5
Facebook

Man die 2,5 jaar invaliditeitsuitkering trok, had beter twee keer nagedacht over wat hij allemaal op Facebook postte

Een vader van vijf die over een periode van twee jaar meer dan 17.000 euro incasseerde omdat hij door een psychische stoornis niet kon werken, is ruw door de mand gevallen. Stephen Astbury (32) had op Facebook vakantiefoto's gepost waarop hij vrolijk van het leven aan het genieten was.

Het waren inspecteurs van het Britse ministerie van werk en pensioenen die de zaak op het spoor kwamen. Toen Astbury's sociale media bekeken, zagen ze opeens foto's van een hele reeks reizen die de man had gemaakt. Daarop was hij te zien terwijl hij gekke bekken trok voor de Eiffeltoren, op skireis was en een duikvakantie ondernam. Hij bleek ook een fiets- en quadliefhebber te zijn. En dat was nog niet alles. Astbury had ook beelden gepost waarop hij met een kraan aan het werk was. (lees hieronder verder)

5
Facebook
5
Facebook
5
Facebook

Dat vonden de inspecteurs vreemd gedrag voor iemand die steun kreeg omdat hij aan een gespleten persoonlijkheid, een depressie en een angststoornis leed. Ze sleepten de man uit Great Harwood - tussen Leeds en Liverpool - dan ook voor de rechter.

Foto's
"De beklaagde begon steun te trekken in juni 2010 met als reden dat hij te ziek was om te werken", aldus de openbare aanklager, Enza Geldard. "Hij kwam in aanmerking voor de steun, maar kreeg wel te horen dat hij het ministerie van werk en pensioenen op de hoogte moest brengen als zijn situatie veranderde. Maar in juli van 2014 was op foto's op zijn Facebookpagina plots te zien dat hij toch aan de slag was bij een bedrijf dat oud metaal verwerkt." (lees hieronder verder)

5
Facebook

Astbury bekende in de rechtszaal dat hij frauduleus steun had getrokken tussen maart 2013 en september 2015, maar dat hij onder meer niet wist dat hij het ministerie had moeten verwittigen, omdat hij met zijn werk minder dan 115 euro per week verdiende.

Op de sporen
Hij voerde wel aan dat hij intussen zijn leven gebeterd heeft. Daardoor kwam hij ervan af met een voorwaardelijke straf van 32 weken cel en een boete van 132 euro. "Je doet je best om je leven weer op de sporen te krijgen en daar zijn we niet blind voor", aldus de rechter. "Met een straf met uitstel hopen we je op het goede pad te houden."

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Marlies Schoefs

  Ken er hier ook die al jaren het aan de rug hebben.maar overal werken

 • Dave Battaille

  Hoeveel werklozen telt België ...... met uitkering......

 • lone ranger 1979

  Er wonen hier ook zo'n "sukkelaars" in de straat...een neus gelijk rudolf het rendier, alles waar er geld te rapen valt zijn ze erbij, en de stamvader 3x per week gaan vissen naar oostende terwijl hij invalide is verklaard wegens zware rugklachten. En van de dochters ga ik nog zwijgen....

 • Lalla Mennana

  Het is niet omdat je ziek bent je niet meer mag leven hè! Hij kan beter iets doen wat hem er terug bovenop helpt dan depressief tussen 4 muren en waar niemand naar je omkijkt! Ik ben blij dat ie een menselijke rechter had!

 • Vera Baetens

  Wel Kelly Bernaert, ik als invalide heb bruto 8400€ op een jaar. Op mijn profiel zie je mij zo nooit hoor, al wat ik kan doen is thuis zitten

 • Patjeam Pm

  Rechtelijke uitspraak klinkt bekend in de oren,jammer voor mensen die echt ziek zijn moeten het hier bekopen

 • Peter Yamaha

  Ik hoop dat onze politieke leiders of (lijders) dit voorbeeld opnemen in hun eventuele controles!.

 • kelly Bernaert

  Met die 17000 euro per jaar ga je niet ver geraken hoor

 • Marc Geerts

  En wie heeft de toestemming gegeven om deze man een uitkering te geven ? Waarom moet die niet voor de rechter verschijnen.

 • Marc Vinck

  Ik zou ze de kost niet willen geven die hier in België ook van het hangmat-toerisme genieten en regelmatig naar Benidorm trekken om daar te genieten op kosten van de sociale zekerheid.

 • Lilianne Van Neylen

  Ik ken er zo die nog te lui zijn om überhaupt op social media iets te zetten...

 • Gregory Maurisse

  Zo zijn er meer dan je denkt. Maar die spelen dan ook uitmuntend komedie en scrupules kennen zij niet.

 • Danny Vervloet

  Niets nieuw, ken ook iemand dat zogezegd niet kan werken, maar 100 kilo benchpress is geen probleem.

 • Ivan Willems

  En zo zijn er vele, werden??

 • lodewijk maesen

  haha zware straf ...en ook niks terugbetalen ma neen.....duidelijk signaal voor anderen te blijven profiteren

 • Berlinda Lenssens

  Beter ook in België keer fb bekijken van sommige ....

 • Gun A

  Pff inpakken en opsturen naar verwegistan

 • jean petermans

  Sociale media is dan toch nog goed voor iets