anp

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of -boiler? Check het op deze kaart

Om nog meer mensen, bedrijven en organisaties te overtuigen om zonnepanelen of een zonneboiler op het dak te plaatsen, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) een 'zonnekaart' uitgewerkt. Dat is een online toepassing waarop iedereen meteen kan zien of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen of -boiler, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is.

Nu heeft één op de acht gebouwen in Vlaanderen zonnepanelen of een zonneboiler. "Dat betekent dat er nog heel veel potentieel is", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen", zegt de minister. "Zonne-energie is niet duur meer en vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt. Dat kan iedereen nu met eigen ogen vaststellen."

De zonnekaart is terug te vinden op energiesparen.be/zonnekaart. Wie zijn adres ingeeft, ziet meteen of het dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd.

De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. De toepassing beschikt ook over profielen voor grote verbruikers, zoals bedrijven, scholen of supermarkten.

Systeem plat
Kort na de lancering ligt de Zonnekaart al plat. "Blijkbaar zijn de mensen erg nieuwsgierig geworden, wat me alleen maar verheugt. Maar als teveel mensen tegelijk naar de Zonnekaart surfen, ligt het systeem plat. Dus daarom geef ik de raad even te wachten en het later opnieuw te proberen", zegt Minister Tommelein.

"Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)

27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • David Vlaeminck

  Wacht maar af tot die panelen het massaal gaan begeven en moeten gerecycleerd worden, dan zal de aap wel uit de mouw komen en zal het vlug gedaan zijn met de winst te tellen met wat men zal mogen betalen aan verwerkingskosten. Hetzelfde met die accu's van die fantastische elektrische wagens, onthou mijn woorden...De graaiers zijn nu al bezig met de taksen van de toekomst aan het uitrekenen!

 • senne205 .

  Zonnepanelen zijn geen goede vorm van groene energie! Windmolens exact hetzelfde. Deze produceren quasi geen stroom t.o.v. de bouw en afbraak dat word gedaan door fossiele brandstof en giftige stoffen. Er zijn VEEL betere opties maar dat is economisch niet interessant genoeg.

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Wij wonen op een lager gelegen straat en nog maar op 1huis aan de overkant liggen panelen in het voor-en achterjaar kunnen wij rond 5 uur niet naar buiten kijken door de weerkaatsing, wat als gans die straat vol ligt daan kan den boel straks zo in brand vliegen nee???

 • Bart Van der Stappen

  Ivo ik hetzelfde probleem ik verbruik voor 300€ elec per jaar maar betaal 4000€ . En nu zet ik uit automatisme nog verlichting uit en elke keer weer wakker worden dat dit een illusie is. Nu probeer ik autonoom te worden en die leverancier buiten te gooien.

 • jef pedal

  Veel praters weinig doeners hieronder. Ze zouden je moeten beboeten als je een ideaal dak hebt en weigert groene energie te plaatsen, net zoals landbouwers verplicht worden op hun eigendom agro milieu maatregelen te nemen...... als belgie de groenstroom quotas niet haalt dan betaald het binnenkort 2 miljard aan boetes. Uit onze zak dus

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Binnen paar jaar dan taks moeten op betalen, zoals met de antennes op het dak en daarna met de schotelantennes omdat het niet mooi is afblijven van die handel

 • Ivo Jelle

  Van gloeilampen ben ik naar spaar en vervolgens Led lampen gegaan, elektrische toestellen van cat B naar A++, enkel glas naar driedubbel, dak en muren geïsoleerd, mijn verbruik is gedaald enkel de rekening is toegenomen! Mijn investeringen in besparingen zijn in de zakken van de intercommunales en de energiebedrijven gegaan. Minder elek leveren en gas = minder winst, dus tariefverhoging! Denk da we beter niks meer besparen, dan daalt de prijs misschien

 • robin verfaille

  Zonder te spreken over de vervuiling v zonnepanelen, en nog erger wat met al doe oude vervuilende rommel op termijn. Geef mij maar windenergie, het waait dag en nacht,de laatste dagen terug heel weinig de zon gezien,wel veel wind!!!!!!

 • Afomar

  Jfm Gewoon rommel op u dak !

 • Luc Arens

  Bij mij liggen ze op een aparte garage op plat dak Ideaal zuid gericht goeie opbrengst en sterk gedaalde energiefactuur Mij hoor je nog niet klagen na 6 jaar zonnepanelen Toch vraag ik me af waarom men ook niet windenergie promoot Een combinatie van beiden lijkt mij ideaal.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  En wat gaat de electriciteit rekening worden voor degene die het niet doen daar betalen we al voor nog meer betalen ????

 • J VG

  En dan weer van alle heffingen en prosumententarief invoeren om nog wat meer geld aan de netbeheerders te geven.

 • Andy Mazzarese

  Laat die dingen aub van uw dak! Ik ben dakwerker. Als er wat mis is met je dak kunnen we het probleem vaak niet oplossen omdat we er niet aankunnen omdat die ondingen in de weg liggen. Als meerdere malen problemen gehad om de zink in de bakgoot te vernieuwen omdat de zonnepanelen bijna in de bakgoot liggen. Pannen en leien onder de zonnepanelen die stuk zijn of niet terug teruggeplaatst zijn door de plaatsers vd panelen. Dus moet die rommel weer van het dak! En geloof me, dat is niet gratis....

 • dirk van melle

  Met Freya VDB in mijn achterhoofd, begin ik er niet aan...vreselijke déja-vu!

 • Nino Brodelet

  Wat een onzin alweer !!!

 • Jos Klos

  Iedereen zonnepanelen willen en dan... volle bak belasten je zal wel zien...Zal je meer geld kosten dan opbrengen ...

 • guido devogeleer

  Ik heb zonnepanelen ,plaatser failliet.Reeds twee panelen vervangen en met de procumententax blijft het met moeite rendabel.Hopelijk gaat de omvormer niet stuk.Anders ben ik eraan voor de moeite.

 • Zita Swoon

  wat een kosten weeral. ze zouden dat geld beter investeren in een nieuwe kerncentrale. 100% co2 vrij en nul uitstook van schadelijke gassen.

 • lodewijk maesen

  niks mee te winnen binnekort en staat heeft zo genoeg energievoorraad om zelf te verkopen.... voor milieu alleen al zeeeeer spijtige zaak dat ze de mensen niet gewoon laten doen ma ja brengt ni op voor staat....

 • Renzo De Hond

  En dat voor een land waar het 3/5 van het jaar bewolkt is. Waarom geen stimulans voor windenergie? Waarschijnlijk wekt dat teveel energie op en dat hebben de energiemaatschappijen niet graag.

 • jean petermans

  De ligging van het dak kan dan wel geschikt zijn voor zonnepanelen, maar of uw dak stevig genoeg is daarvoor kan men niet weten, en dus is deze site een misleidend aangezien er heel dikwijls nog een meerkost is om de constructie aan te passen ,,, dus mensen "laat u niet vangen"

 • x files

  Site is al plat ...

 • N A

  Ze zouden beter stoppen met die zonnepanelen anders vallen we straks zonder stroom. Bovendien kunnen we dsn niet van onze kernenergie af tenzij we steenkool- of gascentrales bijbouwen. Zie het fiasco van de kernuitstap in DE en NL

 • ik weer

  Haha, de website ligt al plat

 • anti flamand

  Beschermde gevel hier, zonnepanelen ten strengste verboden.

 • Verduyckt Kim

  Die rommel komt mijn dak ni op. Punt.

 • m c

  Zonnepaneel worden zwaar afgestraft. Owv betalen prosumententarief en in later stadium (2019??) Misschien geen terugdraaiende tellers meer. NIET DOEN!! Mijn panelen zijn van 2007 en heb nog groene stroomcertificaten tot 2027. Daarna gaan ze van mijn dak Owv bovenstaande redenen.