ANP

Zonnepanelen op twee op de drie nieuwbouwwoningen

Bijna twee op de drie mensen die een nieuwe woning bouwen, kiezen ervoor om die uit te rusten met zonnepanelen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) op een parlementaire vraag van Koen Van den Heuvel (CD&V).

Wie een nieuwe woning bouwt, is sinds begin 2014 verplicht een minimumhoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken. Op basis van ruim 4.000 EPB-aangiftes (rapporten over de energieprestatie van de woning, red.) die sindsdien werden ingediend, kunnen al enkele trends worden ontwaard.

Zo blijken zonnepanelen veruit de populairste bron van hernieuwbare energie: in 63 procent van de EPB-aangiftes wordt dergelijk systeem aangegeven. Ongeveer 19 procent van de bouwers kiest voor een zonneboiler en 17 procent gaat voor een warmtepomp. Ook combinaties zijn mogelijk. Biomassa en systemen van stadsverwarming of -koeling worden amper gerapporteerd.

Opvallend is dat in één op de drie EPB-aangiftes de minimumhoeveelheid hernieuwbare energie niet gehaald wordt. Het geëiste E-peil (een maat voor het energieverbruik van de woning, red.) wordt in zo goed als alle gevallen wel gehaald.

Tommelein benadrukt in zijn antwoord dat de cijfers nog zeer voorlopig zijn: elk jaar worden er ongeveer 25.000 EPB-aangiftes ingediend voor nieuwbouwwoningen.

4 reacties

 • J Ada

  Toch niet in onze nieuwbouwwijk, slechts 1 van de 30 nieuwe huizen is in de zonnepanelen val getrapt.

 • Kevin Van Den Haute

  Het is dan ook van moeten, en zonnepanelen plaatsen komt er dan als winnaar uit.

 • Daniel Corstjens

  Het kost de jeugd nu al een bom geld om ern huis te bouwen,en dan moeten ze ook nog eens extra gaan investeren in hernieuwbare energie? Dat ze daar in brussel zelf eens investeren om aan hun kioscho normen te komen! Maar ja,de rijken investeren hun geld in de huurmarkt en nu moeten ze er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mensen gaan huren! Allemaal één pot nat!

 • Chris VdB

  We zullen zien wanneer hij zijn 'nieuwe' digitale tellers gaat introduceren of er nog zoveel geïnteresseerden gaan zijn om panelen te leggen...