4 Michel Preud'homme afgelopen dinsdag tijdens zijn verdediging voor de Geschillencommissie.
BELGA Michel Preud'homme afgelopen dinsdag tijdens zijn verdediging voor de Geschillencommissie.

Opluchting in Brugge: Preud'homme dan toch niet geschorst tegen Anderlecht

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB legt Michel Preud'homme geen schorsing op. Dat betekent dat de trainer van Club Brugge zondag gewoon op de bank kan zitten voor de cruciale topper in play-off 1 tegen Anderlecht. Zijn raadsmannen Hannes D'Hoop en Walter Van Steenbrugge vroegen afgelopen namiddag tijdens hun pleidooi om uitstel, maar de commissie wees dat verzoek af. Bijgevolg was het wachten op het verdict en dat is dus positief voor 'MPH'. De 58-jarige Luikenaar moet wel een boete van 5.000 euro betalen.

Michel Preud'homme vroeg om uitstel omdat hij in de aanloop naar de topper van zondag in en tegen Anderlecht een (ochtend)training en zijn wekelijkse persconferentie wilde bijwonen. Ook scheidsrechter Luc Wouters en diens vierde official waren niet van de partij. "Preud'homme stond erop zich opnieuw persoonlijk te verdedigen, maar bevindt zich in een overmachtsituatie. De melding van beroep kwam pas gisteren rond de middag, dat is heel kort dag. Het is in deze zaak fundamenteel dat de getuigenissen van Preud'homme en de scheidsrechter gehoord worden", opperde Walter Van Steenbrugge.

"Grenzen overschreden"
Het bondsparket stelde dat een persconferentie en een training ingeroepen niet kunnen worden als overmacht. "De termijnen zijn wat ze zijn, de Geschillencommissie Hoger Beroep was de mening van het parket toegedaan. De bondsprocureur hield voet bij stuk en vroeg net als in eerste aanleg twee weken schorsing. "Respect, beheersing en sportiviteit zijn normen en waarden die belangrijk zijn. Ik begrijp dat een trainer onder druk staat, maar deze gedragingen horen niet thuis op een voetbalveld. De aanvaardbare grenzen van emoties zijn overschreden. Waar eindigt het als iedereen zo reageert? Preud'homme heeft door zijn status bovendien een voorbeeldfunctie", gaf Chris Vandenbossche aan. 'MPH' dreigde zo de cruciale kraker tegen Anderlecht (23/04) en de volgende thuismatchen tegen KV Oostende (26/04) en Zulte Waregem (01/05) vanuit de tribunes te moeten aanschouwen. Dat zou een extra domper geweest zijn voor de sportief geplaagde uittredende kampioen.

4
Photo News

"Het sportieve primeert"
Michel Preud'homme wilde zich op de persconferentie niet te veel uitlaten over de affaire met het bondsparket. "Omdat ik afgelopen dinsdag al gezegd heb wat ik moest zeggen", vertelde hij rond 14u. "De zaken lopen nu met mijn vertegenwoordigers op de zitting in Brussel. Dus heb ik daar niet te veel aan toe te voegen. Het was nooit een optie om mezelf vandaag nóg eens te gaan verdedigen. Daarvoor is de match van zondag te belangrijk, ik concentreer mij op de voorbereiding. Dinsdag was het voor mij mogelijk omdat het de dag na een wedstrijd betrof. Vandaag moet ik bezig zijn met mijn ploeg. Het sportieve primeert."

Daarom had Club ook uitstel gevraagd, zodat MPH zeker op de bank zou kunnen zitten op Anderlecht, maar dat werd niet toegestaan. "Misschien beter zo, dan is het straks meteen beslist." Maar dat kan dus ook negatief uitdraaien. "Als een coach niet op de bank kan zitten, heeft dat altijd een invloed. Maar we moeten ons dus voorbereiden op het feit dat ik er misschien niet bij zal zijn. Gelukkig hebben we ook de tijd om die wedstrijd voor te bereiden."

4
BELGA

Vurig pleidooi
De Geschillencommissie van de KBVB oordeelde afgelopen dinsdag in eerste aanleg na een vurig pleidooi van Michel Preud'homme en de getuigenissen van scheidsrechter Luc Wouters en zijn vierde official niets te weerhouden tegen de trainer van blauw-zwart.

Notitieschriftje
In de thuiswedstrijd tegen Charleroi (1-1) op speeldag 2 van de play-offs sloegen bij Preud'homme de stoppen door toen de bezoekers bij een 1-0 een penalty kregen na discutabel handspel van Ricardo van Rhijn. De Nederlandse rechtsback werd bij die fase in de rug geduwd door Clément Tainmont. Scheidsrechter Luc Wouters moest na de gefloten penalty zijn vierde official bijstaan om de boel op de Brugse bank te kalmeren. Preud'homme maakte in het tumult enkele wilde wegwerpgebaren, trad in discussie met de spelleiding en gooide "in een vlaag van emotie" met zijn notitieschriftje. Ref Wouters stuurde de vurige Luikenaar niet naar de tribunes, maar door de tussenkomst van de Reviewcommissie kreeg de fase wel nog een disciplinair staartje. Het definitieve oordeel is intussen geveld en Michel Preud'homme gaat dus vrijuit.

4
BELGA

26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Peeters Wendy

  Het sportieve primeur, Wk boekjes gooien of Wk tekeer gaan als een zot ja. Als de jonge spelertjes zo tegen de scheids doen worden ze maanden geschorst. Mooi voorbeeld Michel

 • gert lans

  Of die gek al pf niet opde bank zit heeft niets met verzwakking re maken,en bang moet Rsca ook voor niemand zijn .maar die gevaarlijk gel hoort thuis in de psychiatrie en niet op een voetbalveld daar gaat het hem over !

 • Davy Van LAecke

  Hanni heeft ook een voorbeeldfunctie en zo een swalbe als vorige week past ook niet op een voetbalveld. 3 weken schorsen.

 • Anti Nva

  Anderlecht moet echt bang zijn dat ze mogelijke truuks moeten uithalen om brugge te moeten verzwakken.

 • Michel Tampere

  Corrupt bartje is indertijd enkel bij de boeren ingestapt om zijn megalomaan u-place te laten goedkeuren door dikke Dehaene. Dan in de bond gestapt om de boeren te bevoordelen. Nu nog de reviewcommissie onder druk zetten en de cirkel is rond. BRUGSE MAFFIA!!

 • Sjonny Martero

  Ben wel benieuwd wat ze nu gaan doen met andere trainers? Moet het in beeld zijn of niet? Preudhomme wordt meer gefilmd dan een andere trainer. Dus oneerlijkheid ten top.

 • Peter Debrouwer

  Gumienny zal de match dus moeten manipuleren om het bondsploegske de drie punten cadeau te doen. KBVB=RSCA=MAFFIA

 • Peter Yamaha

  Wat een klucht de voetbalbond! Het volstaat dat een club manager eens gemeen uit de hoek komt en alles draait gewoon om! stop aub met die belachelijke (rechtbanken)!.

 • Werry Galle

  Ze beseffen nog altijd niet hoe ze dit soort zaken kunnen vermijden, en het is nochtans heel simpel: zorg dat de arbiters goed en vooral FAIR zijn. Maar nee, altijd de andere kant opkijken als ze een flater schieten. En iedereen, ongeacht de kleuren die je verdedigd moet toegeven dat het teveel gebeurt dat een wedstrijd beslist wordt door een flater van een arbiter, en dan spreek ik niet alleen over die in het midden.

 • Dieter De Maere

  Wat is €5000 voor die man....nIKS

 • Michel Mewis

  Over 10 jaar nog eens kampioen en tegen dan is diene zot al met pensioen !! Zie je Mister Michel, ik kan ook rijmpjes maken he! Rsca champion!!

 • Dimitri De Wolf

  Jan klaasen vergeet wel te zeggen dat de meeste punten voor de europese coefficient door club gehaald zijn want wie stond 2 jaar geleden in de kwartfinale? Wie overwinterde de laatste 10 jaar maar liefst 9x... inderdaad club! En gelukkig doet aa gent en rc genk het ook goed want op dit jaar na, is anderlecht een negatieve invloed geweest...

 • Michel Mewis

  Over 10 jaar nog eens kampioen en tegen dan is die gevaarlijke zot al met pensioen ! Gezien Mr Michel? Ik kan ook rijmpjes maken ! Rsca champion

 • Kenny Hellinckx

  Ale Da is al een excuus minder Da ze hebben ver als ze op hun doos krijgen

 • Ronny Popelier

  Kan het nog belachelijker. In de Premier L was dit zes weken schorsing zonder pardon en fikse boete erbovenop. Nu kan MPH zich wel alles permitteren, o wee de arbiters. De ongelooflijke steun en inbreng van Verhaeghe en Mannaert. Is dit het voorbeeld voor de jeugd. Bedankt mijne heren, jullie steunen het geweld en ongeoorloofde agressie.

 • Jo Sloeber

  In Brugge kennen ze dat woord niet "normaal "...

 • Jan Klaasen

  Brugge wint al 5 matchen op rij niet. Het maakt dus niet uit wie de bond als kampioen wil zien, Club kan het toch niet. En het is na gisteren ook nog eens duidelijk gebleken welke club(s) België het best kunnen vertegenwoordigen in Europa. Ook daar is Club niet bij.

 • Inge Declercq

  En het is ook altijd de schuld van Anderlecht als er iets met Club Brugge en/of Hunne MPH. Misschien eens leren van in eigen boezem te kijken. Ja vorig jaar was de titel voor jullie, en terecht, maar dit jaar? Nog niks laten zien in de play offs, Ah ja is ook de fout van RSCA zekers ....

 • marthe vroonen

  Wanneer hij zich normaal gedragen had was er geen probleem en moesten bepaalde fans niet zitten te janken

 • Rik Durnez

  Laat hem aub zondag coachen . Als brugge zou verliezen zondag , gaat het weer zijn doordat hij in de tribune zat ! Wij als supporters van Anderleht willen hen verslaan op hun volle sterkte ! Straf hem dan voor enkele weken .

 • sander loones

  Nu zie je genoeg dat anderlecht gewoon moet kampioen spelen !

 • JP Franco

  Net voor de topper tegen Alecht .We weten dus wie voor de bond kampioen moet spelen dit seizoen.

 • Georges Vande Velde

  En dat er een schorsing zou komen tot dan toe, maar juist voor de crusiale match op Anderlecht maakt alles duidelijk. Bond is corrupt dat is de simpele en eenvoudige uitleg.

 • Georges Vande Velde

  Bondsprocureur is een gepensioneerde graaier die zich wil interessant maken op de kap van Preudhomme. Indien het een ander was geweest zou die sukkel nooit beroep hebben aangetekend.

 • Erwin De Jaeger

  En mph 1 grote blaas met veel show en nog meer arrogantie punt uit. Verdiende schorsing voor deze naast zijn schoenen lopende trainer. Ik hoop dat hij de schorsing krijgt. Dis is geen voorbeeldtrainer!!

 • Andy De Bock

  De bond is één pot nat