2
REUTERS

Dit weten we nu over schietpartij op Champs-Elysées

Bij een schietpartij in Parijs, op de bekende boulevard Champs-Elysées, is gisterenavond een politieagent doodgeschoten en raakten één of twee agenten gewond. Eén dader werd om het leven gebracht. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. "Het gaat om Abu Yusuf, een Belg die voor Islamitische Staat vecht", luidt het op Twitter. Dat gerucht kon tot dusver echter niet bevestigd worden.

De feiten vonden rond 21 uur plaats. Een wagen stopte ter hoogte van een politiewagen, een man stapte uit het voertuig en opende het vuur op de agenten. Het zou gaan om een automatisch vuurwapen. De politie slaagde er wel in de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken probeerde de dader nog te voet te vluchten. Ook zijn volgens het ministerie twee politieagenten zwaargewond geraakt, maar intussen zijn de twee buiten levensgevaar. De eerdere berichten dat ook een voorbijganger gewond raakte, zouden niet kloppen.

Tweede dader een belg?
Er waren in verschillende media geruchten over een tweede overleden politieagent, maar dat wordt ontkend door een woordvoerder van het ministerie. Ook zou mogelijk een tweede dader betrokken zijn, maar dat is nog niet duidelijk. De Franse overheid maakt jacht op iemand die door de Belgische veiligheidsdiensten gesignaleerd werd, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Die verdachte heeft zich intussen gemeld bij de Antwerpse politie. Of hij effectief iets te maken heeft met de aanslag, kan nog niet bevestigd worden. Volgens recente berichten werd de man gewoon voor andere feiten gezocht. Het zou gaan om een zekere Youssouf E.O., en die schreeuwt alvast zijn onschuld uit. "Ik was tijdens de aanslag gewoon op mijn werk", meldt hij via zijn advocaat.

Daarnaast zoekt het gerecht ook nog naar een zekere Karim C., de eigenaar van de wagen waarmee de schutter reed. In die wagen werden na de aanslag wapens gevonden. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder andere een keukenmes. Karim C. is een 39-jarige Fransman die in 2003 veroordeeld werd tot 20 jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op drie mannen, waarvan twee politieagenten, in 2001. In 2005 werd zijn straf ingekort tot vijf jaar, melden Le Parisien en BFMTV.

2
AFP

Na de aanslag
De wijk rond de prestigieuze laan werd afgesloten en de metrostations werden gesloten. Er was grootschalige politie-interventie, maar het ministerie laat weten dat er geen verdere politieoperaties plaatsvinden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er nog veel onduidelijkheid.

De antiterroristische sectie van het parket van Parijs heeft alvast een onderzoek geopend, en een explosieveneenheid onderzoekt de wagen van de vermoedelijke dader, aldus de politie van Parijs op Twitter.
 
Terrorisme
De Franse president Hollande is ervan overtuigd dat de schietpartij met terreur te maken heeft. Dat zei hij gisteravond. Het Franse staatshoofd kondigde aan dat vandaag, vrijdag, het veiligheidskabinet bijeenkomt. Hollande zal die veiligheidsraad voorzitten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de feiten al veroordeeld. "Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, maar het lijkt op een terroristische aanval", aldus de president tijdens een persconferentie met de Italiaanse eerste minister in het Witte Huis.

Franse presidentsverkiezingen
Tijdens de aanslagen vond ook het laatste tv-optreden van de elf presidentskandidaten plaats. François Fillon legde meteen zijn campagne stil en riep de anderen op om hetzelfde te doen. Vandaag is de allerlaatste toegestane campagnedag voor de eerste verkiezingsronde van zondag. Ook Marine Le Pen en Emmanuel Macron hebben hun geplande activiteiten van vandaag opgeschort. Meer over de invloed van de aanslagen op de verkiezingen kan u hier lezen.

39 reacties

 • Tisomzeep

  Adam anvers ik zet mij al 28 j in voor onze veiligeheid ook de uwe

 • manneke Frans

  Verwondert het de moslims echt dat ze geviseerd worden door de brave burger? Wanneer gaat de moslim gemeenschap eindelijk eens werk maken van een grote schoonmaak in eigen rangen? De Europeanen kunnen dan terug normaal leven en de moslims terug omarmen. Daar heeft iedereen toch baat bij?

 • venus delta

  Een "nieuwe" Belg

 • dev beelze

  Niets te maken met de islam? Oh, juist ja, het was alweer een verwarde man die zich niet aanvaard voelde in de maatschappij. Hoogstwaarschijnlijk een boeddhist. Gevaarlijk volkje.

 • chris vanderwaegemaecker

  Dit noem ik geen belg

 • Annelies Vandenbroeck

  Toch raar dat er tussen die 1,6miljard er zotten zijn die hun zotte ideeën met geweld willen opdringen aan die andere helft, nietwaar Emir.

 • Carlo F

  In monstersteden zoals Tokyo komen aanslagen niet voor maar enkel waar de vredelievende godsdienst: de islam zit. Als de moslims tegen deze praktijken waren zochten ze die zelf op maar ze zijn er niet tegen dus draaien ze hun rug

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Lap weer een Belg! Wel weer onze naam beklad......

 • Jean Paul Peelis

  Volgens internationale pers is dader Karin Cheurfi. Strijder ISIL. België krijgt er duchtig van langs. Het land heeft procentueel het meeste ISIL strijders en is een voorpost in Europa van moslimterreur. ....enz. durf niet meer te zeggen dat ik uit België kon. Diep beschaamd.

 • Doe goed Vind goed

  Mijn medeleven en sterkte voor de nabestaanden van de families van de slachtoffers dat is de juiste reactie ipv in hokjes te denken en met je vingertje te wijzen islam heeft hier niks mee te maken dit is alles waar dat geloof niet voor staat dus aub niet iedereen en alles over een kant scheren

 • Fatih Sultan Mehmed Han

  Walter het realiteit bevalt u niet he, telkens een reden zoeken om toch een heel religie te beschuldigen door een paar rotte appels dat niks te maken hebben met de islam

 • jean prietpraat

  Oei onze veiligheid gaat er weer op achteruit ... tijd voor nog een flitsmarathon !

 • Adam Anvers

  Emir! Top gezegd !! Ik denk dat de anderen zich belachelijk maken hoor !! Triest dat zo'n gebeurtenis misbruikt wordt !!

 • F J

  @emir Slechts 2 mannen? Heb je de voorbije 10 jaar op een andere planeet geleefd?

 • Benny Vdhaeghe

  Allez...weer een Belg...weer om trots op te zijn zeker....

 • Olivier Magnus

  We zullen even hard moeten terugslaan, we hebben geen keuze ! 'The world is a dangerous place to live, not because of those who are evil (terroristen), but because of those who do nothing about it.(politiekers). Dus doe er iets aan, grote kuis, harde aanpak, geen poco mentaliteit want ... Wir schaffen das nicht !!!

 • samira fares

  Erg voor deze mensen en hun familie. MAAR het feit dat het westen, lees onze politieke leiders, die wij kiezen met onze stem bommen en moederbommen gooien laf vannuit de lucht en zo duizenden reeds hebben vermoord. DAT is de reden dat Daesch volgers ontstaan hier in het westen en deze ook o schuldige mensen vermoorden.

 • David Hlstn

  Emir: zwijg gewoon. 2 ja... + al de rest in Syrie, Irak, Afghanistan, Molenbeek, Verviers, Parijs, Keulen, Londen, Stockholm,... Je mag nu beginnen tellen.

 • Adam Anvers

  Tisomzeep.... man man! Ik kan me inbeelden wat voor persoon je bent! T eerste waar ik aan denk is de families kinderen ouders van de slachtoffers! Niet Calvo of NVA of wat dan ook. Pfff wat een wereld en wat een bewoners ....

 • walter Bogaerts

  Emir zou je niet beter zwijgen inplaats van u hier belachelijk te maken.

 • Emir Romaisa

  1,6 miljard mensen worden zwart gemaakt door 2 mannen. 2 gedeeld door 1.600000000 0,000000001 ongeveer Maar alle 100% word aangesproken Wie is nou bekrompen

 • Tisomzeep

  En jawel hij komt uit België eens horen wat Calvo daarop te zeggen heeft

 • Jan Van de Velde

  Waarom ze de kop van die slang niet afbijten ? Financiele interesten? Wapensmokkel? Banken?

 • Steve Van der Vekens

  Het zit al een tijdje in mijn hoofd. Het is me opgevallen dat er systematisch politieagenten worden vermoord. Dit heeft volgens mij de bedoeling de politie schrik aan te jagen en zo te doen stoppen met werken. Of, politie moet meer betaald worden, het hele stelsel stort in en de heerschappij aan de terroristen. Daarom moeten wij de politie aanmoedigen.

 • Emir Romaisa

  Ook al doe je alle grenzen van elk land dicht. Jullie Zelf kunnen ook bekeren tot moslims. Jullie zijn dan ook potentiele " terroristen" Doe mij dan een plezier en verlaat het planeet. Alle haters zwevend in de ruimte. Oordeel niet over iedereen als een iemand gek doet. Bekrompen zielen.

 • ik weet het

  Allemaal begonnen nadat Europa de poorten heeft geopend. Maar als je der iets van zegt ben je racist.

 • Carine De ware

  Weer door één met zo n vredelievende godsdienst? Hoe laf. Laat ze maar allemaal binnen, foei politiekers

 • Sven Goderis

  ze zullen wel uit regio brussel komen of toch familie vriend van...

 • Tisomzeep

  Nu ist wachten op de link met ons landje

 • andre poelmans

  Wel, dat ze er nog meer moeten Europa binnen laten !

 • Bla Bla

  Tis weer bijna verkiezingen zeker?!

 • Dumpty Pels

  Wanneer gaat deze onzin stoppen?

 • Paul Corvair

  Parijs en de banlieues zijn eigenlijk niet veel meer dan één groot moslim bolwerk. Mitterand heeft de deuren van Frankrijk dan ook jaren wagenwijd opengezet. Vandaar aanslag na aanslag, hopelijk weten de kiezers dat zondag nog. We geen slimme zet van die moslim met de verkiezingen voor de deur. Maar ja....

 • Van Eersel Guy

  Triestig! Dit krijgen we niet meer opgelost met bloemen en scherpe veroordeling of andere verhaaltjes....we moeten uit een ander vaatje tappen

 • Afomar

  Afomar Word het niet stilaan tijd dat dat gespuis terug naar hun land moet ! Het zou hier veel mooier worden ..... ! Het is altijd iemands familie die getroffen word en wie ligt er aan de basis van dat verdriet .... juist ! Dat gespuis. Gaat de politiek ooit inzien dat de grenzen dicht moeten en iedereen aan de nodige controles onderworpen zou worden. Maar ja wat zijn wij met onze reactie ! Niets......!

 • Sandy Verhoeven

  Das allemaal normaal tegenwoordig

 • Tisomzeep

  En Calvo .....

 • andre poelmans

  Geen probleem.... wir schaffen das

 • Tisomzeep

  De warme linkse maatschappij