ANP

Steeds meer Turken keren België de rug toe

Het aantal Turken dat vanuit België emigreert, is de voorbije tien jaar gestegen. Jongeren willen het in Turkije maken, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag.

In 2015 zijn 1.351 Turken vanuit ons land vertrokken, dubbel zoveel als vijftien jaar geleden. Tegelijk is het aantal Turken dat naar België migreert de voorbije tien jaar steeds verder gedaald. In die periode is het positieve migratiesaldo maar liefst vier keer kleiner geworden, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

"Binnen de Turkse gemeenschap leeft de droom sterk om het in Turkije te maken sterk, zeker bij jongeren", bevestigt Zeynep Balci, die er enkele jaren geleden onderzoek naar deed aan de Universiteit Antwerpen. "Het was verbazend makkelijk om jongeren te vinden die erover nadachten om naar Turkije te gaan. De belangrijkste reden om te vertrekken, is nog altijd de discriminatie in onderwijs en op arbeidsmarkt. Ze zijn vaak hoger opgeleid, maar vinden moeilijk werk."

Maar dromen zijn bedrog, ondervond Balci. "Ik heb ook gepraat met jongeren die al vertrokken waren. Eenmaal ter plekke bleek hun beeld over Turkije niet te stroken met de realiteit. In België voelen ze zich niet als Belg aanvaard, maar ginds ook niet als Turk."

Het stemgedrag van de Turkse diaspora in ons land bij het Turks referendum toont aan dat de aantrekkingskracht van Erdogan en het voorouderlijk thuisland sindsdien niet gedaald is. Of dat zich in de emigratiecijfers van 2016 en 2017 vertaalt, valt af te wachten, aldus de kranten nog.

20 reacties

 • Benny Van den broeck

  Enige reden is dat wij als Belgen te veel discrimineren zoals ; uitspraken ,arbeidsmarkt,sociale leven,enz.. Het zal wel een negatieve invloed hebben voor ons economie op lange termijn..

 • Neworder

  Nog steeds trekken ze geen lessen en polariseren maar. Zolang men uit hoogte praat met superieur cultuur en doet aan vernederingen werkt het alleen maar contraproductief. Het aait wel het juist de meerderheid maar waar de veranderingen in feite word gewenst werkt het niet heren. Zoals men bezig is zal het nog steeds de andere kant uitgaan. Eerlijk gezegd vind ik het helemaal ok

 • MUSTAFA Peeters

  Dat dat discrimineren op de arbeidsmarkt is maar deels waar. Zelf werk ik in een high tech omgeving en door een tekort aan ingenieurs in eigen land rekruteren ze van over de hele wereld en daar zitten ook Turken tussen. Zulke Turken zouden hier ook werk vinden. Als je je fatsoenlijk gedraagt en capabel bent zijn het enkel racisten die hen niet zouden aanwerven. Die racisten zitten er ook zeker tussen maar dat lijkt me toch een minderheid te zijn.

 • Cal alperen

  Nee nee tis belgie die de rug omkeerd.en media die leugens vertelt tegen het belgisch volk

 • peggy peeters

  Mijn marokkaanse buren zijn ook vertroken, daar zijn ze een eigen zaak begonen. Heb nog contact met hun en ze nodigen mij altijd uit. Het gaat met hun véél beter dan hier in Belgie.

 • den nonkel

  Allé jongens blijf.. da was maar om te lachen..

 • hasso Naciye

  Das nog begin. Binnen 20 jaar gaan ze in belgie weinig turken vinden . 5 of 10 das al . Belgen zullen zelfs turken missen en wenen voor ons :))

 • Kevin Van den bossche

  Ze zullen hier rap terug staan.

 • Bolle verdickt

  Nu nog andere nationaliteiten , ze merken het , het pakt niet meer van te profiteren , nu nog de oost blok landen , zoals polen tjechene , Litouwers en nu met de brexit in Engeland , veel bussen van Engeland staan klaar om Europa in te trekken

 • steve dedoyard

  Wat is het stil hier . Normaal word dit overspoeld met andere woorden zoals dat het leugens zijn .

 • danny janssens

  Elk van ons kiest voor een beter leven. Hoe iemand dit invult beslist hij zelf. Maar wees dan ook consequent. Zeg dan ook de Belgische nationaliteit op. Je kunt niet van twee walletjes blijven eten........

 • Sam Wynants

  Echt waar, ga! Bye Bye

 • Neworder

  Eindelijk iemand die de trend heeft begrepen.

 • Jakke Troost

  Ik wens al die mensen veel succes.

 • Deslimstehier

  Goed bezig komaan niet opgeven he . dada

 • Zeg Nu zelf

  Goed nieuws!

 • jos de os

  Dat is al een begin , nu de rest nog , als turkije toch belangrijk is heb je in belgië niks te zoeken goede reis gewenst

 • bruno D

  Elders is het gras steeds groener. Bij het referendum kon je al zien dat Veel Turken ja stemden. Reden was omdat "de economie door Erdogan in ONS land is verbeterd. ". Daar zit al een stukje probleem. Als je in Belgie geboren bent, ben je Belg. Dan moet je niet zeggen dat Turkye ONS land is. Turken hier zorgen zelf voor die tweestrijd. Waarom wordt Zudal wel aanvaard? Omdat ze Belgische is en ook Belgische belangen verdedigd, ondanks haar roots.

 • Annoniempjeuh

  Daar mag nu eens subsidie voor gegevenworden zie nationaliteit inleveren voor subsidie en nooit meer terug komen ...

 • ak ron

  Hun volste recht, toch? Als belg moet je je plan maar trekken als je hier weg wil. Geen vadertje staat dat u helpt...