Ochtendpanorama van Oslo.
thinkstock Ochtendpanorama van Oslo.

Daarom is Noorwegen het gelukkigste land ter wereld

Noorwegen heeft de gelukkigste inwoners ter wereld. Het land prijkt voor het eerst bovenaan het World Happiness Report van de VN. België stijgt opnieuw één plaatsje, naar nummer 17. "In Noorwegen betalen ze gráág belastingen, omdat ze weten waarvoor. Daar kunnen wij nog iets van leren", zegt geluksexpert Leo Bormans.

Wie dacht dat een stel wuivende palmbomen, een hagelwit strand en een heerlijk zonnetje je geluksfactor instant de lucht in doen schieten, heeft het bij het verkeerde eind. Fjorden, dennenbomen en meren daarentegen... De Noren werden gisteren naar voren geschoven als het gelukkigste volk ter wereld. De Verenigde Naties geven hen in hun nieuwe World Happiness Report immers de hoogste geluksscore. Noorwegen steekt daarmee voor het eerst Denemarken voorbij. IJsland vervolledigt het gelukspodium. Om de medailles uit te reiken, checken de VN talloze parameters, van inkomen, gezondheid en veiligheid tot vertrouwen in de regering, vriendelijkheid en vrijheid. En dat bij inwoners in 155 landen.

Vertrouwen en gelijkheid
Geluksexpert Leo Bormans is niet verrast door die gelukkige Scandinavische koplopers: "De twee factoren die absoluut bepalend zijn voor hun hoge score, en waar Noorwegen zich in onderscheidt, zijn vertrouwen en gelijkheid. Noren hebben een quasiblindelings vertrouwen in hun overheid. Heel anders dan in het zuiden, bijvoorbeeld. Of in Amerika, waar veel inwoners niemand anders dan hun familie vertrouwen. Wat die gelijkheid betreft: de inkomens in Noorwegen liggen veel dichter bijeen én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is bijna nergens groter dan daar."

Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees de ervaringen van een Belg in Noorwegen en hoe het komt dat ons land elk jaar een plekje stijgt in het World Happiness Report. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • brendan tange

  Alles gelijke verdeeld niet lukken corrupt België geld geld geld alles voor mij en niks voor een ander

 • Rudi De Winter

  En ook opvallend...Noorwegen is GEEN lid van de E.U. Dat zal er ook veel aan doen...

 • Tuur Tureluur

  Noorwegen is een rijk land met rijke burgers. Inkomsten komen uit de verkoop van aardgas. Ook hebben ze in Noorwegen de ruimte om vrij te zijn. Hier leven we met te veel op een te kleine oppervlakte en is alles overgeregulariseerd.

 • Severine C

  Scandinavische landen zijn goed georganiseerd, niet zoals België dus, hier hebben sommige vreemdelingen namelijk meer rechten dan de belasting betalende Belgische bevolking, de politiek is hier verrot, en dat maakt nu niet bepaald gelukkig!

 • Nino Brodelet

  Fout Tine !!!! Moslims worden daar inderdaad geaccepteerd zolang diezelfde moslims de Noorse samenleving in alle aspecten aanvaarden !!! En dan werkt het !!! Stop met foute info te verspreiden !

 • KD KD

  En volgend jaar, "België staat in de top 5 van de gelukkigste landen ter wereld". Als ze de belastingen nog is gaan optrekken! Hahaha, mooi gordijntje toch?

 • Stephanie Vi

  Natuurlijk daar zijn geen buitenlanders te vinden!!!! Hhhh mensen toch. Get a live!!!! Zieligaards

 • Patjeam Pm

  Scandinavische landen blinken uit is zo,kunnen véle landen eens hun neus gaan opsteken misschien dat het in de wereld er beter zal aan toe gaan

 • Tine Th

  Fout! Daar wonen ook veel moslims maar worden daar in alle aspecten aanvaard!

 • lodewijk maesen

  ah omdat mensen daar allemaal bijna zelfde inkomen hebben...en ook mannen en vrouwen gelijk loon.. ja zal dat zijn waardoor ze daar happy zijn...

 • L VG

  Ja dat onze graaiers daar maar in de leer gaan dan. Nogmaals, wij zien onze eigen cultuur verdwijnen, terwijl de regeringen twisten over onnozelheden. En dat maakt ongelukkig .

 • Pas Quello

  Jaar naar jaar moet je datzelfde scandinavische succesverhaal lezen tot er ook daar teveel mensjes de boel overbevolken. Democratie, scholing, sociaal netwerk, werkgelegenheid, natuur maar vooral ook levensruimte en de daaraan verbonden rust zijn cliché... maar een must. 2 miljard mensjes ipv 7.5 miljard is het doel. Alleen, hoe kom je daar op menselijke wijze ?

 • Louis Meeus

  Vertrouwen in de overheid?????

 • Fred Segers

  Waarschijnlijk omdat er dan ook alleen maar Noren wonen!

 • jean petermans

  Beter een artikel schrijven hoe het komt dat de Belgen steeds ongelukkiger worden, dan kunnen we misschien met z'n allen er wat aan doen

 • glenn heylen

  En ook omdat het daar niet overrompeld wordt door....

 • Ragnar Lothbrock

  En !!! Heel belangrijk je moet oneindig ver zoeken naar Moslims ... Laat staan dat je er 1 vind ?

 • kelly Bernaert

  Is ook mijn favoriete land! Alles is daar geregeld en iedereen respecteert de regels zoals rookverbod en nul tolerantie op gebied van rijden en alcohol! Plus ze hebben een sluitinguur en dat laatste is schitterend: ALLES dicht om 2h s nachts!

 • Marc Geerts

  Maar ik heb ook het volste vertrouwen in onze overheid hoor.... en toch voel ik mij niet meer zo gelukkig in België...