4 Pronken met raketten, dat hebben de Noord-Koreanen afgelopen zondag nog maar eens gedaan tijdens 'Dag van de Zon'. Indien een Amerikaanse aanval Noord-Korea zou treffen, zou radioactieve bestraling ook snel Rusland kunnen bereiken.
REUTERS Pronken met raketten, dat hebben de Noord-Koreanen afgelopen zondag nog maar eens gedaan tijdens 'Dag van de Zon'. Indien een Amerikaanse aanval Noord-Korea zou treffen, zou radioactieve bestraling ook snel Rusland kunnen bereiken.

Poetin stuurt troepen naar grens met Noord-Korea

Ook China vreest vluchtelingenstroom wanneer Trump oorlog ontketent

De Russische president Vladimir Poetin heeft troepen naar de 16 kilometer lange grens tussen Rusland en Noord-Korea gestuurd. China posteerde al 150.000 militairen aan haar grens met het Koreaanse schiereiland uit schrik dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn aartsvijand Kim Jong-un zou aanvallen en zo een vluchtelingenstroom op gang zou brengen.

Rusland vreest dat de VS zich voorbereidt op een oorlog met Noord-Korea, dat met herhaalde rakettests en gespierde taal president Trump jent. Eerder deze week verklaarde Amerikaans vicepresident Mike Pence dat het geduld van Trump opraakt. Poetin van zijn kant is bang dat een gewapend conflict tussen de VS en Noord-Korea tot een massale uittocht van Noord-Koreanen zal leiden.

Eerder deze week raakte bekend dat China om dezelfde reden 150.000 militairen naar haar zuidelijke grens stuurt: Peking vreest dat Noord-Koreanen hun toevlucht zullen zoeken in China van zodra een oorlog uitbreekt.

"Preventief maar noodzakelijk"
Vanochtend doken beelden op van drie Russische treinen die, geladen met militair materieel, op weg waren naar de 16 kilometer lange landgrens tussen Rusland en Noord-Korea. Op een andere video zijn helikopters te zien die richting Noord-Koreaanse grens vliegen en er is ook sprake van militaire operaties over de weg en tankdivisies die richting de grens oprukken. Dat meldt alvast de site primemedia.ru, dat spreekt van "een preventieve, maar noodzakelijke maatregel".

Radioactief
Indien een conflict met Noord-Korea uitbreekt, vreest Rusland een humanitaire crisis met honderdduizenden vluchtelingen. Daarnaast is Poetin ook gewaarschuwd dat in het geval van een Amerikaanse aanval op de nucleaire installaties van Kim Jong-un, de radioactieve besmetting snel Rusland zal bereiken. (lees verder onder de video)

4 Poetin is gewaarschuwd dat, indien Trump de nucleaire installaties van Kim Jong-un aanvalt, de radioactieve wolk binnen twee uur boven de strategisch belangrijke havenstad Vladivostok hangt.
Getty Images Poetin is gewaarschuwd dat, indien Trump de nucleaire installaties van Kim Jong-un aanvalt, de radioactieve wolk binnen twee uur boven de strategisch belangrijke havenstad Vladivostok hangt.

De haven van Vladivostok, waar Rusland een groot militair contingent heeft, ligt op minder dan 150 kilometer van de Noord-Koreaanse grens. De Russische expert inzake Noord-Korea, Konstantin Asmolov, verklaarde: "Mochten de VS de nucleaire installaties van Noord-Korea met raketten aanvallen, dan zou de radioactieve wolk binnen twee uur boven Vladivostok hangen". Asmolov, van het Russische Instituut voor het Verre Oosten, waarschuwt dat in het geval van een oorlog "hongerige asielzoekers Rusland zullen binnenstromen".

Escalatie verhinderen
Rusland blokkeerde gisteren de veroordeling van de VN Veiligheidsraad van de jongste rakettest van Pyongyang. Zelfs China steunde de strenge veroordeling, die door de VS naar voren was geschoven. In de voorgestelde verklaring werd van Noord-Korea geëist dat het land onmiddellijk ophoudt met verdere nucleaire tests en raketlanceringen. Zondag voerde Pyongyang nog een rakettest uit, die weliswaar mislukte. Volgens diplomaten binnen de Veiligheidsraad wilde Rusland elementen uit eerdere verklaringen meenemen, waarmee wordt aangedrongen op een oplossing door overleg.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov verklaarde: "We moeten jammer genoeg toegeven dat het risico op een ernstig conflict in deze regio enorm is toegenomen." Hij roept alle betrokken partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen om een escalatie te verhinderen.

4
AP
4 De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de VS bedreigd met een "krachtige preventieve aanval".
REUTERS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de VS bedreigd met een "krachtige preventieve aanval".

22 reacties

 • Anton Lepeiko

  voor alle reacries die iets te zeggen hebben over noord-korea... zijn jullie er ooit geweest? ook even over de rakettest. waarom zou de oorloglustige landen zoals Israel en Saudi Arabia wel kernwapens mogen hebben en andere kleine weerloze landen geen kernwapens mogen verkrijgen? alleen omdat Amerika de baas wilt blijven spelen.

 • Ka Ja

  De mensen in noord Korea hebben al wat moeten meemaken. En dan nog leven onder zo n bewind ...spaar die mensen toch

 • José Gonzales

  Het gaat er tegen zitten beter nu dan later. Want dan is die zot nog sterker met zijn raketten want ze worden altijd beter en beter.

 • Patjeam Pm

  Zo zie je wat wij te betekenen hebben tegen zo"n militaire over macht!

 • 't is weer van da 't is weer van da

  Vergeet niet dat america juist rijker word met oorlog te voeren. Wereld grootste markt leider in wapens handwapens en leger tuigen. En hun leger hebben een goede verloonst dus ook werkkracht dat investeerd wordt in allerlij en dus ook in allerlij belastingen.. velen zijn erg blind maar meer dan de helft van de amerikanen heeft een wapen in huis. En iedere amerikaan heeft genoten van een leger opleiding geloof me als het er op aankomt wil je dat volkje niet achter u hebben.

 • Carlos Miguel

  liwa en max maximus.. ik denk dat jullie het beiden tot het rechte einde hebben.. mensen die er nooit zijn geweest denken te weten waarover het gaat en het rookgordijn, opgezet door de VS is slechts een ekskuus om de aandacht van hun economische problemen weg te houden.. the military industrial complex.. op volle toeren

 • Matthias Van Hoof

  Guy Van Eersel, dat is ook 5 keer het volledige Belgische leger!

 • Van Eersel Guy

  150000 man da's 2 keer de weide van rock Werchter

 • Paul van gestel

  Wat een onkunde hier, velen die blijkbaar nog nooit van de Koreaoorlog gehoord hebben. Het waren precies de communisten die Korea binnengevallen zijn en daarop heeft een Uno resolutie een uir vele landen (oa. Belgie) samengestelde legermacht gestuurd om ze te stoppen. Spijtig genoeg hebben ze hen niet meer volledig kunnen terugdringen en zo is Noord Korea ontstaan. En dan zijn er hier pipos die willen dat de Russen of de Chinezen terug Korea binnentrekken, hoe bestaat het!

 • Pam Dal

  #MAGA

 • Lisa Fomenko

  Grappig hoe sommigen over die koreanen praten alsof ze daar zelf ook effectief geweest zijn en het volk persoonlijk kennen. :p En die troepen zijn daar trouwens niet om de noord koreanen tegen te houden. Eerder om een eventuele vluchtelingenstroom gecontroleerd te laten gebeuren... dus niet zoals wij hier in europa hebben gedaan/doen. ;)

 • Peter P

  Veel bla bla , daar gaat zeker NIKS gebeuren ! Mensen laten hun rap opnaaien lol

 • bruno D

  Als je begrijpend leest in vorige berichten, werd er gezegd dat Trump een vliegdekschip op weg gestuurd heeft, richting Noord-Korea. Grote paniek in de media, gedurende meer dan een week. Dan blijkt dat dat schip nog niet eens vertrokken is. Dat schip gaat met Japan oefeningen houden. Niet meer, niet minder. Als je die pipo van NK wil laten ophouden, vrees ik dat je die moet liquideren want die gaat dat blijven doen.

 • Max Maximus

  Er is 1 ding die mij doet verbazen.Op 15 maart kwam de VS alweer boven zijn schuldenplaffond.De amerikaanse overheid is 'running on fumes' of op zijn laatste adem aan het draaien.De VS. is platzak en ze starten een nieuw conflict in Syrie en nu Noord Korea.Volgens mij proberen ze een zondebok te zoeken om hun economische problemen te maskeren.De VS zal zonder oorlog samen met de EU economisch ten onder gaan binnen de 5 jaar.Met oorlog gaan ze volgens mij hun huid duur verkopen.

 • Gun A

  Kalm, er gaat daar niets gebeuren. Poetin en co mogen gewoon geen gezichtsverlies lijden tegen uncle Trump bij hun eigen volk

 • Bea Dirix

  Denk dat Noord-Korea niet veel kans maakt tegen VS, Rusland, China en Zuid-Korea :) Die mensen mogen daar nog niet eens westerse tv of radio kijken/luisteren. Die leven daar in een oudheid wereld

 • Az Ben

  Yes my man trump is nog erger dan die van Korea die wilt oorlog tegen heel de wereld

 • Berdine BERDINE JOOS

  Waarom moeten ze ontsnappen. Ze staan allemaal achter hun leider. Dan moeten ze hem beschermen ook.

 • John Betton

  Gedaan met de Amerikanen ..te veel vijanden gemaakt. .Da's de ondergang van vs ..lll wereld oorlog op komst

 • Jakke Troost

  Al die mensen als ratten in de val.

 • Frank C.

  Voila, dat gaat daar rapper dan in Europa. Troepen tegen de vluchtelingenstroom kunnen ze hier nog van leren.

 • Wendy Vm

  Dus met andere woorden de gewone Noord Koreaanse burger zal niet kunnen ontsnappen uit die hel doordat Rusland en China grenzen toe doen? Te erg voor woorden. Een oorlog is de enige ontsnappingskans voor zoveel Noord Koreanen....