2 Nawal Ben Hamou pikt het niet dat mannen haar proberen te versieren via haar professionele Facebookaccount.
Photo News Nawal Ben Hamou pikt het niet dat mannen haar proberen te versieren via haar professionele Facebookaccount.

Parlementslid Nawal Ben Hamou hekelt seksistische commentaren die ze dagelijks op Facebook krijgt

Op Internationale Vrouwendag moet het haar van het hart: haar professionele Facebookpagina is géén verlengstuk van Tinder. Nawal Ben Hamou (29), die voor de PS in het federale parlement zetelt, is de seksistische commentaren die ze dagelijks op haar account ontvangt beu. Op Facebook geeft ze daaruit een bloemlezing. Van complimentjes over haar fysieke verschijning tot onverholen invitaties tot intieme afspraken.

Complimenten aan de lopende band

"Dit illustreert waarom het nodig is te strijden voor de gelijkheid tussen man en vrouw en het is ook de reden waarom ik vandaag deelneem aan de Internationale Dag voor de Vrouwenrechten", schrijft Ben Hamou.

"Hierbij een kort overzicht van de berichten die ik dagelijks in de berichtenbox van mijn professionele Facebookpagina krijg. De meest obscene wens ik hier achterwege te laten. Ik meen dat seksisme niet minder beledigend is wanneer het de vorm aanneemt van een grap, een uitnodiging of complimenten aan de lopende band", stelt Ben Hamou.

Respectloos

"Als politiek mandataris gebruik ik, zoals veel van mijn collega's, de sociale media om burgers de mogelijkheid te bieden me snel te contacteren. Ik sta tot hun dienst om op hun vragen te antwoorden, hen door te verwijzen, hun klachten te aanhoren en hen te informeren over het werk dat ik verricht."

"Maar al te vaak verandert mijn privéberichtenbox - gelinkt aan mijn professioneel Facebookaccount - in een waar filiaal van Tinder! In ernstige boodschappen vallen soms leuke complimenten, daar heb ik geen problemen mee. De liefdesverklaringen die ik krijg, vind ik wat gênant. Maar het zijn vaak respectloze berichten, met als bedoeling van het contact (dat professioneel hoort te zijn) mijn burgerlijke staat te achterhalen en het compliment 'je bent mooi' te laten uitmonden in het hengelen naar een afspraak op restaurant of elders."

Het zijn vaak respectloze berichten, met als bedoeling van het contact - dat professioneel hoort te zijn - mijn burgerlijke staat te achterhalen en het compliment 'je bent mooi' te laten uitmonden in het hengelen naar een afspraak op restaurant of elders

Nawal Ben Hamou

Enkel aandacht voor fysiek

"Mijn werk als parlementslid wordt opzijgezet, de aandacht gaat enkel naar fysieke eigenschappen waarover bepaalde mannen menen te mogen oordelen en te becommentariëren, via een bericht waarop ze ook nog een reactie van mijnentwege verwachten. Wanneer die mannen ten slotte mijn kwaliteit als volksvertegenwoordiger beoordelen op grond van mijn antwoorden op die uitnodigingen, besef ik meer dan ooit dat een Internationale Dag voor de Vrouwenrechten en de vrouwenstrijd in het algemeen zinvol zijn", verklaart Nawal Ben Hamou op haar site.

In 2014 verzette Nawal Ben Hamou zich tegen de seksistische commentaar die haar collega-parlementslid Jean-Jacques Flahaux (MR) in het parlementaire halfrond uitsprak. "Ik wil onze nieuwe collega feliciteren", zei Flahaux toen. "Ze praat goed, ze is intelligent. En, ik mag dat zeggen, ze is mooi. Maar ik heb de indruk dat het Alice in Wonderland is." 

Ben Hamou is van Turks-Marokkaanse oorsprong. Op 21-jarige leeftijd werd ze lid van de Brusselse afdeling van de Parti Socialiste. Bij de federale verkiezingen van mei 2014 stond ze op de tiende plaats van de Brusselse PS-lijst voor de Kamer en werd ze verkozen met 6.880 voorkeurstemmen. Ze houdt zich vooral bezig met een betere sociale bescherming van werknemers en heeft bijzondere aandacht voor de tewerkstelling van jongeren.

2
Facebook / Nawal Ben Hamou

Mijn werk als parlementslid wordt opzijgezet, de aandacht gaat enkel naar fysieke eigenschappen waarover bepaalde mannen menen te mogen oordelen en te becommentariëren, via een bericht waarop ze ook nog een reactie van mijnentwege verwachten

Nawal Ben Hamou

30 reacties

 • Anonymous

  Goed gezegd Nawal Ben Hamou . Net zoals bij pupjes moet je soms hun neus in het plasje duwen. Zo komen ze tot inzicht.

 • kenny Van De B.

  Dat sommige vlamingen arrogant zijn en dom dat kan je hier uit de reacties afleiden. Ze menen dat als een vrouw terug hallo, of glimlacht naar je dat het betekent dat ze je graag op date wil, achterlijke en hopeloze marginalen. En aan de reacties hier te zien hebben we nog een lange weg te gaan!

 • walter Bogaerts

  Alé vooruit ze is op haar dag ook eens in het nieuws geweest. Alleen beseft ze niet dat het gewoon negatieve aandacht zoeken is.

 • Anonymous

  Haar mails bekend maken met naam en toenaam zegt "anonymous". Begin met jezelf

 • Anonymous

  Waar klaagt zij eigenlijk over? Denk dat er ergere zaken zijn dan complimenten krijgen en uitgevraagd worden. Dat ze zich gewoon bezighoudt met de politieke vragen op haar Facebook en de rest gewoon negeert. Of denkt ze dat een Vrouwendag alles oplost? Als ze dit al een probleem vindt stapt ze best nu uit de politiek. Dààr zijn pas problemen!

 • Anonymous

  Groot gelijk

 • Anonymous

  Ja se ze ziet er zo uit he . al haar fotokes al gezien ???

 • Wiske Suske

  Heeft er al ooit een vrouw op Jean Michel zijn Facebook account gezet dat hij ne knappe os en of ze eens samen kunnen gaan eten? Als een vrouw dat zou durven dan wordt ze direct een slet, bimbo of golddiger genoemd. Maar mannen mogen dat en die vrouwen moeten dat als compliment zien dat die mannen hun lastig vallen. Lang leve vrouwenwerelddag nog een lange weg af te leggen.

 • Jean-Pierre Browaeys

  Ik ben anti-islam maar in tegenstelling met die domme seksisten heb ik veel respect voor vrouwelijke politici (zonder hoofddoek) van vreemde origine. Ik vind ze sympathieker dan al die racistische Vlamingen die de ene taalfout na de andere maken.

 • Anonymous

  Ik ben er zeker van dat veel vrouwen haar benijden !!! Mensen met recht haar willen krullen. Mensen met blond haar willen zwart haar etc... je moet content zijn met wat je hebt.

 • st cl

  er als vrouw goed uit zien heeft gelukkig meer voordelen dan nadelen. ik begrijp dat het ambetant is, mijn partner heeft er ook geregeld last van. gelijkheid tussen man en vrouw is evenwel onmogelijk omdat we nu eenmaal fundamenteel verschillende wezens van hetzelfde ras zijn. zelfs gelijkheid binnen eenzelfde geslacht is niet haalbaar omdat we zo divers zijn als soort. probeer je maar eens man te voelen als je 1m60 bent en een bierbuik hebt, dan tel je ook niet mee hoor. tenzij je geld hebt...

 • Anonymous

  Dus ps , dus Wallonië of Franstalig Brussel en 9/10 eigen geloofsgenoten

 • Anonymous

  Dus als ik zeg u doet uw werk goed. Ik vind het knap net zoals ik jou ook knap vind dan moet ik in een grot gaan leven omdat ik mijn eigen zogezegde instincten niet kan beheersen? Doe eens nrml zeg. Vulgair zijn kan absoluut niet, dat is een feit. Maar een compliment? Blijkbaar niet. Mag alleen maar zwijgen en braaf zijn.

 • Anonymous

  Dat zal het publiek zijn dat voor haar gestemd heeft. En nu maar klagen. Ze zou er beter bovenstaan en haar energie in haar taken steken.

 • Anonymous

  Iemand zeggen dat ze knap is? Iemand die je alleen bekend is via de media? Op haar Facebook Account die ze voor haar werk gebruikt? Gepast? Denk het niet

 • AbdisShaqur .

  Tja eerst voed de regering ons op om meer complimenten aan elkaar te geven, doen we het eindelijk is het weer niet goed.

 • Anonymous

  Iemand zeggen dat hij/zij knap is, is toch geen sexisme. Enfin, ja, want tegenwoordig wordt racisme ook in elk woord ontleed... Obscene mensen moet ze maar aanklagen bij Facebook zelf.

 • Anonymous

  Ze heeft gelijk. Aan de hand van de reactors hier zijn er nog veel zieligaards hier die zo een gedrag aanvaardbaar vinden of de Schuld op de vrouw steken. Ik ben blij dat ik tenminste een goed opvoeding genoten heb.

 • Anonymous

  Misschien niet in de picture gaan staan Als je de aandacht vraagt dan krijg je de aandacht en wat is er mis met een mooi ouderwets compliment als vrouw te krijgen

 • Anonymous

  Maar dat ze destijds vanuit het niets verkozen is geraakt vanop de 10de plaats heeft zeker niets te maken met hoe ze eruit ziet zeker... pffff

 • Anonymous

  Maak dat openbaar zodat de vrouwen van die gasten dat ook eens kunnen lezen.

 • Wiske Suske

  Als je die commentaren hier leest, we gaan niet vooruit we keren terug naar de grot en de neanderthalers. Die achterlijke mannen die denken dat ze hun gezag moeten vrijwaren tegen een vrouw, die denken dat de vrouw hetzelfde gaat handelen als domme dominante mannen. Arm mannetje zoek een grot om in te gaan huilen.

 • Johnny Verhoeven

  Belachelijk, en erna zagen zeker dat ze geen aandacht meer krijgen

 • Anonymous

  10.000 + jaar beschaving (ja..onze beschaving is veel ouder dan de geschiedenisboeken ons doen geloven) en het blijft onvoorstelbaar dat onze oerinstincten altijd de bovenhand krijgen.Een mooie vrouw of 3 dagen geen eten en ons pelletje beschaving smelt als sneeuw voor de zon.Daarom is het niet minder belangrijk dat man en vrouw hetzelfde zijzijn.er altijd wederzijds respect moet zijn.Beschaving is gewoon zo kwetsbaar dat we er meer moeten bij stilstaan.

 • Anonymous

  Van welke mannen komen die opmerkingen zoal?

 • Anonymous

  Mag een man nog een man zijn ja? Zonder te overdrijven natuurlijk.

 • Ph at

  Beetje overdreven... mannen he...

 • David Van Hoof

  Feminisme is de nagel aan de doodskist van het gezin. Gelijkheid tussen man en vrouw is al zeer lang een feit feministen willen domineren

 • Anonymous

  Misschien zou ze die seksistische aanspellingen gewoon openbaar moeten maken met naam en toenaam het zou rap gedaan zijn met de zever moesten dan de partners het kunnen lezen wat hun schatjes zoals schrijven.

 • Anonymous

  Blijf af van Facebook !!!!