Karin Heremans combineert de leiding van het Antwerpse Atheneum met het co-voorzitterschap van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie en werk voor de Vlaamse overheid.
Klaas De Scheirder Karin Heremans combineert de leiding van het Antwerpse Atheneum met het co-voorzitterschap van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie en werk voor de Vlaamse overheid.

"Spanningen rond islam in scholen zijn weer zo sterk als na aanslagen van 9/11"

De spanningen rond de islam in verschillende scholen in Vlaanderen en elders in Europa zijn dezer dagen "weer zo sterk als na 9/11". Ook toen was er veel polarisering en "complotdenken" onder moslimjongeren, maar was de impact van sociale media veel kleiner. Zo schetste Antwerps schooldirectrice Karin Heremans de situatie rond radicalisering in de onderzoekscommissie naar de aanslagen.

Heremans combineert de leiding van het Antwerpse Atheneum met het co-voorzitterschap van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie en werk voor de Vlaamse overheid. Daardoor heeft ze breed zicht op de radicalisering bij jongeren en hoe dat evolueert.

"Sinds een paar maanden zien we een nieuwe opstoot van complottheorieën", aldus Heremans. Ronselaars - 'groomers' - zetten niet langer in op het lokken van Syriëstrijders, maar proberen jongeren volop af te zetten tegen onze samenleving. Sommige scholieren zien overal westerse complotten tegen de islam, beginnen plots te eisen om te mogen bidden tijdens de lesuren of nemen bijvoorbeeld aanstoot aan het luiden van de kerkklokken zonder dat er ook wordt opgeroepen tot het islamitisch gebed.

Volgens Heremans wijst ook internationaal onderzoek op georchestreerde acties van ronselaars die inspelen "op de identiteit van jongeren, op hun sociale en schoolse achtergrond, op discriminatie waarmee ze geconfronteerd worden". "Je ziet jongeren afglijden, zich helemaal afsluiten van hun omgeving en zich afzetten van elke autoriteit."

Ronselaars - 'groomers' - zetten niet langer in op het lokken van Syriëstrijders, maar proberen jongeren volop af te zetten tegen onze samenleving. Sommige scholieren zien overal westerse complotten tegen de islam en beginnen plots te eisen om te mogen bidden tijdens de lesuren

Karin Heremans

Immense rol van sociale media

"Op die manier wordt een hele groep moslims losgeweekt uit onze samenleving", waarschuwde Heremans. "Dat proces van radicalisering loopt voor iedereen anders en je kan niet in iemands hoofd kijken om te weten wanneer die tot geweld zou kunnen overgaan. Dat is zorgwekkender dan vroeger, omdat die oproep tot geweld er toen eigenlijk niet was in ons land."

Sociale media spelen een immense rol. Heremans pleit dan ook voor een forse "digitale tegenaanval" zoals OCAD-topman Paul Van Tigchelt dat eerder ook al deed. "Er is een massaal tegendiscours nodig via sociale media", aldus de Antwerpse. Voorts waarschuwde ze voor polariserende uitspraken van politici die misbruikt worden door ronselaars en bepleit ze de promotie van onze gedeelde waarden.

"Islam slechts kwart van radicaliseringsverhaal"

Heremans smeekt bovendien de Vlaamse regering om in haar strijd tegen radicalisering niet louter te focussen op de islam, "want dat is slechts 25 procent van het verhaal".

Van de federale regering vraagt ze dan weer steun voor een interfederaal expertisecentrum en voor privaat-publieke samenwerkingen zoals het UFUNGU-netwerk rond radicalisering en polarisering.

Ook islamleerkracht Hicham Abdel Gawad merkt de immense rol van sociale media bij het verspreiden van antiwesterse complottheorieën en hun impact op moslimjongeren. Hij is optimistisch op vlak van preventie, maar toonde zich net als veel voorgangers in de onderzoekscommissie erg zwartgallig over de kansen van deradicalisering.

"Radicalisme moet dus zeer globaal aangepakt worden, we mogen niet enkel focussen op gewelddadig radicalisme", beklemtoonde hij. "Want dat zou zijn zoals zwaarlijvigheid tegen te gaan door enkel morbide obesitas te bestrijden."

Radicalisme moet globaal aangepakt worden, we mogen niet enkel focussen op gewelddadig radicalisme. Dat zou zijn zoals zwaarlijvigheid tegengaan door enkel morbide obesitas te bestrijden

Islamleerkracht Hicham Abdel Gawad

108 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Albert Vaneigens

  Gooi die amokmakers toch buiten... of stop ze eens een jaar in het leger, met drill. Dan piepen ze wel anders. Kijk naar hun eigen landen, die hebben een keiharde aanpak nodig... anders krijg je Brusselse toestanden.

 • Thijs Rudy

  Als in de veel andere zaken, is ook hier maar 1 schuldige, en dat zijn onze politiekers die kunnen iets verbieden of toestaan , maar Wat wil je van mensen die meer bezig zijn met hun eigen zak dan met De problems in eigen land

 • Thijs Rudy

  In dit verhaal zo als in veel andere, is er maar 1 schuldige, en dat zijn onze politiekers, die iets kunnen verbieden of iets toe laten, maar ja wat wil je van mensen die meer bezig zijn met hun eigen zak dan met problems in eigen land

 • Luc Brouckaert

  Zij hebben zich aan te passen aan onze normen, wetten, en geloof. Niet andersom. Iedere handeling die hier tegenin druist dient te worden afgestraft. Een beetje respect voor het gastland zou hier op zijn plaats zijn.

 • Marc Verdonck

  Islam staat voor 25 % van het verhaal en 98 % van de problemen. We voelen ons niet meer veilig en straks is er censuur op het internet en morgen moeten de vrouwen alles goed bedekken. Niet het internet maar de media en gerechtelijke macht samen met enkele politieke partijen zijn verantwoordelijk.

 • Anonymous

  Aanpassen geen rassisme tegen lokale bevolking of return to sender

 • jan pootemans

  Ze doen het allemaal zelf naar de knopen. De mentaliteit van de Marokkanen en Turken in belgie is ongehoord en hun afkeer van de bevolking vertaald zich in agressie en vernieling en dit met de steun van de regering die er hun nog voor betaald ook. Dit is geen racisme maar een vertaling van wat er speelt en het wordt tijd dat men dit debat aangaat met naam en toenaam.

 • Anonymous

  Als dat 'slechts ' 25 % is , doe er dan iets aan !! Smijt da buiten voor het te laat is !! Laten wij nu op onze kop blijven zitten of wa , door die islam? Daar valt ni mee samen te leven , ik denk dat we dat al lang genoeg geprobeerd hebben! ! We hebben hun alles voor niks altijd gegeven en dat is voor hun stank voor dank , nóóit ni content en altijd meer willen! !

 • Anonymous

  Iedereen heeft dit zien aankomen in de jaren 80 heeft Vlaams blok er op gewezen maar de andere partijen hebben niet willen luisteren en he VB geblokkeerd dus zijn ze verantwoordelijk voor al die problemen van nu dus moeten zij de prijs betalen

 • Geert Heylen

  Als er niet snel stelling genomen zal worden voor eigen volk zal het verschieten zijn met de éérstvolgende verkiezing ,me dunkt... Ze weten maar half hoe beu de bevolking deze "nieuwe belgen"zijn!!! Wereldvreemde politiekers,wanbeleidsmakers!!

 • mis tanget

  Nog gevaarlijker : ons de schuld geven voor hun radicalisering !

 • Nicole Peeters

  Ieder mag zijn geloof belijden maar wees respectvol en houdt dat privé. Toon respect naar het land toe dat je opvangt of waar je woont. Wij passen ons ook aan als we naar een ander land dan ons thuisland gaan wonen. Alles draait om respect en integratie. Wie respect zaait, zal respect oogsten

 • andre poelmans

  Hoe zou dat komen ? Wij weten het , die embicielen van politiekers echter niet !! Die blijven hun eigen wijsmaken dat je radicalen kunt intergreren ?? Dan nog zo'n paar van die super intelligente rechters die door al de bomen het bos niet meer zien , en voila.... Merken heeft toegegeven dat ze haar fout na een week al had ingezien . Maar..... no way back.... En nu zullen we de tol betalen !! Hopelijk ook de politiekers !!

 • ömer kurshad

  Islam en terrorisme niet langer met elkaar associëren”

 • Anonymous

  Die mensen moeten zich aanpassen en dan zullen ze niet afgezeken worden.

 • werner van broekhoven

  Multiculturele samenleving is mislukt.

 • Anonymous

  Ik hou niet meer van mijn land! Voel me een vreemde hier. Vertrekken,breken of buigen doen we toch ooit want over 100 jaar zijn zij de baas.

 • Anonymous

  Vandaag zei een jongen van 14 tegen mij: mijn mama moet geen Nederlands kennen. Ze is vrouw!!! Gezin is 18 jaar in België. Kinderen zijn hier geboren. Dat is verdorie de realiteit. Ook de jongeren willen maar niet integreren

 • walter Bogaerts

  25% is niet niks hé, verder tussen de lijnen doen WIJ weeral niet genoeg. Het is simpel voor de islam zal het nooit!! Genoeg zijn.

 • Anonymous

  De Islam slechts 25 procent van het verhaal? En het politiek correcte schip vaart nog even door... Ex-moslims vertellen een heel ander verhaal. Islamologen, gecensureerd door de media, vertellen een ander verhaal. Stop die leugenachtige 'Nieuwspraak'!

 • Anonymous

  De verkiezingen in Nederland zullen het uitwijzen kijk maar naar de Erdogan partij DENK 40 procent van de allochtone Nederlander wil daarop stemmen en de pamperpartijen die gaan dus gigantische verliezen lijden want 100duizenden stemmen naar DENK ( staatsgevaarlijk )

 • Anonymous

  Zij nemen aanstoot bij het luiden van kerkklokken......Laat me niet lachen...BOL HET AF.!!!!!!!!!!!

 • dk fox1u

  Ik hoop dat deze directrice die haar plaatsje via de Vld heeft gekregen niet vervolgd wordt door Unia of haar plaatsje verliest!?

 • Anonymous

  Wat zou er gebeuren, als wij westerlingen ons zouden radicaliseren ????? Of is dit te radicaal??

 • Anonymous

  De zionistische mainstream media laat julie geloven dat het allemaal de schuld van de islam in terwijl Amerika de terreur organisaties zelf creëerd ze hebbê isis bewapend en getraind net zoals ze de taliban hebben bewapend en getraind om tegen de soviet unie te vechten! Isis is geen islam en islam is geen isis laat hun jou niet vertellen wie wie is !!!

 • Pete The Knight

  Als ze in Syrië, Saudi-Arabië of vele andere landen diezelfde verhalen vertellen als christen dan werden ze direct opgesloten. Ga in Saudi-Arabië maar eens vragen om tijdens de lesuren als katholiek te bidden.

 • Anonymous

  Isis is getraind en bewapend door de vs en door Europa net zoals de taliban die getraind en bewapend zijn door de cia om tegen de soviet unie te vechten en dan de schuld steken op de islam ! Ken je feiten en praat dan !

 • Anonymous

  Ik hoor hier mensen zeggen dat het aan de koraan ligt aan het boek dat oproept tot geweld maar deze hebben hebben nooit dat boek volledig Gelezen maar zijn wel de eerste die er een oordeel over vellen ga maar eens kijken ik de bijbel wat daar allemaal instaat

 • Anonymous

  Hoe denk je dat het voeld om dagelijks kwetsende reacties te lezen denk je dat het niet pijnlijk is voor die mannen als je bestempeld word als achterlijk of terrorists!

 • Anonymous

  Mooi die culterele samenleving. Want van de schoonheid van de gemiddelde Vlaming word je niet vrolijk. Wat een lelijke chagrijnige mensen zeg

 • Karl Huysmans

  Draai of keer hoe je het wil! Maar met dit geloof is in heel de wereld miserie.

 • L VG

  Voor die mensen is hier niks goed, alleen ons geld is belangrijk. WIJ zullen ons aanpassen, nog 1 generatie te gaan.

 • Kawa Kawa

  Integratie is een illusie, totaal mislukt, de pers laat ons enkel weten war wij mogen weten anders zouden we nogal ogen trekken....

 • Anonymous

  Als ik jullie reacties lees, schaam ik me Belg te zijn. Open jullie ogen en kijk rond. Spreek met mensen ook al hebben ze een andere religie. Dan merk je dat ze niet zo veel verschillen met jou. Alle jongeren hebben een richting nodig in hun leven, probeer te zorgen dat ze er een juiste uitgaan... Het misbruik van sociale media is een veel groter gevaar dan de islam. Denk allemaal eerst twee keer na voor je iets schrijft. Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen...

 • Anonymous

  Met zo een respons als van sommigen hier zouden ze wel snel radicaliseren.

 • Anonymous

  Als ze ongelukkig zijn waarom blijven ze dan hier ? Juist OCMW en kindergeld en stempelgeld en ziekte-uitkering en sociale woning ect juist inderdaad daarom om bevoordeeld te zijn en te willen Blijven !!

 • Anonymous

  Ik zie hieronder alleen reacties van mensen die het geloof van 1.8 miljard mensen beledigen en achterlijk noemen 1.8 miljard mensen het is julie recht om dat te doen maar dit zijn oorzaken waarom jongeren zich afstoten van de maatschapij als je dagelijkse als achterlijke en terorist word bestempeld kan dat ook niet anders

 • Anonymous

  ...Onze tolerantie wordt onze ondergang... Met dank aan al onze theoretische intellectuelen.

 • Jos Denos

  Altijd als er problemen opduiken heeft de islam er mee te maken. Religies afschaffen of toch zeker geen voorrang verlenen.

 • Yves De Rudder

  Simpel ofwel pas je je aan aan onze normen ofwel ga je terug van waar je komt en doe daar je ding.

 • Sofie Van Poucke

  Als ik het gros van de opmerkingen lees, is het toch niet zo onbegrijpelijk dat moslims zich geviseerd voelen en makkelijk vatbaar zijn voor complottheorieën. Als elkeen zich wat begripvoller en minder stigmatiserend opstelt, zou de samenleving een pak minder verbitterd zijn.

 • Anonymous

  Hoe zou dat komen? Hoe meer men de islam wil bestrijden hoe gelover de moslims worden. Het begint al op school door de hoofddoek te verbieden. Vroeger waren er geen problemen omdat de mensen veel vredelieverd waren. Nu krijgt een moslim dagelijks met racisme te maken

 • turqui abdel

  Daar gaan we weer ...provoceren en zeggen Dat het hun schuld is...man man man....al die provocaties van die politiekers en dat noemt men geen haat politiekers. ..?het probleem bij de wortels aanpakken.wat men zaait oogst men... WAKE UP.....!!!

 • Anonymous

  Spijtig voor al de tegenstanders hier, maar Islam is de snelst groeiende religie in de wereld. Iemand die Islam echt probeert te begrijpen zal vlug het verschil verstaan tussen islam (heeft niet de bedoeling om het leven moeilijk en ingewikkeld te maken) en cultuur (wat sommige moslims er van maken) en aldus de beide niet over 1 kam scheren.

 • marnix luyten

  Dan kunnen we maar beter ook een complot organiseren. Dan krijgen ze tenminste gelijk...

 • Johny Lapeire

  Het staat als een paal oven water, multicul werkt niet, heeft nog nooit gewerkt en zal nooit werken, de geschiedenis heeft het bewezen.

 • Anonymous

  We zijn een tolerant en multicultureel land. We mogen onze vrijheid niet laten beperken door populistiche maatregelen die alles over ėėn kam scheren. Gericht de rotte appels eruit halen zoals de ronselaars...

 • Anonymous

  Aanpassen of opkrassen...het is de enige remedie...

 • JP Franco

  Linkse en groene blinden zullen wederom verkondigen dat het een overdreven reactie is.Ze zijn zo lief meneer.

 • James Clean

  En uiteraard is het ons fout en zijn wij de racisten! Wel raar dat het altijd met dezelfde groep is. En overal! Natuurlijk zijn wij de slechten! Alleen, niemand heeft die gasten verplicht om hier te komen, nu ook niet want ze komen nog volop!

 • Dhr. fons

  Godsdienst zorgt blijkbaar alleen maar voor problemen. Ik ga liever niet om met gelovige mensen.

 • Anonymous

  Heremans smeekt bovendien de Vlaamse regering om in haar strijd tegen radicalisering niet louter te focussen op de islam, "want dat is slechts 25 procent van het verhaal".

 • Anonymous

  Ik vind dat hier geen plaats is voor islam sorry ofwel hou je uw geloof thuis ofwel back to country dan kunnen ze alle dagen daar gebukt naar Mekka bidden .... Dus hier heen plaats voor islam , Moskeen en andere achterlijke godsdiensten .

 • jos de os

  De islam stelt niks voor in de wereld, een bende aanstelers

 • Jan De Vos

  Vlaanderen heeft een probleem. Waarom praten Joden in Antwerpen Frans onder elkaar (of Hebreeuws of Jidish). In Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn praten immigranten de lokale taal. Dit komt gewoon omdat Vlamingen zich steeds laten doen. Een Vlaming in Walonie wordt een Waal, zelden blijven ze Vlaming, .........

 • Anonymous

  Die jongeren lezen ook wel de kwetsende reacties hoor. Wil je de wereld verbetere? Wil je vrede? Begin bij jezelf en stop met die mensen af te zeiken!

 • Anonymous

  Wie zei nog dat de multicultuur een verrijking was voor onze samenleving en dat het Vlaams Belang het onveiligheidsgevoel creëert. Vergeet niet dat de moslims minder dan 10 procent van onze samenleving vertegenwoordigen dus als de geschiedenis van 80 jaar geleden zich herhaalt zal het snel gedaan zijn met die mannen.

 • Eric Van Den Eede

  One way ticket bezorgen

 • Pete Peter

  Heb eind jaren 70 op die school gezeten en toen al hadden die gasten met een Marokkaans of Turkse achtergrond al schijt aan al wat westers was.... toen al!

 • venus delta

  Als ze radicaliseren door onze kritiek dan hadden we gewoon gelijk he slimmen hieronder. Ik radicaliseer toch ook niet als ik ergens een kans verlies in liefde of werk

 • venus delta

  Nergens last van behalve van deze vredesreligie

 • alex oderij

  Als hen niet aanstaat,oprrotten

 • Anonymous

  Steeds weer de islam uit de wind zetten. De islam is maar 25% vh verhaal liegt ze. In wat radicaliseren ze dan wel madam? In biologisch tuinieren? In het vinkenzetten of in het obsessief poetsen? Er is maar één oorzaak madam en dat is dat boek, dat boek dat oproept tot geweld tegen de niet gelovigen.

 • jan pootemans

  Islam is de verloedering van het westen.

 • Erik Wijmeersch

  Voor sommigen weer schuld Westen terwijl ondertussen er een genocide gebeurt in Midden-Oosten van christenen. En Mekka nog steeds verboden is voor niet moslims.

 • Vrije Mening

  Niets nieuws.....ieder mens met een klein greintje aan werelds besef weet dit... de rest leeft in zijn luchtbel...of smoort joints....

 • Anonymous

  Degoutant hoe sommigen hier alle schuld op het Westen steken. In elk moslimland komt eigen volk eerst. Christenen moeten vaak meer belastingen betalen. De moslims bij ons krijgen alle gelijke kansen! Maar als ze ze niet nemen, is het natuurlijk rara... de schuld van het Westen. Radicaliseren....een schop onder hun.... ja!

 • mis tanget

  Dus ... Geen gezaag wanneer wij deze mensen verzoeken om naar het land van herkomst terug te keren. Iedereen gelukkig zo !

 • Anonymous

  Nog eens. Doet zij dit als politica of als pedagoge?

 • dk fox1u

  In Marokkko moeten ze al die grillen niet proberen. Daar belanden ze in miserabele omstandigheden in het gevang . Daarom wil het krapuul naar hier komen. Hun activiteiten en broodwinning: drugshandel

 • dk fox1u

  Onze politici hebben dit alles gecreëerd. Partijen zoals cdv die eennmoslimpartij is en spa stimuleren die situatie . Hier gaat het niet om islam maar om jongeren die lui zijn en die alles op een bedieningsbord willen krijgen. Ook Unia bevoordeligt meer die jongeren dan Belgen of een andere bevolkingsgroep. Ze voelen zich speciaal zeker door onze politici en idiote professoren

 • Pieterjan Labath

  Schitterend toch hoe er hier weer ene de schuld op het westen steekt. Het westen wil jullie niet eens hier,ga gerust de islam aanhangen in de moslimlanden. Iedereen blij!

 • philippe decock

  Die mensen wonen en werken hier en maken volop gebruik van onze voorzieningen maar in hun hoofd zitten ze nog altijd in hun thuisland of islam. Geen integratie indien deze knop niet omgedraaid word...

 • Zita Swoon

  streng aanpakken. als je ze een vinger geeft; zijn ze niet content meer met de hand maar willen ze de hele arm mét bovenlijf. stop het gepamper.

 • Anonymous

  Altijd ons schuld dat ze niet aangepast geraken je weet toch wie de racisten zijn wij niet of zeker in mindere mate ze horen niet thuis on onze cultuur hun geloof overstijgt alle realiteit en staat boven alles en iedereen terug naar hun moskee in Marroka dan daar horen ze thuis hopelijk

 • Anonymous

  Schuld van westen,als je niet duidelijk bent en Islam en IS in 1 zak steekt en bewust verwarring zorgt onder bevolking zullen er meer zijn die regenaanval doen. Heel jaar door Islam en moslims zwart maken als terrorist en dan zich afvragen waarom ze radicaliseren,het zijn jullie de media die hen doet radicaliseren.

 • Anonymous

  Is allemaal gestuurd door vooral Erdogan , ik heb het vandaag weer eens meegemaakt in Genk op de bus , ben ik blij dat ik binnen 3 weken voorgoed weg ben uit Genk

 • Anonymous

  Niet te veel tralala verkopen aanpassen of return to sender

 • Anonymous

  Schaf heel dieje zever van "Godsdienst " af. Bestaat niet en zal nooit bestaan. Sprookjes bestaan niet

 • Anonymous

  Groomers zetten zich ook in voor het lokken van uw dochters bvb Rotterham, Malmo, Denemarken,...

 • Anonymous

  Wat is de andere 75% van het verhaal dan zonder het woord moslim of ras te gebruiken? Moslim is geen ras namelijk. Sterk verhaal HLN, sterke verslaggeving, echt...

 • Anonymous

  We blijven problemen hebben met die bevolkingsgroep draai niet rond de pot het zal nooit goed zijn voor hun ze moeten niet weten van ons alleen van onze portemonnee

 • Anonymous

  Godsdiensten en religies de ondergang van het mensDOM !!!

 • jaak den duiker

  Zich afzetten tegen onze samenleving het heeft nog nooit anders geweest...als het moet zullen ze zelfs de islam door onze strot duwen,en degene die dit erkenen moeten dringend hun oogkleppen afdoen.

 • Patrick Vanderswalm

  Islam, islam, islam.... Nooit iets positief!!!

 • Anonymous

  Wanneer stellen die mensen geen eisen ze komen allemaal naar hier maar als ze hier zijn is niets goed . Zelfs kerkklokken nemen ze aanstoot aan wat zal het volgende zijn en blijf maar pamperen wat blijft er nog over van onze cultuur? ?? Is dat integratie. .......

 • stefaan pollet

  Hoe lang zal het duren voor er een aanslag wordt gepleegd? Ze zijn zich al aan het voorbereiden. Laat ons hopen dat de gewone werkmens niet het slachtoffer is. Laat het maar gebeuren in brussel, die mannen in hun ivoren toren. Hun ogen zullen dan misschien eens open gaan. DAN zal er actie ondernomen worden.

 • Anonymous

  Ach leef en laat leven.alleen de media maakt er een hele soap van.de moslims op mijn werk en op de school van mijn kinderen gaat alles prima.laat die mensen gerust en ze laten u gerust.

 • KEN MOONS

  na 30 jaar wanbeleid beginnen de lijken uit de kast te vallen .zou men nu eindelijk snappen dat men met dat volk niet kan samen leven .

 • Anonymous

  Alleen linkse idioten hébben het nog altijd niet begrepen.

 • jan pootemans

  Weeral niets nieuws. Leerkrachten weten dit al langer dan vandaag, ook de ouders want die zien hun kinderen veranderen door het gedrag van de moslims in de scholen. Het niveau zakt samen met de mentaliteit van onze jongeren, wie kan hun dat kwalijk nemen? Ik ken dit land van vroeger niet meer en het is er niet op verbeterd.

 • jan pootemans

  Weeral niets nieuws. Leerkrachten weten dit al langer dan vandaag, ook de ouders want die zien hun kinderen veranderen door het gedrag van de moslims in de scholen. Het niveau zakt samen met de mentaliteit van onze jongeren, wie kan hun dat kwalijk nemen? Ik ken dit land van vroeger niet meer en het is er niet op verbeterd.

 • Frank Van Driessche

  Misschien nog een beetje pamperen en hun nog een beetje gelijk geven en in alles tegemoet komen!

 • Anonymous

  Breng je dit als VLD politica of als pedagoge?

 • Mario Vanbergen

  Dit voorspellen we al jaren

 • Jan Rottiers

  Smijt ze allemaal buiten voor zij ons afmaken.

 • Anonymous

  Er wordt veel te veel van die onzin in de pers gezet, geen aandacht meer aan schenken, dat is het allerbeste.

 • Anonymous

  Men oogst wat men gezaaid heeft. Er zal nog slechts een oplossing zijn en die zal niet vredelievend zijn. Aanpassen of oprotten zo simpel is het.

 • Anonymous

  Niet content??Gewoon terug naar het land van uw grootouders,punt.

 • Anonymous

  Karin Heremans, directrice van het Atheneum en vroeger prominent SP.A-lid, krijgt de derde plaats op de liberale kieslijst. Politiek en een pedagogisch functie combineren is een rare combinatie.