YouTube screenshot

"Lekken zijn echt, het nieuws is nep": 'hoogtepunten' uit Trumps persconferentie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie opnieuw uitgehaald naar de pers. Na afloop van de ruim een uur durende bijeenkomst reageerden Amerikaanse media geschokt en draaiden de factcheckers overuren. Trump en zijn aanhangers waren in hun nopjes.

Gisterochtend liet Donald Trump aan zijn medewerkers weten dat hij een persconferentie zou geven rond het middaguur. Volgens CNN kon Trump niet wachten zichzelf gistermiddag te verdedigen tegen negatieve berichten in de media. En dus werd in allerijl een extra grote ruimte klaargemaakt in het Witte Huis. We zetten de hoogtepunten uit die persconferentie op een rijtje.

1. Nepnieuws
"Ik zou best een goede verslaggever zijn", zei Trump tijdens de persconferentie. De journalisten in de zaal zijn dat volgens hem niet, die verdraaien positieve verhalen tot negatieve. "Ik begrijp het wel. Het komt door mij".  Trump verklaarde dat hij eerlijke journalistiek wil. "Het is zo belangrijk dat het publiek een eerlijke pers krijgt. Het publiek gelooft jullie niet meer. Misschien had ik daar een handje in. Ik weet het niet". Hij gaf vooral nieuwszender CNN ervan langs, die hij promoveerde van 'nepnieuws' naar 'zeer nepnieuws'.

2. De factcheck ter plekke

Gewoonlijk worden Trumps uitspraken en data na afloop in krantenartikelen op feitelijke onjuistheden gecontroleerd. Maar televisieverslaggever Peter Alexander confronteerde Trump tijdens de persconferentie met diens onjuiste cijfers over een gigantische verkiezingsoverwinning: "Waarom zouden Amerikanen u geloven als u zegt dat de informatie die ze krijgen nep is terwijl u zelf onjuiste informatie geeft?" Trump leek in zijn antwoord zijn medewerkers de schuld te geven: "Deze informatie heb ik gekregen. Eigenlijk heb ik het ergens gezien". Daarna gaf hij een andere journalist het woord.

3. De zwarte journalist

Het is een vooroordeel dat Afrikaans-Amerikanen niet graag bevestigd zien: blanken zouden denken dat iedereen met een kleurtje elkaar kent. Toen verslaggever April Ryan van American Urban Radio Networks bij de persconferentie een vraag stelde, leek Trump niet eens door te hebben dat ze journalist was. Ryan vroeg of Trump bij de aanpak van problemen in de grote steden zou overleggen met het politiek samenwerkingsverband van zwarte politici. "Zeker", antwoordde Trump. "Wil jij een bijeenkomst regelen? Zijn het vrienden van je?" Ryan reageerde ietwat van haar stuk gebracht: "Ik ben gewoon een verslaggever, maar ik ken wel een aantal van hen".

http://bcove.me/tsfxu9ef

4. 'Nucleaire holocaust' en Rusland

Veel journalisten vroegen naar de relaties tussen Trumps medewerkers en Rusland, naar aanleiding van het aftreden van zijn veiligheidsadviseur. Volgens Trump is dat geen verhaal: "Rusland is nep", zei hij. Hij zei dat hij niemand bij de Russen heeft om mee te praten als hij dat al zou willen. Verslaggevers vroegen ook naar Russische provocaties, nu er al dagenlang een Russisch oorlogsschip voor de oostkust vaart. Trump waarschuwde in zijn antwoord voor het gevaar van een "nucleaire holocaust als geen ander". Hij verwees ook naar de relaties tussen Rusland en zijn politieke rivaal. "Ze zeggen dat ik nauwe banden heb met Rusland. Hillary Clinton gaf 20 procent van het Amerikaans uranium weg". Daarmee verwees Trump naar een onjuist bericht dat onder Clintons ministerschap uranium aan de Russen zou zijn gegeven.

5. 'Minst racistisch'

Een verslaggever met een keppeltje op vroeg Trump naar antisemitische incidenten waar de president geërgerd op reageerde. Eerst gaf hij de man ervan langs: "Ga zitten", beval hij en later foeterde hij hem uit dat dit geen makkelijke vraag was. "Wel een belangrijke", aldus de journalist, Jake Turx. Trump noemde het een oneerlijke vraag waarna hij betoogde: "Ten eerste, ik ben de minst antisemitische persoon die je ooit hebt ontmoet. Ten tweede, de minst racistische".

27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Anonymous

  Wim Van De Wijgaart: ,uw vertrouwen in wat de pers zegt is wonderbaarlijk anno 2017, was ik ook maar zo blind. Clinton zou idd president moeten zijn dan...

 • Anonymous

  Zelfs Bernie zegt nu dat CNN fake nieuws is. Morgen een pagina over Sanders dan? Hmmm

 • Anonymous

  De mensen die nieuws lekken naar de buiten wereld, zeggen niet de waarheid! Mag dat niet gezegd worden misschien ?

 • Dimi Bauwens

  Dat er iets mis is met die man staat vast. Dat er iets grondiger mis is met de hedendaagse politici is een absolute! Daardoor raakte deze man aan de macht! Door de belangenvermenging, corruptie, nepotisme.. keerde de publieke opinie zich tegen het establishment. Wat hebben we geleerd?

 • Anonymous

  De heer, Donald Trump is gewoon de beste ! klein letter voor heer, Omdat hij grote veranderingen zal doorvoeren in Amerika en de slechte mensen in het gevang!!!

 • Anonymous

  Beseft die klootzak nu nog steeds niet dat hij zichzelf tegenspreekt. Lekken zijn echt maar wat er in de lekken staat niet. Grapjas. Is er dan niemand die zijn tweets en gezever controleert voor hij dat op de wereld loslaat. Impeachment is de enige oplossing en wel zo snel mogelijk. Ik ben bang van dat heerschap

 • Anonymous

  @ Nick Springael. Zeker wel. Wen er maar aan. Trump verdient het om afgebroken te worden.

 • Elisabeth Arnouts

  Minst racistische persoon? Dus hij geeft toe dat hij toch iets racistisch is. Wat een idioot. Blijkbaar zitten er hier veel die denken dat nieuws fake is. Lees het dan niet meer en doe iets met je leven, ga werken!

 • Wim Van de Wygaert

  En stop met liegen over CNN, dat is een zeer serieuze en respectabele nieuwszender. (Fox daarentegen, die zo pro Trump is, wordt keer op keer op leugens betrapt.)

 • Wim Van de Wygaert

  Aan al die pro-Trump commentatoren hier: als alle media wit zeggen en 1 persoon zegt zwart, terwijl die persoon keer op keer op keer betrapt wordt op leugens, in godsnaam, waarom blijven jullie die man geloven? Stop met die idiote samenzweringstheorieën. Jullie denken misschien van jezelf dat jullie heel slim zijn en dat de rest het allemaal niet inziet en niet kritisch genoeg zijn, maar jullie zijn hier de kiekens. Ach, wat baten kaars en bril ...

 • Nick Springael

  Gaan alle nieuwszenders nu echt 4 jaar die mens zwart proberen maken ? Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig!?!?!? Begin al is met actuele dingen in dit land op te volgen. Waarom verdwijnen er bvb ineens jongeren in de kanalen van Antwerpen? Waarom duurt het zolang eer hier iets gebouwd kan worden. En waarom is de benzine hier zo duur terwijl we elk jaar overschotten exporteren ?

 • Michael Aerts

  Hij liegt live, zijn woordvoerders liegen live maar het zijn de media die fake news leveren. Er is maar een fake ding van oranje huidskleur tot getuite lipjes: One Fake president!

 • Anonymous

  elke journalist kan eender wie het vuur aan de schenen leggen en die persoon dan van slag slaan en zeker als ze met velen zijn

 • She Shi

  Die persconferentie was gewoonweg gênant om naar te kijken. Den Donnie stond daar gewoon onzin uit te kramen en letterlijk te liegen op live tv. Nu kan hij de schuld niet aan de media geven en fake news zeggen. Live beelden liegen niet.

 • David Van Hoof

  CNN NBC etc. Zijn eigendom van het establishment. Is hier iemand zo dom om te denken dat die de publieke opinie niet manipuleren?

 • huib matthijssen

  Normaal gezien zou je er om lachen om zo n reacktie. Maar in deze vind ik het gevaarlijk.

 • Flip ,

  Wat een clown... wie gelooft die vent nog?

 • David Van Hoof

  Misschien operation mockingbird is opzoeken dan begrijp je waarom de media(ook de onze) Trump voortdurend in een slecht daglicht plaatst. Meeste mensen zijn niet meer in staat kritisch te denken dus slikken ze het fake news als waarheid.

 • Anonymous

  Met elke dag die passeert schiet hij zijn eigen voet verder aan flarden en komt hij dichter en dichter bij een impeachment. De man heeft een IQ van een baviaan. En hij moet oppassen of hij ligt binnenkort onder de groene zoden, nog voor ze hem kunnen afzetten hebben.

 • KD KD

  Jullie kunnen deze man niet verdragen omdat hij niet naar de pijpen danst van Europa! Jaja, het ivoren gordijn van leugens en bedriegen is aan het vallen en daar kunne onze "leiders" niet tegen!

 • Anonymous

  Want het is echt fake dat clinton emails via een onbeveiligde server heeft verstuurd en totaal niet nodig dat julian assange asiel moet zoeken in een ambassade...

 • maurits sanders

  Rap die man afzetten!

 • David Wittenberg

  Ik heb de persconferentie met netanyahu gezien. Dat is de grootste satire die je u kunt verstellen. Trump is de grap van Amerika. Wat die uitkraamt is gewoon surrealistisch. Geen enkel land of leider kan die kerel serieus nemen. Ze hadden evengoed een circus aap president kunnen maken

 • Ph at

  Trumpie weer zijn best. ..

 • Anonymous

  die kerel is gewoon nep

 • Bart Demulder

  Cnn is al meerdere keer betrapt op fake news... zo toonde cnn een zogezegd protest tegen kadhafi. Maar in werkelijkheid toonden ze beelden van een betoging uit India! Je kon dit zien omdzt de betogers met de vlag van India stonden te zwaaien. Een belangrijke journaliste nam zelfs ontslag omdat ze het beu was propaganda te moeten verspreiden voor cnn!

 • Anonymous

  Hoe lang gaat die clown daar nog blijven? Tijd voor een impeachment...