6 De pers verzamelt aan het huis in Chelles, waar de politie op zoek is naar sporen van de dader en eventuele handlangers.
REUTERS De pers verzamelt aan het huis in Chelles, waar de politie op zoek is naar sporen van de dader en eventuele handlangers.

Dit weten we over dader Champs-Elysées: Karim Cheurfi (39) had het al járen op politie gemunt

Er heerst nog veel onduidelijkheid over wie precies achter de aanslag op de Avenue Champs-Elysées zit, gisteravond. Kort na de feiten werd de schietpartij opgeëist door Islamitische Staat, die melding maakt van een zeker 'Abu Yusuf al-Belgiki'. Vooralsnog is er geen link met ons land en opvallend: ook de opeising wordt in twijfel getrokken. Franse speurders zijn er wél zeker van dat Karim Cheurfi (39) de schutter was.

De Belgische politie had de collega's in Frankrijk gisterochtend gewaarschuwd voor de komst van een terreurverdachte uit ons land, een zekere Youssouf E.O. Volgens zijn advocaat heeft de man echter niets te maken met de feiten die gisteravond in Parijs plaatsvonden. "De man was gewoon aan het werken in het tankstation in de haven van Antwerpen toen het incident plaatsvond", klinkt het.

Waarom IS via hun officieuze persbureau 'Amaq' dan spreekt over een Belgische strijder, is nog niet helemaal duidelijk. VTM NIEUWS zegt dat IS afgelopen nacht mogelijk een aanslag heeft opgeëist die nog niet heeft plaatsgevonden. En ook de Franse inlichtingendiensten hebben hun twijfels, meldt de Franse krant 'Le Parisien'. Zij menen dat IS van de misdaad van Karim Cheurfi heeft geprofiteerd.

Wapens en notities
Franse speurders concentreren zich nu vooral dus op Karim Cheurfi (39), de eigenaar van de wagen waarmee de schutter gisteravond reed. De 39-jarige man is al enkele jaren gekend isbij de politie. Of hij ook daadwerkelijk de dader van de schietpartij is, moet nog blijken uit onderzoek.

In de wagen werden een koran gevonden en wapens. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder meer een keukenmes. De politie zou volgens de Franse nieuwszender BFMTV ook handgeschreven notities in de auto hebben gevonden. Daarin werden de adressen van het politiebureau van Lagny, de kantoren van de veiligheidsdienst in Levallois-Perret en drie wapenfabrieken vermeld. Op het lichaam van de man is een handgeschreven papier gevonden dat IS verdedigt, zo vernam het Franse persbureau AFP uit bronnen dicht bij het onderzoek.

Volgens bronnen bij de Franse justitie werd Cheurfi - geboren op 31 december 1977 - al eerder veroordeeld tot 20 jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij viseerde toen ook al politiemensen. Zo zou hij in 2001 hebben geprobeerd drie mensen om te brengen - door op hen in te rijden -, onder wie twee agenten. Dat gebeurde in Roissy-en-Brie (Seine-et-Marne). Hij reed toen met een gestolen wagen. Twee agenten raakten gewond, aldus BFMTV. Op het politiecommissariaat slaagde hij erin een bewaker te ontwapenen waarna C. vijf schoten op de man loste. Toch kon de bewaker zijn aanvaller overmeesteren.

Twee jaar vrij
De man bekende de feiten tijdens zijn proces in beroep. In eerste aanleg kreeg de verdachte van de aanslag twintig jaar cel. Na beroep werd dit in 2005 tot vijftien jaar teruggebracht. In de gevangenis viel de man niet op door radicalisering. In 2015 verliet hij de gevangenis.

Op 23 februari zou Cheurfi zijn opgepakt na doodsbedreigingen aan de ordediensten. Een dag later zou de man, wegens onvoldoende bewijzen, opnieuw zijn vrijgelaten

6 Speurders zoeken naar sporen op de auto die toebehoort aan Karim Cheufri.
AP Speurders zoeken naar sporen op de auto die toebehoort aan Karim Cheufri.

Doodsbedreigingen

Cheurfi werd al lange tijd in de gaten gehouden door de Franse antiterreurdiensten, aldus de Franse krant 'Le Parisien'. De procureur van Parijs, François Molins, liet gisteravond ook al weten dat de man bekend stond om zijn radicale islamitische ideeën.

De laatste maanden dook zijn profiel immers weer op de politieradar op. In februari werd naar de man een onderzoek door de terreurbestrijdingsdiensten opgestart na doodsbedreigingen aan het adres van de ordediensten, aldus de 'Le Monde'. De krant 'Le Parisen' preciseert dat C. op 23 februari is opgepakt, in Meaux heeft vastgezeten en langdurig is ondervraagd. Een dag later werd de man weer vrijgelaten. 'Le Monde' voegde daaraan toe dat dit omwille van onvoldoende bewijzen was.

Verbijsterd
Cheurfi zou geboren zijn in Livry-Gargan, ten oosten van Parijs. Gisteravond vond een huiszoeking plaats in Chelles, in het Franse departement Seine-et-Marne waar de man gedomicilieerd zou zijn. Volgens BFMTV nam de politie een pc mee, telefoons, een afgezaagd jachtgeweer en een geweersteun. Het bleek ook dat de man een aanvraag voor een jachtvergunning had ingediend. Eerder vandaag werden ook al drie familieleden van de dader voor verhoor meegenomen. Dat hebben bronnen bij justitie laten weten aan 'Le Parisien'.

Een buurman van Cheurfi liet weten dat de buurt in shock is. "We zijn allemaal verbijsterd, omdat we niet verwacht hadden dat het iemand uit Chelles zou zijn. Ik ken niemand die tot zoiets in staat is. Ik heb ook nooit vreemde dingen opgemerkt bij Cheurfi. Hij leefde misschien een beetje teruggetrokken, maar zocht nooit problemen." Volgens de inlichtingefiche zou de man geen beroep uitoefenen.

Geen praktiserend moslim
Abdel (23), een andere buurman, vertelde aan AFP het volgende: "Cheurfi had een zekere haat tegen de politie, tegen Frankrijk. Hij was getekend door het gevangenisleven, maar IS?" De man was, voor zover bekend bij zijn buren, geen praktiserend moslim. "Ik ga dikwijls naar de moskee, maar heb hem er nog nooit gezien", klinkt het bij ene Salim. Hetzelfde geldt voor een andere bewoner, die Cheurfi beschrijft als een "absoluut niet religieus" mens.

Drie familieleden van de dader zijn deze ochtend al voor verhoor meegenomen. Het staat vast dat speurders op zoek zijn naar handlangers

Ik ga dikwijls naar de moskee, maar heb hem er nog nooit gezien. Hij is absoluut geen religieus mens

Buren
6
REUTERS
6 De politie doorzoekt het huis van Karim Cheurfi op zoek naar sporen.
REUTERS De politie doorzoekt het huis van Karim Cheurfi op zoek naar sporen.
6 Zwaarbewapende agenten op de Champs-Elysées, gisteravond. Zij zouden het doel geweest zijn van de aanslag.
REUTERS Zwaarbewapende agenten op de Champs-Elysées, gisteravond. Zij zouden het doel geweest zijn van de aanslag.
6
AP

15 reacties

 • Sjonny Martero

  Geen practiserend moslim? En dan? Zijn de practiserende dan alleen gevaarlijk?

 • silo_1996@hotmail.com Limansu

  Ik ken veel moslims ze zijn geen criminele of moordenaars ze werke hard vr hun brood en helpe mense

 • Josveislos Josveislos

  Waarschijnlijk is hij nu geen moslim meer nu hij iets verkeerd heeft gedaan.

 • Rudy De Wever

  En dan staan de Europarlementariërs op hun achterste poten als iemand de doodstraf opnieuw wil invoeren, wel ik geef voorstanders van doodstraf gelijk, tot voor kort altijd tegenstander geweest maar het moet eindelijk veranderen.

 • . .

  Lang leven de straffeloosheid en de rechten van misdadigers! Hiep hiep!

 • Tisomzeep

  Miet 20 j gezeten hebben links gepamperden laten kiesvee vervroegd vrij met het gekende resultaat

 • lodewijk maesen

  veiligheidsdiensten hadden hem in het oog.....in usa zat die gewoon in de cel....ah ja van europees hof van mensenrechten mag dat hier niet...als dode vallen is dat gewoon spijtig voor hun..?!

 • Pat Po

  En Youssouf E.O. Loopt gewoon vrij rond ... gekend bij IS bij het gerecht etc... waarschijnlijk levensgevaarlijk individu maar moet eerst moorden om ingerekend te worden waarschijnlijk.

 • venus delta

  Maar wel uitkeringen en "huursubsidie" om wapens te kunnen kopen zeker

 • Tommy Andres valero

  Gerecht is ook in de fout gegaan. Zij dragen een even grote verantwoordelijkheid door te lakse uitspraken. Stof tot nadenken. Zeker hier in België.

 • José Gonzales

  Hij is weeral gekend en ze volgden hem op tot hij toeslaat. Dus er komen nog van deze laffe daden of beter gezegd ze volgen ze op! Veel te lax beleid niks opvolgen pas afpakken en alle burgerrechten ja! En in de bak met lekker varkensvlees das pas een straf!

 • Put Pol

  Dus 1 van de zo velen die het niet heeft voor de politie....zeer Amerikaanse trend dat zich manifesteert in Europa

 • Jan Van de Velde

  Diegene die besliste om hem vervroegd vrij te laten ..?

 • Koen Colpaert

  En zo blijf het maar door gaan het ene na het andere,het zijn toch allemaal brave mannekes nietwaar

 • Of Wa

  Dus die van IS hebben te vroeg gesproken... staat er ons of de Fransen dan nog iets wachten? Wat mij opvalt is dat die IS aanhangers allemaal beroepscriminelen zijn...