Op 24 november bracht de betoging een kleine 20.000 man op straat.
photo_news Op 24 november bracht de betoging een kleine 20.000 man op straat.

Social-profit betoogt morgen opnieuw in Brussel, politie roept op: "Automobilisten, vermijd hoofdstad"

De social-profitsector trekt morgen opnieuw in gemeenschappelijk vakbondsfront door de straten van Brussel. De bonden willen een nieuw sociaal akkoord en hekelen het "gebrek aan engagement" van de regering. Er worden ruim 10.000 betogers verwacht. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene verwacht zware verkeershinder in de hoofdstad door de betoging, en roept bestuurders op om Brussel zoveel mogelijk te mijden met de auto.

Het is al de derde keer in vier maanden tijd dat de sector op straat komt tegen het uitblijven van een nieuw sociaal akkoord. Op 24 november bracht de betoging een kleine 20.000 man op straat. Verwacht wordt dat het er nu "ruim 10.000" worden, al zijn de cijfers volgens Mark Selleslach, nationaal secretaris bij de christelijke vakbond LBC-NVK, nog voorlopig.

Ook in december kwamen de bonden al eens op straat. Toen kregen ze van de Vlaamse en federale regeringen een "onderhandelingskalender" los, maar het overleg van de laatste maanden met de betrokken ministers leverde maar weinig resultaat op, hekelen de vakbonden.

"We onderhandelen met drie overlegpartners: werkgevers, werknemers en overheid. Die laatste zit er voorlopig voor spek en bonen bij", laakt Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK. "We krijgen geen enkel engagement, of zelfs budgettaire berekening los. De koffie is best lekker bij de ministers, maar de discussies moeten wel inhoud krijgen", luidt het. Gert Van Hees van ACLVB non-profit treedt hem daarin bij. "Het politiek engagement voor de werknemers schittert in afwezigheid" klinkt het daar.

"We onderhandelen met drie overlegpartners: werkgevers, werknemers en overheid. Die laatste zit er voor spek en bonen bij"

Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK

Zware hinder

De vakbonden blazen dinsdagochtend om 10 uur verzamelen op het kruispunt van de Albert II-laan en de Kruidtuinlaan. Van daaruit vertrekt de betoging omstreeks 10.30 uur naar de Brandhoutkaai, via de Jacqmainpoort, de Pachecolaan, de Berlaimontlaan, de Stormstraat, de Wolvengracht, de Augustijnenstraat en het Sint-Katelijneplein. Het einde van de manifestatie is voorzien rond 13 uur.

De politie verwacht tot die tijd zware verkeershinder in de noordelijke binnenstad en op de kleine ring tussen de Sainctelettesquare en het Sint-Katelijneplein. Belangrijke verkeersassen op het parcours worden afgesloten. Voor noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel doen mensen morgen best een beroep op het openbaar vervoer, al kan er ook daar hinder zijn, waarschuwt de politie nog.

Voor noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel doen mensen morgen best een beroep op het openbaar vervoer, al kan er ook daar hinder zijn.

4 reacties

 • Marc Vinck

  Staken zit in die mensen hun genen. Werken is voor hen een noodzakelijk kwaad.

 • jean marchand

  Met deze regering valt niet te praten. Hoog tijd voor harde progressieve acties. Er zijn er hier blijkbaar genoeg die het werk willen overnemen....,die energie en geld genoeg hebben. Werkbaar werk is voor hen nog niet aan de orde, voor veel anderen wel.

 • Bob Nalyd

  Altijd maar betogen en staken. Ik word daar zo moe van. Wanneer mag ik nog eens gaan werken?

 • Tisomzeep

  De meeste mensen die daar werken weten niet hoeveel en hoe goed ze betaald zijn een verzorgende met 35 j dienst heeft meer dan een ingenieur