Photo News

Onkelinx: "22 maart ligt absoluut niet achter ons. Individuele fouten zijn aan het licht gekomen"

De werkzaamheden in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart hebben het mogelijk gemaakt "individuele fouten, van mensen die overigens een belangrijke rol spelen in het voorkomen van andere aanslagen" aan te tonen. Dat zegt PS-fractieleidster Laurette Onkelinx, een jaar na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation, op La Première.

"Het veiligheidsnet was niet strak genoeg. We moeten ons veiligheidssysteem herzien". "22 maart ligt absoluut nog niet achter ons", aldus Onkelinx. "De angst is gekomen. Die verklaart dat we op een aantal vlakken op onszelf zijn teruggeplooid, maar wettigt dat niet altijd".

De aanslagen hebben "ziekmakende uitlatingen op de sociale netwerken" losgeweekt. "Racisme is onaanvaardbaar. Het leidt tot gewelddadige personen en terroristen, dat spreekt voor zich", zegt de PS-topvrouw. "We moeten persoonlijk investeren in het samen leven, want polarisering en discriminatie maken het werk van recruteerders gemakkelijker". Ze vindt ook dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) beide in de hand werkt.

Onkelinx spreekt zich ook uit over het werk van de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Ze is daarbij streng voor de inlichtingendiensten. "Op het niveau van de inlichtingenagentschappen, is een omvangrijke hervorming nodig, want ze hebben bijna niets gezien en dat is onaanvaardbaar. Maar ik weet dat de agentschappen aan het hervormen zijn. Ze beseffen het", aldus Onkelinx.

11 reacties

 • Marc Hofmans

  Een beetje terughoudendheid lijkt mij gepaster Mevrouw Onkelinck.

 • Fernanda Dubois

  Misschien zijn er inderdaad fouten gemaakt. Maar zou Onkelinx ook de verpletterende verantwoordelijkheid van oud-burgemeester Moureaux van Molenbeek correct kunnen inschatten?

 • Maria Goskens

  En de collectieve fouten werden door de sossen gemaakt jaren op rij.

 • Patjeam Pm

  Ze heeft toch jaren aan de macht gezeten,toen had men moeten ingrijpen,nu is vijgen na Pasen

 • Supergoofer Belgie

  Wij zijn de PS ook niet vergeten. Grootste fout uit de geschiedenis van België

 • Jack Dereder

  En wat zijn dat dan precies, onze waarden en normen? Iedereen heeft het erover maar niemand definieert het.

 • John Dallas

  Ze heeft het jaren anders kunnen doen, maar heeft gekozen om niets te doen. Nu kritiek spuien op een beleid dat haar fouten probeert te elimineren is er toch over hoor Madam Oncklinx.

 • ronny mc

  Deze dame zou in een normaal land in de gevangenis zitten , zij is de laatste die op iets of iemand commentaar moet hebben

 • Realizm Realizm

  De PS regulariseert illegale terroristen. Theo Francken plooit zich in twee om deze buiten te werken. Wie heeft hier recht van spreken mevrouw Onckelinx?

 • diederik van amber

  Klopt, de grootste fout was ze 50 jaar bepamperen door de PS.

 • Marc Goor

  Laurette zou het anders gedaan hebben. Hoe? Daar hebben we het raden naar. Zou het kunnen dat precies de tolerantie tot ongepast gedrag leidt? Moet niet iedereen die hier komt wonen onze waarden en normen respecteren?