Benny Proot

"267 landen bezocht, maar voor échte vakantie ga ik toch naar onze kust"

Had Yvo Peeters (67) zo'n wereldkaart om met een muntje de landen weg te krassen waar je al heen reisde, dan bleven er nog weinig zilveren plaatsen over. De West-Vlaming zette voet aan wal in liefst 267 landen. Zijn ultieme doel? 300. Geen enkele landgenoot zwierf ooit meer rond. "En daarna? Dan ga ik de kastelen van de Loire bezoeken met de bond van de gepensioneerden."

Vandaag stapt Yvo Peeters op het vliegtuig richting Principe, een eiland in de Golf van Guinee. Land 267: check. Normaal passeert hij daarna nog eens op hoofdeiland Sao Tomé en zet hij voet aan wal in Equatoriaal-Guinea aan de Afrikaanse Westkust. In juni mag hij Gabon afvinken, in september zal hij Tibet en Noord-Korea kunnen wegkrassen. Voor wie dacht veel van de wereld gezien te hebben: Tom Waes en co verbleken bij het zien van het palmares van Kuifje uit Koksijde. Slechts 191 andere globetrotters ter wereld reisden naar zoveel landen als Yvo.

Avonturier van de oude stempel
En zeggen dat het allemaal begon met een minitripje naar Southend, in 1967. Een vliegticket met zijn vakantiejobgeld. "20 minuutjes, van Oostende naar Engeland. Ik was 17 en wilde eens vliegen", lacht Yvo, avonturier van de oude stempel. Internet? Nee, in al dat gedoe heeft hij geen zin meer. En zijn foto's maakt hij met een analoog toestel. Tienduizenden beelden zitten er ondertussen in zijn albums.

Vier jaar na Oostende - Southend was het al tijd voor het 'echte werk'. De droogte in de Sahel was overal in het nieuws en solidariteitsacties kwamen op gang. Yvo, toen student geschiedenis en archeologie aan de VUB, vulde samen met vrienden twee jeeps hulpgoederen en vertrok. "Jullie krant, 'Het Laatste Nieuws', sponsorde me voor 50.000 frank om elke week, 8 keer, een reportage over onze reis te schrijven. Wij dus door de woestijnvlakte om 45.000 km te overbruggen en tonnen medicaties, voedsel en melk uit te delen." De reis blijft tot op vandaag het meest op Yvo's netvlies gebrand.

Naar welke landen wil Yvo Peeters nooit meer terug? En aan welke land heeft hij de beste herinneringen? Hoe gaat hij zijn lijstje van 300 bezochte landen compleet maken? U lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

9 reacties

 • Bob Nalyd

  Fantast, maar mooi.

 • Renzo De Hond

  Ik dacht nochtans dat er maar 198 landen waren op deze aardkloot.

 • David Vlaeminck

  Ik gun het hem, deze mens zal teminste kunnen zeggen dat hij echt geleefd heeft. Moest ik de middelen en tijd hebben zou ik ook niet twijfelen om de wereld te zien.

 • Deidio Vanhiere

  Kleine kanttekening: Je kan en mag natuurlijk één land meerdere keren bezoeken en dan gaat de teller makkelijk de hoogte in ... zelf boven de 196!

 • Jos Van Deurzen

  Tja, veel tijd en veel geld is niet iedereen gegeven.

 • Gerbert van Gent

  Er zijn 196 landen op de wereld.... toch knap dat hij er al 267 heeft bezocht

 • Lololol Djeuc

  Er zijn niet eens 267 landen?

 • Michael Jackson

  Onze kust is de lelijkste van Europa.

 • Ignace Debonne

  Toch wel straf om 267 landen bezocht te hebben als er maar 196 zijn. Hoe dan ook ben ik stikjaloers. Het is je van garte gegund Ivo.