BELGA

"Homans bewijst opnieuw dat ze er niet voor alle burgers is"

De Gentse schepen Elke Decruynaere (Groen) betreurt de reactie van Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) op haar campagnefilmpje in aanloop naar de vijfde Gentse Lente.

De minister bestempelde de video als "nodeloos culpabiliserend" en "contraproductief", maar Decruynaere vindt dat Homans beter met verbindende beleidsdaden zou komen tegen racisme, seksisme en discriminatie. "Minister Homans heeft vandaag opnieuw bewezen dat ze er niet voor alle burgers is."

"Als er iets is wat deze video aantoont, dan is het dat racisme niet relatief is", zegt Elke Decruynaere. "Je lost een probleem niet op door te zeggen dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Woorden zijn niet onschuldig en hebben impact op onze kinderen, ongeacht hun achtergrond, kleur of geloof. Woorden van volwassen en de woorden van onze politieke leiders zijn bepalend voor de sfeer in ons land."

Als er iets is dat deze veel gedeelde video duidelijk maakt, dan is het dat heel wat Vlamingen - de meerderheid - dat taalgebruik, die verdeeldheid en polarisatie beu zijn, aldus de Gentse schepen. "Ik zal de strijd tegen haatretoriek en zondebokpolitiek dan ook blijven verder zetten."

Elke Decruynaere erkent dat de video confronterend is, maar benadrukt dat het een realiteit is waarmee onze kinderen opgroeien. "Het is daarom des te betreurenswaardiger dat minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) dit niet als een uitgestoken hand ziet voor acties om discriminatie tegen te gaan, maar opnieuw de polemiek opzoekt. Ik had er op gerekend dat de minister van Gelijke Kansen zou zeggen: 'Ik sta aan de kant van elk kind dat wordt geconfronteerd met racisme, seksisme of discriminatie'. Op dit moment moet de minister geen polariserend opiniestuk schrijven, ze moet met verbindende beleidsdaden komen."

Decruynaere zegt verder dat het haar teleurstelt dat de minister het campagnefilmpje afzet tegen andere vormen van discriminatie of racisme die volgens haar velen in onze samenleving hard treffen. "Alsof er een ranglijst van bestaat en het ene zwaarder weegt dat het andere. Of je nu blank of zwart, vrouw of man, hetero of homo, oud of jong, gelovig of niet-gelovig bent, een minister van Gelijke Kansen moet er zijn voor alle burgers en minister Homans heeft vandaag opnieuw bewezen dat ze dit niet is. Als schepen van Jeugd en Opvoeding zal ik er zijn voor alle kinderen."14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Pietje Pluk

  Weet je wat ik betreur? Dat zo'n bende hippies de politieke partij 'Groen' hebben opgericht. Deze mensen zijn de regering ONWAARDIG

 • bruno van dessel

  Ik ben de laatste jaren opgeschoven van links naar rechts. Per definitie is het socialisme een mooie beleidsvorm. Maar het zijn de"socialisten" die dit om zeep helpen. Waarom toch...

 • Christine Vermeir

  Ik ben het beu om als Vlaming weggezet te worden als racist. Minister Homans heeft overschot van gelijk om het algemene racisme aan te kaarten en niet het exclusieve racisme van links. Er is moed voor nodig om dit te doen wetende dat de linkerzijde met zijn allen gereed zijn om je overtuiging af te kraken. De politieke correctheid weet je wel.

 • karin verwimp

  @Rudy Ceulemans: volledig akkoord! Toch ene zonder oogkleppen.

 • Vla Ming

  Ik vind het filmpje onvolledig, wat met racisme naar joden, blanken? Het geeft inderdaad de indruk dat wij alleen en in het algemeen racistisch zijn. Ik heb school gelopen in Anderlecht en werd als blanke regelmatig geconfronteerd met racisme en bedreigingen.

 • Marc Goor

  Het is duidelijk dat groen er niet is voor alle inwoners. Van jongs af aan wordt er hen geleerd dat alle autochtonen rasisten zijn. Bij een eenvoudige opmerking die opvoedend bedoeld is haalt men uit met "vuile rasist". Dat zinnetje geeft hen het gevoel onaantastbaar te zijn. Wat groen hier doet is even erg als wat echte radisten doen. Jammer.

 • Niko

  Achter dat dagelijks wegzetten van de Vlaming als racist zit natuurlijk een linkse strategie, de mentale weerbaarheid van onze jeugd ondermijnen.

 • kevin peters

  Homans heeft gelijk,alsof zij de enigen zijn die racisme ervaren.Ik ervaar elke dag in Brussel racisme omdat uk Belg ben.

 • Annemie Declerck

  Homans is in de verkeerde job. Ze reageert telkens alsof alles een persoonlijke aanval is en maakt het telkens pijnlijk duidelijk dat ze niet weet wat racisme betekent, zoals een pester niet begrijpt wat de gepeste elke dag moet ondergaan

 • ik weer

  Wat homans zegt, en waar ze gelijk in heeft is, dat wij bijna dagelijks aangevallen worden op onze normen en waarden van onze vlaamse cultuur, wij moeten ons blijkbaar aanpassen aan een minderheid die het weigert om zich deftig te integreren in het land waar ze wonen. Om daarna, als we er ook maar iets over durven te zeggen, uitgemaakt te worden als racist. Ook dat is racisme, en wij zijn er veel vaker het slachtoffer van dan de minderheid die zich erachter verschuilt.

 • bla bla

  Filmpje is een uiting van empathie naar alle mensen die worden gediscrimineerd. Het zieke NVA is geen haar beter dan het VB. In het Cordon ermee!

 • bla bla

  Homans is incompetent.

 • Can Candostu

  Wat ben ik blij en opgelucht dat er TOCH zulke politiekers zijn die er staan voor ALLE burgers en kinderen. Dit doet deugd als Belg van een ander migratieachtergrond. Aan allen die meewerken voor de eenheid, gelijkheid en samenhorigheid van dit land, mijn oprechte steun.

 • Rudy Ceulemans

  Ik ben het niet eens met Elke Decruynaere...vooral omdat in het filmpje het blanke kind ontbreekt en ook had ze kunnen laten blijken dat het racisme ook uit de allochtone hoek kan komen.Ik zal aan dit misplaatste filmpje denken wanneer ik mijn stem zal uitbrengen.