Grizz zou over een half jaar zijn diploma drugs en explosieven opsporen krijgen.
kos Grizz zou over een half jaar zijn diploma drugs en explosieven opsporen krijgen.

Politie schiet drugshondje dood op vliegveld

Nieuw-Zeeland staat in rep en roer omdat de politie op het vliegveld van Auckland een pas tien maanden oude drugshond heeft doodgeschoten. De nog in opleiding zijnde Grizz was uit een busje ontsnapt en rende over start- en landingsbanen. Daardoor liep het vliegverkeer een vertraging van enkele uren op. Volgens de luchthavenautoriteiten liet de viervoeter zich niet vangen en was een kogel het laatste redmiddel om de veiligheid op de luchthaven te garanderen.

Dierenliefhebbers zijn woest op de politie van Auckland Airport. Ze vragen zich af waarom Grizz, die over een half jaar zijn diploma drugs en explosieven opsporen zou krijgen, werd doodgeschoten en niet verdoofd. De facebookpagina van het vliegveld wordt al geruime tijd overstelpt met boze reacties en op Twitter gaat het helemaal los over arme Grizz.  

Volgens een woordvoerder kon de politie niet anders. "Er waren op het moment van het incident geen kalmeringspijltjes op het vliegveld beschikbaar. Verder liet de hond zich met geen mogelijkheid vangen. We zijn uren in de weer geweest met speeltjes, brokjes en andere honden om Grizz te lokken. Maar de nog speelse hond vertikte het om te komen", verklaarde de zegsman aan lokale media.

Herhaling voorkomen

Grizz was in opleiding bij de Aviation Security Service (ASS) van het vliegveld. Hoe de hond kon ontsnappen is niet helemaal duidelijk. Een ASS-woordvoerder zei vandaag dat de snuffelhond opeens buiten het voertuig liep. "Net op het moment dat een vrachtwagen via een geopend hek het vliegveld opreed, rende Grizz het gebied met de vliegtuigen op". De organisatie betreurt de dood van de hond en gaat alles doen om herhaling te voorkomen. Zo wordt voortaan beter gelet op de voorraad verdovingspijltjes.  

Hoewel dierenliefhebbers woest zijn, heeft een Nieuw-Zeelandse dierenorganisatie het optreden van de politie juist geprezen. "Door een verdoving kan een hond onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen en voor nog meer gevaarlijke toestanden zorgen op zo'n vliegveld".

16 reacties

 • Anoniem Anoniem

  Als het om dieren gaat grijpen sommigen Al te snel naar de gemakkelijkste oplossing zonder respect te tonen voor het dier zelf!

 • Theo van Dijk

  Ongelofelijk, verbaas me er steeds weer over, mensen reageren snel en heftig zonder het bericht goed te lezen. Weer veel ongenuanceerde reacties.

 • Anoniem Anoniem

  RIP lieve schat , Weer een weerloos slachtoffertje van het mensdom !

 • Anoniem Anoniem

  Echt schandalig! Als of er geen andere oplossing zou zijn??? Een verdoving bv ???? In wat voor mensdom leven wij eigenlijk Er is gewoon geen aanvaardbare uitleg voor Er zijn wel meer honden die verdoofd worden voor ingrepen bv Veranderen die dan ook van gedrag misschien? Dat zo een uitleg van dierenbescherming moet komen is wel het toppunt ! Gewoon onaanvaardbare respectloze handelingen tov een jong speels diertje, Echt om triest van te worden

 • Nicole Gyselinckx

  Ze konden deze hond gewoon met een verdovend pistool neerhalen !!! Waarom doden ????

 • Kathy Schraudt

  Echt een schandaligerij let dan beter op je hond op dan moet je het arm dier niet doden beeste beul.geen woorden voor

 • Of Wa

  Hier word ik toch triest van...

 • MYRTHE PASS

  Ja het is schandalig! Mooie Grizz had nog een heel nuttig leven voor zich. Hij was een werknemer van de luchtvaart, dus een gelijke met zijn andere werknemers (ook personen). Als een kind of een man in een vlaag van zinsverbijstering over het vliegveld loopt, schiet men die persoon ook dood?!

 • Manuel Borghmans

  Echt schandalig

 • . ..

  Grote grote schande!!!! Vanaf nu moeste er vele vele kilo's drugs binnenkomen in dat land. Zo zie je maar dat geld voor alles gaat jammer toch

 • abu hansa

  Och arme. Was verzekers aan spelen.. Arme hond..

 • robin verfaille

  Wagelijk afschuwelijk.Niet en nooit goed te praten.

 • Kristl Lemmens

  Verschrikkelijk! Ocharme da beestje! Verdoemz toch wat een veslissing was dat nu weer! Zomaar nen hond afschieten.. wat een excuus.. er waren geen verdovinfspijltjes op het vliegveld beschikbaar ... ja gaat er dan ergens gaan halen he bende idioten van politie!!

 • Louis Meeus

  Schande!

 • Danila Tas

  Business (geldverdienen!) eerst... Zoals altijd...

 • Tristan Deelom

  Schandalig,deze hond wilde gewoon even losgaan en spelen op een grote ruimte...