thinkstock

Eerste hulp bij het sorteren: 40% stoppen we verkeerd

Maar liefst 40 procent van het afval dat in de restafvalzak belandt, hoort daar niet thuis, zo zegt afvalstoffenmaatschappij OVAM. Niet omdat de Vlaming niet van goede wil is, wél omdat we niet weten wat nu precies waar thuis hoort.

Het is niet zo dat Vlaamse huishoudens te lui zijn om te sorteren, het is gewoon niet duidelijk wat nu in welke zak hoort, zo vertelt Jan Verheyen van OVAM op Radio 1. Van glas tot afgedankte elektronische apparaten en textiel, vaak belanden die afvalstoffen in de vuilnisbak terwijl die gratis ingezameld kunnen worden. En ook de regels die van gemeente tot gemeente verschillen maken het er niet makkelijker op.

Gelukkig steken we bij de NINA-redactie graag een sorterend handje toe. Dus voor eens en voor altijd: zo doe je het wél goed.

Restafval

Huishoudelijk afval dat je niet opnieuw kan hergebruiken, recycleren of naar het containerpark brengen, belandt standaard in de restafvalzak. Van yoghurtpotjes en botervlootjes tot vervuild papier (bijvoorbeeld broodzakken), aluminiumfolie, maandverbanden, vlees- of groenteschoteltjes gemaakt uit piepschuim, kattenbakvulling en elektrische bedrading.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

GFT

Groente- fruit en tuinafval wordt niet overal ingezameld. Al kan je wel altijd thuiscomposteren. Wat mag er in die GFT-container? Etensresten (behalve afval van vlees en vis) en restjes van groenten en fruit, theezakjes en koffiefilters, papier en karton met etensresten, gemaaid gras, uitwerpselen van je cavia, hamster of konijn.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Verpakkingsglas

Glas breng je naar de glasbol. Transparante glazen flessen, bokalen en flacons
en parfumflesjes (let op: zonder de verstuiver) mag je met een gerust hart door de opening van de container duwen. Porselein, aardewerk en hittebestendig glas zoals ovenschotels mogen dan weer niet.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

PMD

PMD staat voor plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. En dat is meteen ook de richtlijn voor wat je in de blauwe, transparante zak mag stoppen. Die waterfles, doucheproducten en afwasproducten zijn dus geen enkel probleem. Maar ook metalen verpakkingen als conservenblikken, spuitbussen, aluminium schaaltjes en drankkartons mogen met een gerust hart de zak in. Wat niet mag zijn yoghurtpotjes, aluminiumfolie, piepschuim en verpakkingen van giftige producten of medisch afval.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Papier en karton

Papier en karton worden op regelmatige basis aan huis opgehaald, al mag je het ook altijd naar het containerpark brengen. Duw die oude kranten, tijdschriften en boeken dus allemaal in een stevige kartonnen doos of bind het samen met natuurtouw. Vervuild karton en papier (zoals die pizzadozen), behangpapier en aluminiumfolie horen hier dan weer niet thuis. Let wel op: gebruik géén tape om de dozen te sluiten.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Containerpark

Geen flauw idee waar je met bepaald stuk afval moet blijven? Dan is de kans groot dat er een ritje containerpark in zit. De kans dat je die oude kast in de restafvalzak probeert te duwen mag dan wel klein zijn, op het containerpark kan je er zeker een plekje voor vinden. Maar ook gebruikt frituurvet, batterijen, piepschuim, elektronische apparaten en textiel kan je er zonder schuldgevoel achterlaten.

Raadpleeg ook zeker de website van jouw containerpark om na te gaan wat de regels precies zijn.

16 reacties

 • Anonymous

  Wie heeft er allemaal een zitje in de afvalverwerking , graag bekend maken , want ons afval wort alsmaar duurder

 • Anonymous

  Met mijn kleine inkomen gooi ik al mijn rotzooi in den alles brander opgeruimd staat netjes

 • 't is weer van da 't is weer van da

  Mij hebbe ze altijd geleerd eerste de grote jongens en dan de kleine. Dus luisteren naar grote mensen en dan volgen de kleine. Simpel. Dus eerst fabrieken en dan huis. Als ik zie wat er in fabrieken en bouw door elkaar worden gesmeten,, sorry en dan moet ik mijn maandelijks afvalleke sortere . Serieus.

 • Jeroen V D Berckt

  Ivm nesquikdoos: dat is geen fles of flacon dus mag niet bij pmd

 • wim rooyakkers

  Men dient thuis onderhand zelf een mini container park te maken,en wat denk men als het weer warmer word,maaien en vliegen en nog meer ongedierte in die zakken,glas !je zou maar vlak zo,n glasbak wonen ,op de meest rare tijden kiepen ze er van alles in ,goed voor de nachtrust.

 • Anonymous

  En daarna gesorteerd alles verbranden in de zelfde verbrandingsoven, maar dat mag niet gezegd worden, er is gewoon te veel mee te verdienen met afval.

 • Anonymous

  En daarna gesorteerd op de zelfde hoop storten voor verbranding

 • Anonymous

  En dan rijden de verschillende vuilwagens met het gesorteerde naar de zelfde verbrandingsoven waar alles op de zelfde hoop verbrand wordt. Oooo wat goed we sorteren. Zever waar heel veel geld mee verdient is.

 • jeff De Boeck

  Sorteren helpt milieu niets vooruit.

 • Lewis De Leeuw

  Alles in één zak en dan personeel aannemen om te sorteren bij huisvuilfirma's. Da's de economie stimuleren. Intercommunales verdienen namelijk genoeg om adviesraden er bij te nemen.

 • August Verelst

  Elektrische kabel is containerpark.

 • Sven Reusen

  Allemaal flauwe zever. Vroeger ging alles in een grijze zak nu. Moet je dure zakken gebruiken die wel 6 keer zo duur zijn . Wie word er béter gan?. Uw gemeente want wit geel blauw of welke zak dan ook het gaat allemaal op. Een hoop. Een bende oplichters mafia dat zijn de gemeentes ook doen ze het met de wegentax maar de wegen maken how maar kom maar een keertje in Antwerpen rond rijden.

 • Dirk Nobels

  En 40 min aanschuiven aan het containerpark van sint niklaas helpt ook niet veel om de mensen aan te moedigen. Enkel in de namiddag open... en maar co2 in de lucht stoten

 • Ivan Roelands

  Vergeet niet, afval is big business vele dingen kunnen ook nog gerecycled worden, maar men verdient er niet genoeg aan.

 • Yorick Dauwe

  En toch lieten ze men pmdzak staan! Blijkt dat de verpakking van nesquick er niet in thuishoort! Is toch plastiek?

 • linda sleyp

  Waarom vermelden ze niet wat wel of niet in de roze zak mag