3
afp

Miljardair Elon Musk (Tesla): "Artificiële intelligentie kan de mensheid uitroeien. En sneller dan je denkt"

De oprichter van het elektrische automerk Tesla heeft enkele opmerkelijke uitspraken gedaan op de World Government Summit in Dubai. Miljardair Elon Musk waarschuwde daar dat artificiële intelligentie een reële bedreiging vormt voor de mensheid. Hij voorspelde ook dat zelfrijdende wagens over tien jaar de norm zullen zijn en dat ruimtereizen naar de uithoeken van ons zonnestelsel binnen niet meer dan vijftig jaar zo normaal zullen zijn als een vliegtuigreis vandaag.

De ondernemer stond voor een publiek van 4.000 genodigden en die keken ademloos toe terwijl hij speechte. Vooral artificiële intelligentie baarde Musk zorgen. "Die kan zelfs het slimste menselijke wezen aftroeven", klonk het. "En dat is een gevaarlijke situatie. Overheden zouden er goed moeten op toezien dat hun wetenschappers zich niet laten meeslepen."

Buitenaardse wezens
"Vergelijk het een beetje met een bezoek van superintelligente buitenaardse wezens over tien tot twintig jaar", ging hij verder. "Zo zal die digitale superintelligentie zijn."

Volgens Musk is de mensheid nu al gedeeltelijk een cyborg door zijn afhankelijkheid van technologie, denk maar aan de smartphone en de computer. "We hebben nu al een digitale geest, kijk naar alle mails en foto's van jezelf online", klinkt het. "Nu bedienen we die nog met onze duimen, maar we zullen zien dat onze biologische en digitale intelligentie meer en meer zullen versmelten. En ons brein zal daar een cruciale rol inspelen. Dat zullen we via een koppeling kunnen aanloggen aan onze digitale entiteit."

3
afp

De technologie vormt volgens Musk ook een bedreiging voor de tewerkstelling. "Neem nu zelfrijdende wagens", zegt hij. "Heel makkelijk, maar veel mensen die actief zijn in de transportsector zullen hun baan verliezen. Het is een van de grootste sectoren qua tewerkstelling, dus het kan al snel gaan over 12 tot 15 procent van de wereldbevolking. Dat is gigantisch. En allemaal in minder dan twintig jaar tijd."

Basisinkomen
"We zullen een universeel basisinkomen moeten bedenken", gaat Musk verder. "Dat wordt een gigantische uitdaging, maar veel keuze zullen we niet hebben, omdat robots steeds meer werk van ons zullen overnemen. Ze zullen het in veel gevallen ook béter doen dan ons."

Filosofisch
En er is nog een meer filosofisch probleem, volgens de zakenman. "Voor veel mensen geeft hun job betekenis aan hun leven. Want ze zijn ergens nodig. Ze maken een verschil. Wat als dat wegvalt? Ben je dan nutteloos? Dat is ook iets wat je niet mag onderschatten."

3
afp

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • bla bla

  Teslawagens hebben nog altijd een stukje rubber op een slingerende arm om de regendruppels weg te vegen. Hoe archaïsch. Dit is al 100 jaar zo. Niet AI is een gevaar eerder NI. Non intelligentie.

 • Louis Meeus

  Als die dat zegt zal het wel zo zijn dan zeker?

 • Dimi Bauwens

  A.I. zal worden wat de mens al had moeten zijn! Echter stond hebzucht, macht, religie, .. de vooruitgang in de weg. De living is het fabriekje, en u bent het product. A.I. zal de mensheid redden op een (voor velen) onbegrijpelijke manier.

 • Daniel Corstjens

  Inderdaad! De dag dat de eerste computer gemaakt word die dit kan gaat zijn eigen nog eens verbeteren en dat proces zal zich aan een razend snel tempo herhalen.uiteindelijk zal de mens overbodig zijn met alle gevolgen van dien!

 • jurgen hens

  Iedereen zou moeten kunnen gaan waar men wil iedereen zal een deeltje van zijn leven moeten werken waar dan ook. Er zal bij te verdienen zijn in de entertainment. Want anders zullen mensen zich vervelen. Maar het zou beter moeten zijn dan nu voor iedereen. En geboortebeperking om de stempel van mens op aarde zo klein mogelijk te houden. Kan dit? Laten we hopen voor onze kids. :-)

 • M Bonzo

  Waren de robots maar eerder geweest, had ik nu geen kapotte rug en nek .

 • KOEN THEYS

  Het zal gewoon in wetten en reges komen dat bepaalde werken gewoon zullen moeten door mensen worden gedaan

 • Eric Vermeiren

  Niets nieuws, dit is het principe van singulariteit (Kurtzweil). Toch niet zomaar te negeren.

 • freedom 79

  In zo een wereld wil ik niet leven. En mijn kinderen ook niet. Teveel technologie maakt een mens lui en dom. Wat moet iedereen doen als robots het gaan overnemen. Ik heb geen zittend gat en zal vergaan van verveling. Een mens moet iets om handen hebben.

 • Kevin Buekenhoudt

  Blabla en bla. De vooruitgang staat niet stil, maar het zal zeker geen artificieel iets zijn dat de mens uitschakelt...

 • Anonymous

  Dit proces is al volop bezig. We moeten ervoor zorgen dat de kloof tussen arm en rijk redelijk blijft anders krijg je diproportionele reacties in een democratie. Zie maar er deze da gebeurt in zuid afrika

 • jan van calenberg

  Ik denk dat het verl sneller kan dan we denken. Als je ziet hoe snel het gaat. In 1987 had ik mijn eerste pc met een harde schijf van 30 MB. Soms moest ik minuten wachten als hij een bewerking deed. Kostprijs toen voor zón ding: 3500 euro. Als je ziet hoeveel bewerkingen mijn smartphone nu doet in een seconde was je ronduit uitgelachen moest je dat verteld hebben.

 • Geert Heylen

  Als dat zo is...dan liever vandaag als morgen! Gedaan met het mensdom,geef de aardkloot terug aan de natuur en het dierenrijk!

 • Anonymous

  Artificiële intelligentie zal nog niet voor morgen zijn. Ik denk zelfs dat het nog honderden jaren zal duren. Om een computer te leren logisch redeneren moet de mens eerst de geheimen van het menselijk brein ontrafelen. Want we hebben zelf nog geen flauw idee hoe ons brein eigenlijk functioneert en waarom. Zolang we dat niet weten gaan we dat nooit kunnen overbrengen naar een computer. Dit is dus echt verre sience fiction waar we niet bang van hoeven te zijn.

 • John Dallas

  Toch zijn er veel handelingen die nooit door een robot kunnen vervangen worden. Neem nu een persoonlijke contact met je medemens dat je gebruikt voor het afsluiten van een deal. Ja je zou het met een robot kunnen doen, maar heb je dan jou doel bereikt?

 • partisan Witte Brigade

  Men doet precies of het Gods wil is! Precies of wij dat niet kunnen tegengaan!

 • chris Tophe

  Ondertussen zal hij zich nog wel wat rijker maken...maar het blijft een intrigerend figuur dat wel

 • Anonymous

  Als je robots zo ver krijgt dat ze de auto/trein/vrachtwagen besturen, dan kan je hen ook het land laten bewerken en grondstoffen oogsten. Dan is er eten voor iedereen en moeten we niet meer werken.