Premier Michel en de Turkse president Erdogan
Belga / EPA Premier Michel en de Turkse president Erdogan

Premier Michel haalt uit naar Erdogan: "We laten ons niet intimideren"

Premier Charles Michel noemt nieuwe artikels in Turkse kranten als zou staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) actieve steun verlenen aan terroristen "opruiend en kwetsend". Hij haalt ook uit naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "We laten ons niet intimideren door (zijn) campagnestrategie", zegt Michel in een mededeling.

Het is niet de eerste keer dat Demir er door Turkse media van beschuldigd wordt banden te hebben met de Koerdische PKK en met terrorisme in het algemeen. Nu enkele kranten de link opnieuw leggen, reageert premier Michel.

"Ik kan als eerste minister niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme. Staatssecretaris Zuhal Demir wordt door bepaalde Turkse kranten beschuldigd van actieve steun aan terroristen. Die valse beweringen zijn opruiend en kwetsend", zegt hij.

De link wordt gelegd met de Turkse president Erdogan, die in de aanloop naar het referendum dat hem meer macht moet geven de confrontatie met verschillende Europese landen lijkt op te zoeken. Michel: "We laten ons niet intimideren door de campagnestrategie van Erdogan. Die strategie bestaat erin ons te provoceren om de nationalistische gevoelens in Turkije aan te wakkeren en zich als slachtoffer op te stellen."

Vooral naar Duitsland en Nederland haalde Erdogan al fel uit. "Het Turkse regime heeft duidelijk gekozen voor polarisatie met Europa. Verwijzingen naar het nazisme of naar Srebrenica zijn onaanvaardbaar", zegt Michel.

"Ik stel al maanden de situatie in Turkije aan de kaak. De mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat stemmen niet meer overeen met de Europese standaarden, in het bijzonder sinds juli 2016 (toen in Turkije een mislukte staatsgreep plaatsvond, red.). Als Europeanen zullen we onze waarden blijven verdedigen."

66 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Lionel De Wannemaeker

  Een volk van meer dan 20miljoen mensen, dat geen eigen vaderland krijgt en in regio waar ze wonen, behandeld worden als tweederangs burgers. Zou jij niet revolteren? Is dat democratie? Lionel De Wannemaeker

 • Vg07 Vg

  Tik maar eens zuhal demir pkk op het internet . Dan weet je al genoeg . @ Bilal bozkurt : pkk geen terreur groep?? Hahaha laat me niet lachen kerel . Dan vind je Isis ook geen terreur groep. Pkk Wil grond wat niet van hem is . Gooit bommen op openbare plaatsen . Geen terreur ?

 • Neworder

  Mevr Demir moest 10 x nadenken voor ze ergens haar steun gaat betuigen. Ze ondergaat maar een fractie van heksenjacht door turkse media tegen de heksenjacht die westerse mefia voert tegen Erdogan.

 • Bilal Bozkurt

  Nogmaals PKK is geen terreur groep is een arbeidsbeweging voor rechten van koerden zelfs EU weet dat diegene die dat niet weten zij die nogaltijd in een droom leven.. Volgens Erdogan is iedereen een terrorist die niet op ja stemmen.

 • Turgay Acer

  België is een thuisbasis geworden voor terreurgroepen (PKK, İSİS,...), en den andere valt Erdoğan aan om wat stemmen te verzamelen voor de verkiezingen, Turkije strijdt al 40 jaar tegen terrorisme ge kunt nog iets leren Michelleke. Nogmaals het Westen kan niet tegen Erdoğans leiderschap in het middenoosten. Keep watching OTTOMAN POWER is coming back.

 • Jean Paul Peelis

  Maar nu is Erdogan bang

 • Deniz Ceran

  Meneerke Erdogan verbood in Turkije alles wat met koerden te maken heeft, zelfs de koerdische partijleiders die meer dan 5milj. stemmen gehaald hebben zitten nu in gevangenis... Erdogan heeft jarenlang terroristen ondersteunt samen met zijn ex-kamaraad Gülen... en nu begint hij de brave Turkse jongen te spelen.. wat vuil kunnen de mensen worden!

 • Wisjken Bastiaens

  Die erdogan met zijn massamoord in sebrenica...hij zou beter eens de massamoord op de armenen door turkije erkennen...500000 doden...maar daar zwijgen de turken liever over...

 • Celal Kubat

  Een terrorist geloven ze dat ze geen banden zou hebben met PKK, geen arbeidersbeweging zoals HLN het schrijft maar een terroristische beweging...: maar een president van 80 miljoen inwoners van turkije geloven ze niet? Da zijn we gewoon hier in europa Doe zo voort , dan besta binnenkort zelfs mss de benelux niet

 • Cal alperen

  Michel wat zevert jij toch allemaal zuhal demir heeft foto met pkk terreur waar heb je het nou over.ten tweede jij ben een paar maten te klein om naar ERDOGAN kritiek te leggen hou u bezig met dewever en hun trompet vrienden.en zever niet over mensenrechten vrijmeningsuiting als het in turkije geen democratie is dan moet europa maar kop onder grond steken.en ik weet zoals de rest waarom Srebrenica pijn doet bij jullie als wij er over beginne

 • Ragnar Lothbrock

  Met te zeggen , we laten ons niet discrimineren door den opperTurk ga je niet veel bereiken zulle Michelleke ( integendeel hij lacht ons vierkant uit ) uw woorden in daden omzetten Michel dan pas ben je een echte vent .

 • Benny Van den broeck

  Michelleke heeft terug wat aandacht nodig dus laten we met Erdogan beginne hé..bedoelt hij

 • Ben Sen

  Hypocriet Michel,dacht dat Journalisten vrij waren van mening? Hier schrijven ze elke dag leugens over Erdogan dat mag dan wel? En daarbij je moet haar niet verdedigen ze is voor PKK terroristen net als u regering,jullie steunen PKK ook.

 • Ben Sen

  Hypocriet Michel,dacht dat Journalisten vrij waren van mening? Hier schrijven ze elke dag leugens over Erdogan dat mag dan wel? En daarbij je moet haar niet verdedigen ze is voor PKK terroristen net als u regering,jullie steunen PKK ook.

 • walter Bogaerts

  Er zijn er toch een paar die het doorhebben, dit is één grote show. Nu nog de verkiezingen in Duitsland wat bewerken en Merkel terug aan de top. De rust zal wederkeren.

 • Bilal Bozkurt

  So What pkk is een arbeids partij van koerden ze vechten voor hun rechten net zoals alle andere landen het deden en als zuhal demir met hun contact heeft is dat haar probleem in België mag je sympathie hebben voor elke groepering dit is geen Turkije hier.. En meneer Michel heeft 100% gelijk.

 • Kerem Yilmazer

  Nva steunt als partij de pkk niet alleen zuhal demir en michel laat u ook niet intimideren door de pkk of heb je schrik dat ze hier ook aanslagen zullen plegen als je stopt met hun te ondersteunen

 • Az Ben

  Erdogan is een man ons premier van België is een clown hij is dan premier die niets mag zeggen van nva hij gaat op zijn knieën de voeten van de voorzitter kussen

 • Michael Aerts

  Misschien wel Can maar Michel doet het tenminste in eigen land!

 • Freek Vandewalle

  Uiteindelijk zal Poetin hier als winnaar uit komen.. meedoen met Europa tegen zware betaling, Turken onder de knoet, Europa blij, VS boos op Europa en we zullen nog een eindje bezig blijven

 • joan lute

  Hoog tijd dat de EU verenigd krachtdadig gaan optreden tegen de Turkse chantage, terreur en de aantasting van onze normen en waarden. We mogen niet meer de fouten maken uit de vorige eeuw waarin dictatuur heel Europa in zijn greep probeerde te krijgen. Na 1945 is er enorm opgebouwd en laat ons dat nu in godsnaam door verdeeldheid niet kapotmaken en ons met alle middelen beschermen

 • Vulgus Plebs

  Bambi wordt boos!

 • P IProesmans

  Blijf daar gewoon weg op vakantie en hij zal wel een toontje lager zingen de Russen Holland en Duitser blijven al weg

 • bla bla

  Het is niet aan elk Europees land om zich te meten met Erdogan. Het is Europa die moet reageren op de recente ontwikkelingen in Turkije. We mogen niet toestaan dat Erdogan zijn voeten veegt aan de democratie. Europa moet zijn stem laten horen

 • Can Candostu

  Michel is wat aan het voorbereiden voor de verkiezingen.. ;))

 • rsca fan

  Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. T wordt tijd dat alle EU landen nu kleur bekennen en zich samen achter Nederland en Duitsland scharen. Daarvoor werd de EU destijds opgericht. Om het met de woorden van Merkel te zeggen Wir schaffen das Erdoganneke wel...

 • Bob Nalyd

  Klein duimpje spreekt. Te laat goldenboy.

 • Afomar

  Afomar Laat Turkije toe tot de EU en die man zwijgt ! Is dat nu zo moeilijk te begrijpen !?

 • teveel lebbeke

  Hij heeft gezien dat Rutte stemmen gewonnen heeft door te reageren op Erdogan en nu probeert hij het ook. Ongelooflijk goedkoop en doorzichtig. En Demir was op die PKK bijeenkomst.

 • Rot Op

  Erdogan heeft gelijk volgens mij. Google maar eens Zuhal Demir + PKK. Je zult er van verschieten!

 • Peter Yamaha

  Groot gelijk !stoppen die zot!.

 • Elly Morré

  Het is al een tijdje bezig en het wordt alsmaar erger. Bla bla bla maar wat doet men eraan? NIKS

 • sedat can

  Hier wordt naar politiek gekeken uit een hoek en dat is wat de West Europese media vertellen. Terwijl Erdogan hier wel de feiten verteld. Zie naar Duitsland betogingen pro Erdogan mogen niet. terwijl betogingen van terroristische PKK gewoon toegelaten worden. En f er uren van Srebrenica zijn ondertussen geschiedenis het moment dat generaal Karremans en Mladic champagne aan het drinken zijn bij het overdragen van het zogezegde beschermde kamp aan de Servische moordenaars.

 • Charly Pauwels

  Het werd tijd dat België reageert. Goed gezegd Charles.

 • Robin Hurkmans

  Zei hij dat nu echt ? Cool Ja eindelijk

 • Julia DG

  Ik hoop dat de Turkse Belgen dit ook beseffen. Wij hebben goeie Turkse vrienden die NIET blij zijn met hem en ze zeggen dat velen schrik hebben om over hem te praten. Een echte dictator dus..die volgens mij het achterste van zijn tong nog niet heeft laten zien :(

 • Sjeik

  Hij zal zijn slaap niet laten voor wat Michelleke zegt. Ik heb een vermoeden dat ze hem morgenochtend tijdens het ontbijt zelfs niet zullen briefen hierover. Er zijn belangrijkere spelers dan Belgie, er zijn grotere leiders dan Michel. Belgie doet er niet toe vrees ik. Hoe hard sommigen het zouden willen we zijn te klein en te fijn. Hou ons er buiten Mijnheer de premier, ken je plaats.

 • Marcel Haesendonck

  Waarom 2 nationaliteiten hebben? Dit heb ik nooit begrepen. Laat iedereen met een dubbele nationaliteit kiezen tussen de 2. Campagne voeren enkel in eigen land. Dit uiteraard voor alle landen.

 • Frenk Callewaert

  1 met ballen!!eindelijk

 • Lieven Wilms

  Turkije totaal links laten liggen als vakantiebestemming tot er een nieuwe president is met verstand. Het land krijgt de allures van Iran en ik denk dat veel Turken daarvoor passen.

 • Nur N

  man man waarom gaat het elke dag om Erdogan en Turkije!!!

 • Jacqueline SERNEELS

  Zei de mug tegen de olifant L

 • Marlies Schoefs

  Die erdogan beeld zich nogal wat in

 • Tamara Steen

  Oja Europese kranten mogen deze man wel als dictator en van alles en nog wat uitmaken . Wouwww hoe bedoel je meningsuiting . Ja van 1 zeide klopt t wel

 • Guido Claesen

  Bij deze: spreken is zilver, zwijgen is goud. Volgens mij kan zeker het stoere België in dit geval beter zwijgen en juist doen alsof die man niet bestaat. België is echt bier struis genoeg om veel te vertellen.

 • Yorick Dauwe

  Zijn er verkiezingen in het vooruitzicht?

 • Rik Bic

  Erdogan heeft al schrik ...... met woorden ga je tegen die mafketel niet tegenhouden. Stop alle samenwerking ( op Europees vlak) en roep de Europese ambassadeurs terug. Zet ook de Turkse ambassadeurs aan de deur. Dan zullen we zien.

 • Ik weet het

  Europa gaat uiteen en Erdogan ziet dat. Europa heeft Turkije meer dan ooit nodig de tijden van nu.

 • hasso Naciye

  Haha ik lach hier kapot . Mensenrechten in Europa, Bestaat die wel echt ??? je kan hier zelfs je mening niet zeggen op straat.

 • Riko Riko

  Heeft onze Michel dan toch haar op zijn tanden???

 • kenneth peeters

  No panic we staan sterker veel sterker op alle gebied

 • danny janssens

  Terechte premier......beste sinds jaren!!!!

 • manolya gul

  Ocharme michelleke, hij wilt ook aandacht...

 • marc de baerdemaeker

  Dat is de juiste reactie, nu nog onze industrie terghalen voor alles genationaliseerd wordt

 • S Dejonckheere

  Nu gaar Erdogan schrik krijgen !!

 • Ayhan Agirdag

  Terecht

 • Mesut Donmez

  Misschien is het toch wel waar wat ze daar zeggen. Met die teruggestuurde terroristen hadden ze ook gelijk hè

 • geert noels

  Goed gezegd Michel..we staan achter U.

 • Ivan Willems

  Het is die Turk in zijn hersenpan geslagen. Grootheidswaanzin, denken dat iedereen naar zijn pijpen gaat dansen. Kortom, het gedrag van een potentaat. Buiten Europa houden die zot.

 • daan aerts

  Nu is den erdogan bang se , zaak opgelost

 • Marc Vinck

  Eindelijk. Mocht nog wel krachtiger vermits die tiran denkt dat iedereen naar zijn pijpen zal dansen. Turkse ambassadeur op het matje of beter met zijn hele entourage uit het land zetten.

 • peter linthout

  De lafaard had hij alleen gestaan durfde hij dat nieen re zeggen

 • Pitt Thebull

  Het wordt eens tijd dat men gaat bewijzen dat Erdogan verantwoordelijk is voor die zogenaamde putsch die er eigenlijk geen was. Hij is ook verantwoordelijk voor de vele doden die toen gevallen zijn. Past allemaal in zijn weldoordachte strategie om het volk aan zijne kant te krijgen en de volgende dictator te worden. Hopelijk is het nu gedaan met de onderhandelingen om tot de Europese unie toe te treden.

 • Luc Vanderkelen

  Goed zo..,eindelijk heeft lang genoeg geduurd

 • Miranda Kirr

  Goed gezegd !

 • Ivan Roelands

  Redelijk late reactie, hij heeft ondertussen bijna WOIII begonnen, Erdoganneke