Een opblaasbare Donald Trump en tal van leuzen tijdens een protestmars in de straten van Los Angeles.
REUTERS Een opblaasbare Donald Trump en tal van leuzen tijdens een protestmars in de straten van Los Angeles.

Nooit eerder zo'n slecht rapport: amper 39 procent van de Amerikanen achter Trump

Elke dag lijkt president Donald Trump aan populariteit in te boeten. Toch volgens verschillende peilingen. Waar eind januari 'nog' 42 procent van de Amerikanen akkoord ging met zijn beleid, is dat vandaag slechts een povere 39 procent. Nooit eerder kreeg een Amerikaanse president, nog geen maand na zijn bewind, zo'n slecht rapport.

Maar liefst 56 procent van de Amerikanen keurt het beleid van Trump af. Het Pew Research Center in Washington kwam tot die conclusie nadat het 1.500 Amerikanen ondervroeg in de week van 7 tot 12 februari, minder dan een maand na de start van Trumps presidentschap dus. Amper 39 procent vindt dat hij zijn job goed doet.

Eind januari stond, volgens een enquête van een ander researchbedrijf, nog 42 procent achter Trump. Ook toen werden 1.500 Amerikanen ondervraagd. Meer dan de helft was het dus al enkele dagen na zijn aantreding uitdrukkelijk oneens met hun president.

Nooit eerder scoorde een Amerikaanse president dus zo slecht in zijn eerste weken in het Witte Huis. Ook in andere periodes van het presidentschap komen zulke slechte scores zelden voor. Die andere Republikein, George W. Bush, scoorde alleen op het einde van zijn presidentschap slechter dan Trump vandaag.

Slechts 34 procent van de ondervraagden vindt dat Trump goed communiceert, slechts 37 procent vindt hem te vertrouwen en slechts 39 procent vindt hem goed geïnformeerd. Alleen voor het criterium "in staat om dingen gedaan te krijgen" komt hij nog boven de helft uit (54 procent).

Ofwel sterk voor, ofwel sterk tegen
Ook de polarisering valt op. Drie kwart van de Amerikanen is ofwel sterk voor ofwel sterk tegen. Slechts 17 procent is minder uitgesproken. Bijna de helft is sterk tegenstander van wat Trump doet, 29 procent is sterk voorstander.

Meestal krijgt een president bij zijn start nog gematigde steun van de andere partij. Bij Trump is dat bijna niet het geval. Amper 8 procent van de Democraten of onafhankelijke Amerikanen die bij de Democraten aanleunen, vindt dat hij goed bezig is - dat is nooit eerder gezien de laatste dertig jaar.

Alleen voor het criterium "in staat om dingen gedaan te krijgen" komt Trump nog boven de helft uit, met 54 procent

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Anonymous

  Fake News, ik hoor andere berichten van mijn vrienden in de States, Ik zag gisteren nog een 9000 mensen op een meeting van Trump en buiten nog geen 100 protesters en die enkele protesters zou dan de meerderheid van de Amerikanen vertegenwoordigen????

 • Anonymous

  Zelfs een klein kind zag da aankomen

 • Anonymous

  Idd She Shi als je alles wat in de Lugenpresse geprint wordt zonder onderzoeken geloofd is het machtigste land ter wereld de mist in gegaan. Logisch.

 • Lilianne Van Neylen

  Berouw komt na de zonde! En nu ...?

 • wim rooyakkers

  Op wie we ook stemmen,het maakt noet uit .we worden toch gebeten door een hond,of gekrast door de kat.

 • Spirit In The Bottle

  Met dank aan de media.

 • Hedwig Rombouts

  1500000 mensen? 1500????? Representatief voor de Amerikaanse bevolking???? Dat is amper het kleinste Vlaamse dorp

 • Gino De Neef

  Een nieuwe leugen, door HLN klakkeloos overgenomen van de trump hatende media in de VS, een grote meerderheid vindt wat hij doet voor hetzelfde land heel goed, meer werk, minder regels, beter investeringsklimaat, erkenning van grondwettelijke rechten, en geen risico vreemdelingen in het land en illegale criminelen uit het land

 • Anonymous

  Dat zijn dan die 39% die hem verkozen hebben en die hem all the way steunen

 • KD KD

  Mooi zo zieligaards! Haat maar op de Trump omdat hij dingen zegt die de Europese zakkenvullers niet graag hebben! Geloof maar alles wat de giftige media u voorschoteld! Doe jullie oogkleppen vooral niet af en blijf gewoon recht voor u uit staan zodat je al de corruptie niet ziet langs de zijkant!

 • Anonymous

  39%??? Er is gene enkele Europese politieker buiten Poetin, die zulk cijfer kan voorleggen.

 • Anonymous

  Jammer dat ze dat niet eerder ingezien hebben. VOOR de verkiezingen.

 • Flip ,

  Zelfs heel Wat republikeinen zijn ondertussen diepbeschaamd. De stemmen om hem af te zetten klinken almaar luider

 • Anonymous

  En het zal nog minder worden. Let maar op.

 • Anonymous

  Trump is niet meer dan een gekke leugenaar. Dumpen.

 • She Shi

  Logisch toch de meerderheid van de Amerikanen hebben voor Hilary gestemd.

 • Anonymous

  Valt te zien WAAR men die peiling doet . In België kent men er ook iets van !

 • Anonymous

  Na al die flaters die al heeft begaan en nog zal doen, is dit niet verwonderlijk. Toch raar dat mensen zo dom kunnen zijn om voor een nietsnut, bullebak, kunnen stemmen. Nu eerst wachten op Nederland en Frankrijk, om te zien of ze daar ook zo naïef kunnen stemmen. Het gaat uitstekend hé met onze politiekers!!!!