3
BELGA

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken moet terechtstaan voor moord

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (Union des Francophones) en Sylvia B., zijn voormalige parlementaire medewerkster met wie hij een relatie zou gehad hebben, moeten allebei voor de correctionele rechtbank terechtstaan voor de moord op B.'s ex-man Marc Dellea. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo meldt het Brusselse parket. De twee ontkennen elke betrokkenheid bij de feiten.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht. Het was zijn echtgenote Sylvia B. zelf die die dag de hulpdiensten verwittigde omdat haar man levenloos op bed lag. Omdat de doodsoorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, werd een wetsarts ter plaatse gestuurd en die stelde vast dat het slachtoffer een kogelwonde achter het oor vertoonde.

Het Brusselse parket opende daarop een gerechtelijk onderzoek maar dat leidde niet meteen naar een verdachte. De speurders ondervroegen wel herhaaldelijk de weduwe. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met UF-politicus Christian Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter. 

Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten, maar volgens de wetsdokter is de moord 20 uur later gepleegd

Christian Van Eyken

Parlementaire onschendbaarheid

Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van vergelijkbaar kaliber als het moordwapen, en Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de feiten ziet de bewakingscamera van het gebouw hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even nadien verlaten B. en Van Eyken datzelfde appartement. De speurders vermoeden dat de moord tussen die beide momenten plaatsvond. 

Op 13 oktober werd Sylvia B. dan opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. In die periode werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de woning van Christian Van Eyken in Zaventem en in diens kantoor in het Vlaams Parlement. Van Eyken werd ook herhaaldelijk ondervraagd en nadat zijn parlementaire onschendbaarheid was opgeheven, werd hij op 27 januari 2016 ook onder aanhoudingsbevel geplaatst. Exact één dag later werd de man al opnieuw vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn dossier af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en vervolgt de parlementariër nu voor moord. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea met klem ontkend. 

3
Photo News
3
BELGA

Schriftvervalsing en oplichting

"Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten", zei Van Eyken in het parlement toen zijn onschendbaarheid werd opgeheven. "In het dossier zit een attest van de wetsdokter die zegt dat de moord begaan is om 21 uur van dezelfde dag, dus 20 uur later." 

Intussen moeten Christian Van Eyken en Sylvia B. zich op 24 april voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing en oplichting. Van Eyken wordt ervan verdacht te hebben gelogen over de diploma's van Sylvia B. De analyse van een computer van het parlementslid in het onderzoek naar de dood van Marc Dellea stelde de speurders in staat de vermeende leugens over de kwalificaties van Sylvia B. te ontdekken.

16 reacties

 • Yannick Van Wijmeersch

  Vlaams parlementslid voor Union des Francophones. Alleen daarvoor zou hij al berecht moeten worden.

 • Nick Springael

  Als politieker mag je toch wel wat meer

 • raymond prouvosq

  Zeker ondervragen

 • Luc Sneijers

  Ik woonde in Linkebeek wanneer hij nog dikke nek was... vlaming anti vlaming... maar de liefde gaat voor he... levenslang voor dif dikke nek

 • Ph at

  Wordt spannender en spannender bij de de politici.. .Weer stoofpotje waarschijnlijk.

 • Rik Bic

  Sommigen zouden beter oppassen. Hij is nog niet veroordeeld en dus onschuldig. Hij zou jullie moeten vervolgen wegens laster en eerroof. Jullie zijn niet anoniem.

 • Bart De Kever

  Als hij vermassen als advocaat heeft loopt hij binnenkort wel weer vrij rond.

 • Marc Geerts

  Moest er nog aan mankeren dat die niet moest voorkomen, een ander zou in voorhechtenis zitten. Maar ja...onschendbaar zeker hé...

 • M Bonzo

  Waarschijnlijk onschuld zoals die ander

 • Gedra Gedra

  Zulke mensen denken er steeds meer weg te komen potje in dekseltje toe.

 • Lily Of Flanders

  De politiek...een walgelijke bende die ons veel geld kost

 • Anny Bollens

  Zal ook vrij zijn zoals die andere waalse parlementaire!

 • walter peeters

  Dieven en moordenaars. Ziedaar de crème van België bevolkt het parlement.

 • FRANÇOIS DE RIDDER

  Waar rook is...is vuur

 • Anonymous Anonymous

  Zal wel nog een procedure foutje opduiken zeker

 • w vg

  Komt niks van... Zie naar die andere parlementair ...die mannen kennen teveel vuiligheid. Die graaiers doen elkaar geen kwaad. Wij betalen wel deze show.