijfers te bevestigen.

Geen klinkende overwinning
De Turkse president heeft de overwinning ondertussen geclaimd. Al is de winst veel minder groot dan hij wellicht zelf had verwacht. "Recep Tayyip Erdogan heeft niet zo'n denderend succes behaald ondanks alle middelen die hij daarvoor heeft kunnen inzetten", meent Dirk Rochtus, Turkijekenner en docent Internationale Politiek aan de KUL/Campus Antwerpen. "Die nipte overwinning vormt echt wel een probleem. Grondwetswijzigingen die maar door de helft van de bevolking worden gedragen, beloven niet veel goeds."

10
AFP

Bovendien vecht de oppositie het resultaat van de volksraadpleging en een omstreden beslissing van Turkse hoge verkiezingsraad(YSK) aan. Deze laatste besliste - toen het referendum nog volop aan de gang was - dat ook kiesbrieven die geen officiële stempel hadden van het kiesbureau, toch zouden worden goedgekeurd. Verschillende politici uit het 'nee'-kamp uitten al hun verontwaardiging. De belangrijkste Turkse oppositiepartij eist een hertelling van zeker 60 procent van de stemmen van het referendum.

Groot verschil tussen metropolen en platteland
De resultaten tonen een verdeeld Turkije. "Er is een sterke polarisering tussen de steden en het platteland", merkt Rochtus op. Er zijn namelijk grote verschillen tussen hoe de Turken in de steden en op het platteland hebben gestemd. In de rurale gebieden in het binnenland heeft Erdogan probleemloos het laken naar zich toe getrokken, dit staat in sterk contrast met het resultaat in de metropolen, de toeristische regio's en het gebied in het Zuid-Oosten waar voornamelijk Koerden wonen.

10
AFP

Het feit dat een meerderheid van de kiezers in de drie grootste Turkse steden - Istanboel, Ankara en Izmir - de grondwetswijziging heeft afgewezen, is geen goed nieuws voor de Turkse president. "Erdogan is zijn carrière begonnen met de verovering van de grote steden", aldus de docent internationale politiek. "Nu is hij die macht in die steden verspeeld en dat betekent ook dat de macht van de AKP in die metropolen tanende is."

Conflict met Koerden
De winst van de volksraadpleging is één ding, maar het conflict met de Koerden is niet opgelost. "Ook daar houdt de huidige polarisering een groot gevaar in", gelooft professor Rochtus. De kans bestaat namelijk dat Koerdische nationalisten opnieuw naar geweld gaan grijpen.

10
AFP

Toon matigen
In de aanloop naar het referendum toonde Erdogan zich niet echt een 'vriend' van de Europese Unie. "Maar dat was verkiezingsretoriek om de mensen op te zwepen", zegt Rochtus. "Nu de buit binnen is voor de Turkse president, zal hij wel zijn toon milderen ten aanzien van de EU en zich gematigder opstellen."

Doodstraf
De vraag is alleen of de EU wel verder wil met een leider die alle macht naar zich toetrekt en mogelijk weer de jacht zal openen op tegenstanders. Indien de Turkse president opnieuw de doodstraf invoert - waar hij in aanloop naar het referendum gewag van maakte - dan betekent dit meteen het einde van de toetredingsonderhandelingen omdat dergelijke beslissing niet te vereenzelvigen is met de normen en de waarden van de EU.

"Het is ook mogelijk dat dit pure verkiezingspraat was van Erdogan en dat hij dit heikele item op de lange baan schuift, al snijdt hij dan mogelijk wel in zijn eigen vlees", vindt de docent Internationale Politiek.

In zijn eerste toespraak meteen na het referendum heeft Erdogan wel opnieuw laten verstaan dat hij bereid is desnoods een referendum te organiseren over de herinvoering van de doodstraf.

Economie
Op economisch vlak kan de uitslag van het referendum weer voor meer rust zorgen. "Het is niet per se slecht nieuws voor de economie", denkt professor Rochtus. "Misschien keren de buitenlandse investeerders wel terug."

Wat we vandaag wel zeker weten, is dat de huidige grondwet op de schop gaat en de Turkse president almachtig wordt. Hoe Erdogan die macht uiteindelijk gaat gebruiken, zal de toekomst moeten uitwijzen.

10
EPA
10
AFP
10
AFP
10
EPA
10
ANP
10
Infografieken Nederland

53 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Ma Ja

  Europa, de toekomst beloofd u ook niet goeds! Doe er iets aan ipv Turkije te veroordelen. Je bent aan het zinken! Zien jullie dat niet? Turkije zal zijn plan wel trekken zoals altijd! Wat heb je Turkije bezorgd dan miserie? Je hebt geen recht om een woord uit te spreken!

 • Empathie =aja eigenlijk wel

  Brexit 1% verschil. Trump 1% verschil. Krantenkoppen 'respecteer democratie' Werkt deze site met 2 maten. Presidentieel systeem 52% Parlementair systeem 48% verschil 2%.. Turkije heeft net bye bye aan europa gezegt, en europa wil Turkije niet, dus wat is het probleem !? Laten we eerlijk zijn deze club is bijna failliet anders zien de Britten er niet uit stappen, waarom elke dag dit soort nieuws, je zou denken dat erdogan eerst minister van belgie is..

 • Alles word Verzwegen

  Dat word lachen de komende maanden met zo een zot aan de macht

 • Az Erty

  Ja, Trump en anderen hebben ook met klein verschil gewonnen... En ja, Trump ook met leugens en zo... Maar al deze hebben niet eerst heel de oppositie of eigen burgers die niet hun mening deelde in de bak gezwizrd zonder proces... Klein detail zeker...

 • Jeroen Op de beek

  Leve erdogan

 • Ben Sen

  wat is EU zijn probleem? Tis toch ginder verkiezingen?

 • Jan Modaal

  Wanneer ik naar de reacties kijk. Is het overduidelijk dat de meerderheid de Turken haat. En toch zevert iedereen over de Turken. Wat ik ook niet begrijp is, dat de meesten bezorgd zijn met het lot van de Turken in Turkije. Jullie beseffen toch dat jullie zich belachelijk maken niet?

 • Jezoeje Duuminjegatbreken

  Turken in Belgie stemmen voor Erdogan. En nu allen daarheen? Het zal daar toch veel beter worden?

 • Zo maar iemand Ra ra ra

  Jullie kunnen toch zagen...ga maar eitjes oprapen :-)) jongens toch!

 • ibo zenner

  Wie hangt hier de dictator uit? Volk heeft toch gekozen zoals in England en Amerika. Bij Brexit was het verschil 500 duizend. In Turkije is het verschil 1.350.000! Trump heeft gewonnen met nog geen halve procent verschil. Niemand heeft hierover geklaagd. Aub geen democratie met 2 maten en gewichten

 • bla bla

  Waarom de Turken alhier voor een dictatuur stemmen? Hier hebben ZE dan op het slechte voorbeeld gezien. De Wever en consoorten.

 • bla bla

  Dit referendum heeft meer slecht gedaan dan goed. Het werkt polariserend. Een groot leider is pas groot als hij zijn bevolking kan verenigen.

 • M Bonzo

  Altijd gevaar voor een burgeroorlog bij zo wijzigingen naar een totalitair regime !

 • Dimi Bauwens

  Volgens Erdogan zijn 48,4% van het nee kamp terroristen en landverraders. Stof tot nadenken! Zonder de verwesterde vlaams blok mentaliteit van zijn buitenlandse Turken was het niet eens gelukt.

 • Carine De ware

  Zónder alle stemmen v d buitenlandse Turken had hij maar 41%

 • D G

  Overwinning dankzij de Belgische turken, de echte turken weten nl wel beter. Zegt veel, heel veel, over de soort die hier in belgie komen wonen is. Ons land heeft weer iets om trots op te zijn, voorstanders van een dictatuur... wat een verrijking!

 • Cal alperen

  England is ook maar met 52%uit eu gestapt doe niet onnozel heb respect

 • ruku nakamura

  Een democratie is niet verplicht 、somige landen hebben gewoon een dictator nodig .

 • Ricardo Paulssen

  Hahahaha, de reacties van de meeste Turken hier zijn gewoon om te lachen en zo ondoordacht. Propaganda heeft hun goed te pakken! Ook mooi die appels en peren vergelijkingen om de uitslag te rechtvaardigen....

 • Can Candostu

  Stop met gezever over feiten waar velen totaal geen weet over hebben. Allen een fijn paasmaandag. Geniet van de feestdag. Close the discussion..

 • O OTB

  Dus van de turken die echt in Turkije wonen heeft een meerderheid tegen gestemd. Hoe voel je je dan? Je buitenlandse landgenoten die het allemaal niet moeten ondergaan en niet geconfronteerd worden met de beslissing, die zadelen je op met een autoritaire president. democratie?

 • Democratie is een illusie

  Vind het verschrikkelijk voor de nee stemmers. Hun leven wordt nooit meer hetzelfde. Waarschijnlijk zullen veel Turken emigreren.

 • Fred Sevriens

  Sommigen kunnen echt alles gebruiken om te klagen over de EU. 70 jaar vrede en welvaart betekenen voor hen niets.

 • Yo Lo

  Grens met Turkije dicht en grondige screening van elke Turk die in België woont! Voor ieder persoon komende van of via turkije ook zeer grondige screening en maximaal verblijf van 3 maand met wekelijkse meldingsplicht.

 • Rudy De Wever

  Das toch al de helft, hier in ons apenland België moeten we vrede nemen met wetten en goedkeuringen op basis van minderheden. De kleinste partij drukt het meeste zijn stempel, hier is nog nooit een meerderheidspartij geweest die een wet heeft goedgekeurd. Heeft er ooit één Belg zijn stem mogen geven voor toetreding tot Europa.

 • Jos Smos

  Zo is dat ook in belgie : op de nuiten en in de walen stemt men zoals pastoor of vakbond het opdragen. In de stad volgt de kiezer zijn eigen opinie. Vandaar nva... en vb.

 • Jo Van Mechelen

  Kunnen de Belgische "ja" stemmers misschien is naar dat land verhuizen ? Gaan diezelfde dan nog "ja"stemmen ? Grote twijfels....

 • Michael Van Acker

  Stilzwijgen van EU heeft Erdogan aan overwinning geholpen. Merkel: geen uitleg maar stopzetting onderhandeling tot toetreding!!!

 • Rot Op

  İk geef op. Hij is de ultieme winnaar.

 • Ilhan Tuncel

  Brexit was ook maar met 52 procent is dat dan de eerlijk voor hit de EU te stappen .Trump is vekozen met nog minder stemmen dan klinton tod birden we weer niets maar als het Türkiye is is her weer niet goed . dit is jullie begrip qwa demokrasi

 • Bart De Kever

  De weg naar de ondergang gaat verder. Eerst Brexit, dan Trump, vandaag Erdogan en morgen LePen? Wat gaat er in gods naam om met onze samenleving. Sorry Turkije, jullie kozen vandaag voor jullie ondergang. De dictator krijgt nu zijn zin maar zal later ondergaan.

 • Sari Sari

  Maar de helft??? Erg wat ik hier allemaal lees!! Nog altijd geen respect voor de meer dan 25miljoen die ja gestemd hebben, doe zo verder!!

 • José Gonzales

  Ze zullenbedrogen uitkomen degenen die ja hebben gestemd

 • Axwell Axwell

  Haha begin nu maar allerlei vragen te stellen. Helaas jongens.

 • Annemie Declerck

  Juist zoals Brexit dat ook maar door de helft van de bevolking werd goedgekeurd met alle gevolgen van dien

 • Can Candostu

  Respecteer de uitslag. Brexit was ook met nipte meerderheid 51%. Dus!!

 • Erkan Cetinkaya

  Referendum is altijd met klein verschil kijk bv. naar england referendum is niet verkiezing campagne

 • james black

  Go erdogan...de enige president met ballen i.p.v die zakkenvullers hier in europa.waarheid mag ook gezegd worden!!!

 • Ferhat Sisman

  Op vlak van toerisme moet Turkije geen zorgen te maken. Vorige week maandag zat de vlucht naar Antalya vol. Ik was daar als een van de weinige Turken ...

 • mobius vandenhole

  Ik hoop dat de EU verstandig is,en vriendelijk bedankt voor verder toetredingsoverleg,enkel en alleen voor de mentaliteit van de Sultan.

 • Uveysel Karani

  Sommigen begrijpen nog altijd niet dat het om een grondwetswijziging gaat en niet om Erdogans macht. Ook propaganda kent grenzen...

 • JDD

  De stemmen zijn gewoon gekocht, door die corrupte dictator Erdogan.

 • Murat Muri

  Ale chapeau :) , nu afwachten of hij hier misbruik van gaat maken of juist vooruitgang gaat boeken voor het land.

 • Harry Handige

  Lang leve het vrije Turkije... Zet daar maar gene voet scheef, wang de doodstraf komt er terug aan. Hoe kan je zo een leider steunen ?

 • yossef el-hamrani

  Een echte leider! Een man die weet hoe hij zijn volk wereldwijd moet leiden! Leve Erdogan!

 • anita van hove

  Laat ons hopen dat de Turken die wonen en werken in Europa, maar door hun "ja" stem Erdogan aan een overwinming hebben geholpen, nu terug keren naar Turkije om zo aan den lijve te ondergaan wat deze overwinning tot gevolgen zal hebben....?!

 • Michael Van Acker

  In EU is geen plaats voor een dictator. Merkel, het wordt tijd voor een eerste Europees referendum: Turkije bij of uit de EU!

 • bhr tncl

  Bla bla bla.....

 • Jef Van Sande

  Zonder de oppositie en de pers te muilkorven had hij dus zwaar verloren. Roept wel op om uitslag te respecteren. Een klucht met zware gevolgen voor het Turkse volk

 • Ilhan Tuncel

  De helft is niet waar .de ja stem met maar liefst meer dan 1 miljoen stemmen vershil.

 • Allee Hop

  Er zal nog veel gevochten worden vrees ik. Het land staat in twee te breken . De nee stemmers zullen vechten voor hun vrijheid .

 • Sade Vatandas

  Zo'n nipte en gemanipuleerde uitslag zal door nee-stemmers nooit geaccepteerd worden. Wij zullen dit altijd blijven aanvechten!

 • hasso Naciye

  In democratie is dit gewonnen door akp Erdogan lang leven president Erdogan hip hip hoeraa