7
REUTERS

Dit land kent al bijna 26 jaar lang geen recessie en is op weg naar wereldrecord

Er is één land ter wereld dat al jarenlang onafgebroken groeit. Indien er de komende weken geen catastrofe gebeurt, dan wordt Australië op 30 juni het land met de langste aaneengesloten periode zonder recessie. Dat zijn dan 104 kwartalen of 26 jaar. Wat is het succesrecept van onze tegenvoeters?

Australiërs omschrijven hun land graag als 'The Lucky Country' (het gelukkige land) en daar is geen woord van gelogen. Een hele generatie jonge Aussies heeft nooit enige laagconjunctuur gekend. Aanhoudende economische groei is 'Down Under' het nieuwe normaal.

Er is sprake van een recessie wanneer de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. En dat is in Australië al van in 1991 geleden.

Quasi niemand twijfelt er nog aan dat het land in juni de kroon op het werk zal zetten door het wereldrecord binnen te rijven.

7
AFP
7
AFP

Dan zouden de Australiërs de Nederlanders van de troon stoten. Onze noorderburen hielden het 103 kwartalen zonder recessie vol tussen 1982 en 2008. De wereldwijde bankencrisis maakte een einde aan die triomf. Australië van haar kant ondervond daarvan weinig hinder, net zoals de daling van de grondstoffenprijzen in 2015 haar economische voorspoed niet kon ontwrichten. Enkel in het derde kwartaal van 2016 kromp de economie even.

De regering wist met een flexibel beleid en succesvolle economische hervormingen alle stormen te doorstaan. Zo werden handelsbarrières afgeschaft, de arbeidsmarkt gedereguleerd en liet men de controle over de Australische dollar varen. Daarnaast stelt het land hoge eisen aan (arbeids)migranten waardoor mensen met de juiste skills worden aangetrokken. Het aantal beschikbare verblijfsvergunningen wordt jaarlijks vastgesteld, al naar gelang de economische vooruitzichten.

7
REUTERS

Een andere stevige pijler van het Australische succes is China. Australië is één van China's belangrijkste handelspartners. Het land kon jarenlang grote hoeveelheden ijzererts, kolen, gas en olie slijten aan de Chinezen. Toen de vraag naar grondstoffen daalde door een vertraagde groei in China en de prijzen vervolgens crashten, zette Australië in op duurzaamheid en ecologie.

Niet alleen rijke Chinezen, maar ook Chinezen uit de middenklasse, sturen hun kinderen steeds vaker naar scholen en universiteiten Down Under. Dat is dichterbij dan de Verenigde Staten en ook goedkoper.

7
EPA

Op de Australische vastgoedmarkt zijn de Chinezen evenzeer actief. Vooral aan de Oostkust. In metropolen zoals Sydney en Melbourne komt een derde van het aanbod tegenwoordig in handen van Chinezen.

In die afhankelijkheid van China schuilt natuurlijk ook een groot gevaar. Sputtert de Chinese economie , dan heeft dat een enorme impact op Australië. Maar tot nog toe zijn de problemen beheersbaar gebleven. Tot eind 2018 verwacht de Australische Centrale Bank RBA een groei van drie procent waardoor het recessiespook nog lang niet opdoemt Down Under.

7
AFP
7
AFP

24 reacties

 • Jelle Eecke

  Is er hier een iemand die weet waar hij over praat? Immigratie is hier dezelfde als bij ons, skilled of not skilled. Vraag maar aan de vele Azuatolische seizoensarbeiders. Ivm recessie vraag hier een in West Australie hoe het hier zit nu de mining op zijn gat zit! En btw Australiers zijn nog grotere leegaards en doppers dan wij Belgen, dus ze hebben ons nodig die immigranten.

 • Zita Swoon

  geen vakbonden die alles blokkeren

 • Verduyckt Kim

  En weer zit er zone slimme tusse... "Tzijn allemaal immigranten buiten de aboriginals" Amerika zijn ook allemaal immigranten buiten de indianen he...? Zeveraar...

 • michael roelandt

  Ze hebben natuurlijk ook maar 1 regering en controleren sterk wie er binnen mag...

 • philippe decock

  Hasso Naciye: door de échte gastarbieders. Artikel goed lezen en waarheid niet verdraaien !

 • geert noels

  In tegenstelling tot Belgie dat vooral migratie van hopeloze en criminele gevallen aanspoort.

 • N A

  Hun succes is gebaseerd op roofbouw van de natuur. De haast volledige populatie leeft in een smalle strook aan de kust en het binnenland wordt leeggeroofd: ertsen, mineralen, edelmetalen, kolen,... alles zit daar en wordt zonder enige zorg voir het milieu ontgonnen. Er leven ook amper dieren of planten dus veel gaat er toch niet verloren redeneren ze daar.

 • Yorick Dauwe

  Oorzaak: Australië is een groot eiland dicht bij China, met alles wat je moet hebben. En het belangrijkste: door op een eiland te wonen kan je je grenzen 100% controleren op uitschot die probeert binnen te komen!

 • hasso Naciye

  Dankzij gastarbeiders. tja hier in belgie ook maar ze geven niet toe.

 • Mamadou Elmo

  Hypocrieten. De mensen daar zijn migranten

 • Renzo De Hond

  Inderdaad, hun zeer streng immigratiebeleid werpt zijn vruchten af. Je komt er alleen maar in als ze nood hebben aan iemand met bepaalde skills waar zij een tekort aan hebben. Bij ons daarentegen laten ze iedereen binnen.

 • chris vanderwaegemaecker

  Jah immigratie he

 • stieve wouters

  Ze laten niet jan en alleman binnen tenminste!! Wanneer gaat dat hier gebeuren !!!!

 • MR. MR.

  Maar wel met catastrofale gevolgen voor mens en milieu!!!!!

 • amir alispago

  En wie zijn 90 % van inwoners?! Ja juist,immigranten. Zonder hen zitten ze op hun blote billen. De enige echte Aussies zijn Aboriginals. Immigranten en grondstoffen zorgen voor welvaart.

 • Jef Titue Broer van Pros

  Ja, dat komt ervan als de staat zich bijna niet bemoeit met economie, weinig socialisten zijn en een verstandige immigratiepolitiek gevoerd wordt.....

 • didjee2 Blanke

  ik vind het wel een goed idee van hun migratiebeleid, natuurlijk is het makkelijker toe te passen omdat ze vrij afgelegen liggen en stukken minder vluchtelingen hebben. Europa, daar heb je een ideetje, schroef de buitengrenzen beveiliging op. Meer jobs, minder illegale vluchtelingen en minder druk op Schengen. Ja het kost meer, maar door de extra jobs compenseert dit al een stuk.

 • Tim Van Looveren

  Strenge immigratievoorwaarden gekoppeld aan meerwaarde aan de economie ipv meerkost.

 • peter links

  Ja in een land dat bulkt van de grondstoffen en waar men niet met 400 man per vierkante km op elkaar moet zitten, zou het erg zijn als het er slecht ging. Je kan een vers ontgonnen wereldeel als australie niet vergelijken met een continent als europa dat al 2000j ontgonnen wordt...

 • L h

  Voor mij is dat gewoon een voorbeeld van moderne kolonisatie. Wat heeft de authentieke bevolking inderdaad niets.

 • . .

  Jullie zijn de enorm strenge ilmigratiewetten vergeten die hier ook ongetwijfeld aan meehelpen. Ze laten geen extra kosten meer binnen en de immigratie tegenhouden zorgt voor vele Jobs voor autochtone Australiërs bij beveiliging, douane,... lang leven de migratieloze wereld!!

 • karin verwimp

  Wat men in het artikel vergeet te vermelden is dat Australië in tegenstelling tot België grondstoffen heeft én de ruimte om ze te winnen en verwerken. Maar als ik die foto's zo bekijk wil ik wel eens zien hoe het daar gesteld ligt als die natuurlijke voorraden uitgeput zijn. Veel respect voor de omgeving lijken ze mij in ieder geval niet te hebben.

 • Defender90 Land

  Een van hun sterkste troeven is dat je het land niet inkomt om te profiteren zoals in belgië. Enkel voor vakantie of om te werken kom je austalië binnen.

 • Put Pol

  Ik was er nog vorige zomer...Australië is een voorbeeld van hoe diversiteit zijn voordeel heeft!