photo_news

Brusselse luchtverkeersleiders dreigen met paasstaking wegens 'heksenjacht'

De luchtverkeersleiders op Zaventem zijn woedend op minister van Mobiliteit François Bellot. Vakbond ACV-Transcom dient een stakingsaanzegging in als de minister geen einde stelt aan de "heksenjacht". Alles draait om de beslissing om de luchtverkeersleiders individueel te verhoren voor een gerechtelijk onderzoek en voor een audit die ­Bellot heeft aangevraagd. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vanavond staat er een vergadering gepland tussen de minister, de vakbonden en Belgocontrol. "We wachten de vergadering van vanavond op het kabinet af", zegt ACV-Transcom.

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol dreigen met een staking omdat ze individueel zullen worden verhoord over de beslissingen die ze nemen op Zaventem. Soms wijken die beslissingen van het normale plan af door een verkeerde windrichting of druk verkeer, waardoor de veiligheid anders in het gedrang zou komen.

Actiecomités, onderzoeksrechter Brussels parket
Actiecomités, die zich vooral met geluidshinder bezighouden, beschuldigen de verkeersleiders er echter van hun beslissingen te weinig kunnen motiveren. De administratie Mobiliteit wil daarom voor haar audit de namen krijgen van wie er op welk moment bepaalde beslissingen heeft genomen. Ook de onderzoeksrechter van het Brusselse parket, wil die informatie graag hebben. Het parket voert sinds 2010 na een klacht van omwonenden een onderzoek naar het gebruik van de start- en landingsbanen.

'Just culture'
"Maar er werden nog nooit individuele luchtverkeersleiders verhoord", zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom aan Het Nieuwsblad. "Als verkeersleiders weten dat ze individueel verhoord kunnen worden over hun beslissingen, dan zullen ze in de toekomst misschien niet meer alleen bezig zijn met de veiligheid, maar beginnen na te denken over welk actiecomité een klacht zou kunnen indienen", zegt Callaerts. Volgens de bond druist dat in tegen de 'just culture', het principe binnen de luchtverkeersleiding dat iedereen zonder angst voor repercussies incidenten moet melden.

Stakingsdreiging
De raad van bestuur van Belgocontrol, die is samengesteld door politieke partijen, gaf vorige week al toestemming om de namen van de verkeersleiders door te geven. Als de vakbonden geen garanties krijgen dat hun eisen zullen worden ingewilligd, dan dienen ze een stakingsaanzegging in. Die moet vijftien dagen op voorhand worden ingediend. De eerste stakingsdag zou dan vallen tijdens de eerste week van de paasvakantie.

Vakbonden ontmoeten Bellot na stakingsdreiging
Minister van Mobiliteit François Bellot zal later op de dag de vakbonden bij Belgocontrol ontmoeten. Dat meldt ACV-Transcom. Vanavond staat er een vergadering gepland tussen de minister, de vakbonden en Belgocontrol, aldus Kurt Callaerts van ACV-Transcom. "We wachten de vergadering van vanavond op het kabinet af", zegt Callaerts.

20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Bob Nalyd

  Zaventem wordt toch opgedoekt op termijn. Economisch niet rendabel en al helemaal niet relevant tussen al die andere spelers. Schiphol of Parijs jongens ... .

 • Patrick Duyck

  Blackmail van de laagste soort dit, doe t dan op werkdagen in de week maar steeds in de periodes dat de gewone werkmens zijn vakantie plant

 • Marc Vinck

  Respect ok voor deze mensen maar ze.moeten ook hun grenzen kennen. Door hun sleutelpositie willen ze het onderste uit de kan. Ze chanteren erop los. In de haven hebben we.ook zo'n luxemensen, de loodsen. Chantage als stakingsmiddel kan niet en de vakbonden gaan mee in dit verhaal: triestige mensen

 • walter peeters

  Respect voor vluchtverkeersleiders. Zij hebben het lot van vele passagiers in handen.

 • jef pedal

  Tis altijd wel iets he, verouderd materiaal, werkdruk, slechte pensioenregeling, veiligheid nu weer heksenjacht.... bende pubers, die vlogen bij mij buiten zonder omkijken

 • dan vdw

  Staken!direct ontslagen en ander in de plaats.hier kennen ze niks anders.

 • Lesram Lab

  Vlieghavens genoeg pas vertrokken uit Eindhoven heeel triest dat gedoe

 • Isabelle Duchene

  Begint da gedoe nu opnieuw? Vertrek op schiphol geen gedoe

 • En Stoemelings

  Straks een ongeluk omdat de regels om onduidelijke redenen niet gevolgd worden.

 • Danny De Somviele

  Als je in de buurt van de luchthaven gaat wonen ( goedkope bouwgrond!!!) moet je nadien NIET klagen dat er lawaai is .Daar moet je zelfs niet voor gestudeerd hebben ps, laat aub de luchtverkeersleiders hun werk doen de luchthaven stelt tenslotte duizenden mensen te werk !!!

 • kris kras

  Nu geef ik de verkeersleiders groot gelijk. Zij moeten zich enkel bezig houden met welke de veiligste route is.

 • A. W.

  Wat is de democratische legitimatie van al die actiecomités, wie heeft ze gekozen, wat is hun mandaat, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor al die schade die ze berokkenen ... het is het moment om in te grijpen.

 • Prisoner 24601

  Dit is werkelijk ongehoord ! De communautaire kwesties verhinderen nu al de algemene veiligheid ! Als dat zo is dan vlieg ik niet meer op Zaventem. Wat een gedoe hier weer. Only in Belgium.

 • Jozef Rosier

  Vakantie weer in zicht, vakbonden verzuimen plicht. Lang leve schiphol!

 • KD KD

  Sluit die schande van een "luchthaven" en maak er een eind aan. Dan kunne ze nog is gaan staken!

 • Cappu Cino

  De luchtverkeersleiders hebben gelijk. Luchtverkeersveiligheid moet de allergrootste prioriteit zijn. Maar staken is hier nu toch niet de juiste manier van handelen.

 • jan van calenberg

  Steeds problemen met omwonenden. Gaan daar wonen wegens goedkope prijzen en voeren daarna actie wegens overlast.

 • Peter Van Loon

  Laat de verkeersleiders nu is gewoon hun werk doen...zij handelen in het belang en de veiligheid van duizenden passagiers... Als ze zich zorgen moeten beginnen maken over die paar muggezifters actiecomité's wordt de veiligheid van het luchtverkeer boven Brussel wel gecomprommiteerd...Van mij mogen ze heel april staken...!

 • Dekon vanh

  Ze willen staken met pasen? Extra verlof nodig?

 • Ben Zebeu

  Absurdistan hier. Straks een ongeluk omdat er iemand vind dat er lawaai was .