5
AP

Hebben Amerikanen raket van boosaardige Kim Jong-un in zee doen storten?

Twee dagen geleden voerden de Noord-Koreanen een rakettest uit. Maar die poging liep faliekant af. Specialisten menen dat dit mogelijk geen toeval is. De kans bestaat dat de Amerikanen er een stokje hebben voorgestoken.

Een dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung besloot Noord-Korea tegen alle VN-resoluties in om een nieuwe rakettest uit te voeren. De timing was ook niet toevallig gekozen: vlak voor de aankomst van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Zuid-Korea.

De raket steeg gezwind op in de havenstad Sinpo aan de Oostkust, maar ze ontplofte bijna onmiddellijk. Was dit te wijten aan een technische onvolkomenheid of is er meer aan de hand?

Volgens de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind is het goed mogelijk dat de lancering gesaboteerd werd door een cyberaanval van de Verenigde Staten.

5
AFP

"De test kan verkeerd gelopen zijn omdat alles technisch nog niet op punt stond, maar de overtuiging is sterk aanwezig dat de Amerikanen een succesvolle interventie hebben uitgevoerd, niet alleen dit keer maar ook in het verleden", legt Rifkind uit aan de BBC. "Maar wees niet té enthousiast, de Noord-Koreanen zijn vroeger desondanks deze interventies toch meermaals in hun opzet geslaagd. Op het vlak van nucleaire wapens blijven ze progressie maken. Dat blijft een feit, een hard feit."

Ook David Criekemans, docent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, acht het mogelijk dat de Verenigde Staten de lancering gesaboteerd hebben met elektronica. "Een hypothese zou kunnen zijn dat de Amerikanen elektronische capaciteiten aan het ontwikkelen zijn om dergelijke raketten - als ze op de lanceerbasis staan - onklaar te maken", legde hij afgelopen weekend uit aan VTM Nieuws.

"Het blijft natuurlijk geheim want de complicaties zouden kunnen zijn dat dat de mondiale machtsbalans - dus ook met de Russen - zou destabiliseren", besloot Criekemans.

5
AFP
5
AP
5
AFP

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Das Zeker Da

  Interessant stukje wereldpolitiek

 • Frida Lits

  Er zitten veel nostradamussen hier

 • Juul Kabas

  Danila Tas, voordat je Amerika zo veroordeelt, denk even verder dan je neus lang is, zonder Amerika leefden we hier nu in een totalitair Duits regime. Of zeggen de cijfers 14-18 & 40-45 jou niks ?

 • Danila Tas

  Wa de Amerikanen ook gedaan hebben met die raket...?!??? Zij zijn de oorzaak - vanuit hun oorlogzuchtig verleden in die regio - dat er nu een derde wereld oorlog in aantocht is... Onnodig u te bewapenen 1 bom en alles is opgelost hier in Europa!

 • Zonne Bloempje

  Ik vraag me eigenlijk af, wat de gevolgen gaan zijn voor Europa? Amerika VS Noord-Korea. En Poetin die achter de hoek staat mee te gluren en zijn moment afwachtend...

 • Jos Van Deurzen

  Gewoon communistische rommel meer niet.

 • Jan Verschuren

  Wees maar zeker dat de Amerikanen dat kunnen.

 • Hey HALLO

  Amerikaanse luchtmacht en marine beschikken al over high energie lasers. Als dergelijke apparatuur is ingezet dan kan Amerika zonder pardon elke raket uit de lucht halen door die raket te overhitten. Deze ontbrand dan spontaan enkele seconden na treffen met de laser door oververhitting van de brandstof of door oververhitting van de springlading. Die techniek bestaat al... Maar tot hoe verre deze al inzetbaar is... Dat is de vraag.

 • mieke jansens

  Ze kunnen ons vanalles wijsmaken

 • Gun A

  Ze kunnen nog geen vliegtuig vinden in de stille oceaan. Laat staan een raket hacken

 • Frank Van den Bulck

  We gaan nog wat meemaken. Het is al voorbij 5 voor 12 !!!

 • Marc Geerts

  En maar gissen en speculeren...neen ik was in de buurt met mijn drone en heb de raket waarschijnlijk uit koers gebracht...

 • Geert Theunynck

  Noord Korea heeft naar mijn mening zelf opzettelijk de test laten mislukken en dit onder druk van China.Indien de test een succes zou geweest zijn dan was Amerika verplicht om op te treden .De wereld kijkt mee en Trump mag geen gezichtsverlies lijden .Vandaar..Evenwel hierdoor is het nakende conflict alleen beetje uitgesteld .

 • Van Eersel Guy

  Hihi.....goed gedaan

 • John Betton

  Dat wordt de ondergang van Amerika. Heeft te veel vijanden gemaakt. ..zo zijn de faraô.'s ook ten onder gegaan ...rip voor Amerika