4
Screenshot RTL4

Is dit de 'ondankbaarste kandidaat ooit' in een klusprogramma?

Het gebeurt soms bij ons, in het VIJF-programma 'Help, Mijn Man Is Een Klusser', de klussende echtgenoot die zich totaal geen raad weet met de cameraploeg die plots aan de deur staat. Hun helpende hand wordt afgewimpeld en ze worden ei zo na de deur gewezen. Bij onze noorderburen was het gisteravond ook prijs en wel hoe. Op de commerciële omroep RTL4 was de vloekende en tierende klusser 'Mees', die tot grote wanhoop van zijn echtgenote Femke absoluut geen hulp aanvaardde van presentator John Williams en zijn team. Tv-kijkers reageerden vol ongeloof. "Dit is wel heel erg ondankbaar'', aldus een radeloze presentator.

In de door ruim 1,1 miljoen kijkers gevolgde uitzending, draaide het gisteren om Femke en Mees, een in het Noord-Brabantse plaatsje Almkerk wonend koppel dat elkaar in 2002 leerde kennen, drie kinderen kreeg en in 2004 in een huis ging wonen dat anno 2017 nog verre van af is.

Zo was de keuken nog niet in orde en ook een badkamer ontbrak in de woning. Omdat Femke niet wil dat haar twee zoontjes en dochter het zonder douche moeten stellen, stuurde ze een e-mailtje naar het programma. Maar dat bericht werd onderschept door Mees. "Hij checkt mijn mailtjes anders nooit", aldus Femke met tranen in de ogen. "Kennelijk had mijn man onderbuikgevoelens. Toen hij het had ontdekt, was hij waanzinnig boos. Als ik mijn deelname aan het programma zou doorzetten, zou hij zijn spullen pakken. Het was uiteindelijk hij weg of ik." Uiteindelijk lukte het Femke haar man te overtuigen, maar op het moment dat John Williams daadwerkelijk ten tonele verschijnt gaat 'Mees' volledig door het lint. Of, zoals Mees het zelf omschrijft, "de pleuris breekt uit".

De presentator krijgt het vervolgens verbaal behoorlijk voor de kiezen. "Sodemieter en donderstraal op met die kutcamera'', schreeuwt Mees het uit. En zo krijgt het complete productieteam een wagonlading grove woorden over zich heen. "Onbegrijpelijk", aldus Williams.

Explosief
Ontploffende Mees staat even later schoorvoetend toe dat klussers het gezin helpen, maar heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. "Dit komt toch nooit af." Om de bevroren sfeer tussen Mees, John en het klusteam te ontdooien, worden ook nog een schoonbroer en zus van Femkes echtgenoot gemobiliseerd. Maar ook hen lukt het niet om Mees tot bedaren te brengen. 

Femke, die haar onvoltooide pand spuugzat is, reageert bijna wanhopig op het opvallende gedrag van haar man. En ook de reacties op Twitter liegen er niet om: "Wat is die Mees een ongelofelijke zak". "Hij is een binnenvetter die alles opkropt. Ik heb hem nog nooit zo gezien'', aldus Femke die zich kennelijk al jaren in de vreemdste bochten wringt om het behoorlijk explosieve karakter van haar man stabiel te houden.

"Ik moet echt alles heel goed verpakken om hem niet boos te maken. Ik praat bij hem altijd met een grote omweg om mijn doel te bereiken. Dat is heel vermoeiend. Zelf weet hij niet dat hij zo heftig is. Hij wilde op tv niet negatief overkomen, maar heeft niet in de gaten dat hij door zijn houding juist negativiteit uitstraalt."

Mees laat de klussers uiteindelijk een badkamer installeren en de keuken gedeeltelijk opknappen. Vervolgens maakt een ingehuurde styliste - Mees gunt haar geen blik waardig - de ruimtes nog wat leuker met door RTL4 betaald meubilair en woonaccessoires. "Die krijg je van ons'', probeert John Williams nog. Femke reageert blij, als ze geconfronteerd wordt met de zo verlangde vernieuwing. Maar Mees keurt alle verbeteringen met een verbeten gezicht volledig af. "Ik vind het niet mooi."

Veilingsite

John Williams liet eerder al weten dat Mees alles wat hij van de omroep kreeg inmiddels op de Nederlandse veilingsite Marktplaats heeft gezet. "Dit is met voorsprong de extreemste en ondankbaarste kandidaat ooit." Of het koppel nog bij elkaar is en of hun huis al klaar is? Volgens een medewerkster van het machineverhuurbedrijf waar Mees werkt zijn hij en Femke nog samen. Mees zelf wil absoluut niet reageren op de uitzending van gisteren. "Ik wil er helemaal niks over zeggen'', zegt hij boos via de telefoon van zijn werkgever.

Autisme
Femke is een dag na de uitzending boos op RTL4. Volgens haar verzweeg de omroep bewust dat haar man autisme heeft. "Als mijn lieve Mees te veel prikkels krijgt, slaat hij volledig dicht."

4 Presentator John Williams bij Femke.
Screenshot RTL4 Presentator John Williams bij Femke.

Mees heeft intussen alles wat hij van de omroep kreeg op de Nederlandse veilingsite Marktplaats gezet. "Dit is met voorsprong de extreemste en ondankbaarste kandidaat ooit", reageert presentator Williams

4
Screenshot RTL4
4
Screenshot RTL4

10 reacties

 • Simon Cuypers

  Als die man echt autistisch is, is dat verschrikkelijk voor die man hoe die hier neer gehaald wordt!

 • W N

  Goedkope rommel beter dan niks? Hoe vaak zien we niet dat ernstige schimmel- en vochtproblemen worden opgelost door er gewoon wat gyproc voor te plaatsen? De "klussen" die ze in die programma's uitvoeren staan veel dichter bij vandalisme dan vakmanschap.

 • Jens Vranckx

  Het is inderdaad niet zo evident, vandaar ook die meestal. Verbouwen is niet aan iedereen besteed, jammer genoeg zijn er anderen dan de dupe. Jammer aan dit soort programma's is dat het vaak te snel moet gaan, waardoor de persoon in kwestie zelf niks bijleert.

 • Vanpimperzele .

  Wat je zelf doet . Doe je beter ....

 • Gregory Maurisse

  Tja zoals we gewoon zijn van reality tv. Alles gedraaid voor de kijkcijfers. Belachelijk

 • Renzo De Hond

  Die vrouw is echt gek dat ze bij zo'n stuk onbenul blijft. Die had van mij al lang een sjot onder zijn zak gekregen.

 • Miranda van Dongen

  De zender heeft het verhaal niet geheel uitgezonden. Voor de sensatie hebben ze maar weggelaten dat de man autistisch is, levert meer spectaculaire tv op... je tekens ervoor dat ze uit mogen zendem wat ze willen. Nooit aan beginnen. neemt niet weg dat ik vind, dat als je weet hoe je kan is en hoe hij reageert op vreemde dingen, hoe je erbij komt om je op de geven.

 • karin verwimp

  Maar dan moet je het wel DOEN héh Jens! 'k Heb er ook zo ene gehad. Plannen maken, dat wel. Maar jaaaaren later waren 90% van die plannen nog steeds enkel plannen. De centen en tijd werden in de plaats besteed aan de dure hobby's van meneer. Gelukkig had ik hem vrij snel door en er op gelet dat er geen kids kwamen zodat ik toen ik het k**tsbeu werd, weg kon. En goedkope "rommel" is nog altijd beter dan helemaal niks!

 • guy verhaege

  @jens... Ok maar daar draait dit proggy net om, ie doet het nie beter!!!!

 • Jens Vranckx

  k zou het ook niet moeten weten... goedkope brol en slechte afwerking. Wat je zelf doet doe je meestal beter.