ANP XTRA

Steeds meer kleuters niet "droog" bij instap kleuterklas

Uit een studie blijkt dat 8 op de 10 Vlaamse 2,5-jarigen hun pampers overdag niet drooghouden. Volgens de bevindingen van Kind en Gezin ligt dat aantal eerder rond vijf op de tien.

"Het probleem is herkenbaar in heel Vlaanderen", zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin. "Ook wij krijgen signalen dat steeds meer kleuters niet 'droog' zijn bij de instap in de kleuterklas."

Het gezondheidsmagazine Bodytalk schreef over het onderzoek. Volgens professor Alexandra Vermandel, die de studie uitvoerde, was in de jaren 60 nog 90 procent van de 2,5-jarigen droog. Vandaag is dat maar 20 procent. De onderzoekster wijst als oorzaak aan dat er minder tijd is voor de zindelijkheidstraining omdat vaak beide ouders gaan werken. Ook zou de opkomst van de wegwerpluier de motivatie verminderen om kinderen droog te krijgen voor school.

Kind en Gezin beaamt dat. Bovendien is het volgens de woordvoerster "niet altijd evident om naast huishoudelijke taken 's avonds ook nog het toiletritueel in te bouwen". Kind en Gezin zegt dat het de nood voelt aan meer duidelijkheid en concrete tips rond zindelijkheid, en dat het eraan werkt.

10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Ceciel De Jong

  Ooit wel eens van Autisme gehoord. .....deze kindjes hebben hier veel meer moeite mee.....

 • MYRTHE PASS

  Als men aan kinderen begint, moet men de minder leuke taakjes er ook bij nemen en het niet overlaten aan iemand anders. Maar ouders hebben nu minder geduld dan vroeger. Als men bij zindelijkheidstraining de pamper verbant, zal het kind snel zindelijk zijn. Door pampers te blijven dragen, kent een kind het onaangenaam gevoel van natte billen niet. Dit was anders toen er enkel tetra-doeken bestonden. Kinderen die herbruikbare pampers dragen, zullen waarschijnlijk ook sneller zindelijk zijn.

 • . .

  Zolang ze maar het verschil kennen tussen de relaties en de sinds kort meer dan 2 genders

 • Sven Withaegels

  Kind en gezin en de scholen zouden beter wat minder druk uitoefenen op de kinderen er wordt steeds meer en sneller dingen verwacht van peuters kleuter en kinderen in het algemeen laat ieders aub In zijn eigen tempo groot worden zindelijk en What ever wat ne zever seg ...

 • Gedra Gedra

  Gewoon WEIGEREN punt uit.ouders worden lui willen kinderen maar opvoeden das teveel.2 weken duurd het laat kindje zonder pamper lopen ja veel broekjes wassen ma laat hen wa in natte broek lopen en lach hen uit zal rap gedaan zijn heb er 5 proper gemaakt.. dus geen excuus proper voor school gaan punt uit.

 • linda sleyp

  Ik vind het niet kunnen dat kinderen die niet zindelijk zijn naar school gestuurd worden. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om tijdig met de potjes training te beginnen. De kleuterjuffen hebben al werk genoeg ze dat ze zich niet moeten bezig houden met het verversen van pampers

 • Narjiss Sabri

  Alles moet gewoon snel snel gaan,mijn 1ste was zindelijk op 2 jaar en 8 maanden en de ander zit in de peuterklas en is nog niet zindelijk.elk kind is anders en idd wij werken en heb niet de tijd om hele tijd wasmachines te draaien van nat goed.bij kinderen moet je niets forceren en alles op zijn tijd!

 • Multi Cultureel

  Vele ouders hebben al geen geduld meer om een deftig opvoeding mee te geven, laatstaan met de plasjes en wasjes!

 • guilbert vannimmen

  Soms kan je er ook niet veel aan doen ook al heb je al vanalles geprobeerd...

 • Mats Delanghe

  Ja... de juffrouw van de kindertuin zal het wel doen : Mama en papa geen tyd : Afbetaling onnodige 2de auto Na het werk nog naar de golf Of naar de tennis Ni vergeten een apero mé vrienden Dus...