11
Photonews

Aftellen naar zinderende play-off 1: worden dit de 10 smaakmakers in 10 finales richting felbegeerde titel?

De reguliere competitie is achter de rug, na 30 speeldagen prijkt Anderlecht op kop met twee punten meer dan Club Brugge. Na de halvering van de punten met het oog op de naderende play-off 1 bedraagt de kloof tussen de gezworen rivalen echter amper een puntje. Het belooft, zeker ook met de aanwezigheid van gevaarlijke outsider AA Gent, dan ook een spannende eindfase van de competitie te worden. Maar wie worden dé smaakmakers? Wij zetten er 10 op een rijtje.

1. José Izquierdo (Club Brugge)

De Colombiaanse flankaanvaller kampt momenteel met een spierscheur in de adductoren en werkt in het Spaanse Marbella hard aan zijn comeback. Zijn terugkeer op onze velden mogen we pas halfweg play-off 1 verwachten, maar zelfs in amper vijf matchen (of iets daaromtrent) moet de Gouden Schoen in staat zijn om te flitsen en het verschil te maken bij Club Brugge. 'Joske' was vorig jaar dé kampioenenmaker en wil straks graag door de grote poort vertrekken. Een tweede opeenvolgende titel met een hoofdrol zou Izquierdo pas echt onsterfelijk maken in Brugge. Dit seizoen alweer goed voor 9 goals.

11
BELGA

2. Lukasz Teodorczyk (Anderlecht)

Een schoonheidsprijs zal hij misschien nooit krijgen, maar niemand is dodelijker in de zestien dan de Poolse topschutter van Anderlecht. 20 goals in 28 matchen, de statistieken van Lukasz Teodorczyk spreken boekdelen. Niemand die eraan twijfelt dat 'Teo' ook in de play-offs zijn neus voor doelpunten zal aanspreken, ook al sputtert de motor de voorbije weken een (klein) beetje. Het is mede dankzij de rake kogels van de man die liever met de voeten spreekt dan met de pers dat Anderlecht straks in poleposition aan de sprint richting een 34ste titel kan beginnen. En daarna een lucratieve transfer?

11
BELGA

3. Yuya Kubo (AA Gent)

De Sushi-Bomber, een bijnaam die bij zijn aanstelling even leuk als veelbelovend klonk en intussen heeft de Japanse aanwinst van AA Gent al bewezen dat hij heel wat in zijn mars heeft. Yuya Kubo moest dan wel 3,5 miljoen euro kosten, maar veroverde in geen tijd de harten van de fans in de Ghelamco Arena. Met belangrijke goals tegen Club Brugge - van een binnenkomer gesproken - Zulte Waregem, Waasland-Beveren en KV Mechelen loodste de spits en international de Buffalo's naar play-off 1. Niks lijkt te verhinderen dat hij ook in die 10 finales straks weer heerlijke dingen laat zien.

11
Photo News

4. Landry Dimata (KV Oostende)

Zonder enige twijfel de revelatie én ontdekking van het voorbije seizoen. Het verhaal kent u intussen: bij Standard op een dood spoor en dan maar zijn biezen gepakt richting het zeetje. Bij KV Oostende bloeide Nany Landry Dimata, qua lichaamsbouw doet hij wat aan Obbi Oulare denken, in geen tijd helemaal open. Cyriac, Akpala en Pedersen belandden volledig in de schaduw van het 19-jarige talent. Met 11 goals in 24 matchen had hij een groot aandeel in de kwalificatie van KVO voor play-off 1. Doe daar nog zijn 2 goals in de bekerfinale bij en u weet meteen waarom hij straks verder furore kan maken.

11
BELGA

5. Onur Kaya (Zulte Waregem)

Het brein van Essevee en de man die u kent van een karrevracht aan assists in de voorbije seizoenen. Frank Raes noemde hem in 'Extra Time' de man wiens naam het vaakst de revue was gepasseerd tijdens de voetbaljaargang 2015/2016. Ook dit seizoen zit de Turkse Belg die in Nederland zijn strepen verdiende bij Vitesse en via Charleroi en Lokeren aan de Gaverbeek belandde al aan 9 stuks. Enkel Stef Peeters en Sofiane Hanni doen beter. De draaischijf van Zulte Waregem zal ook in play-off 1 weer zijn geniale en precieze voetjes moeten aanspreken, hoofdzakelijk om aanvoerder Mbaye Leye te bereiken.

11
Photonews

6. Sofiane Hanni (Anderlecht)

Hij was amper in het Astridpark neergestreken of Sofiane Hanni werd al meteen tot aanvoerder gebombardeerd. Na een blitzstart bij paars-wit kende de Franse Algerijn, die in de zomermercato overkwam van KV Mechelen, een dipje. Het vormpeil van de nummer 10, die ook geregeld op de flank zijn mannetje staat, gaat echter net als dat van heel Anderlecht crescendo. Met 8 goals en 10 assists eindigt de kwieke dribbelaar die ook vlotjes de weg naar doel vindt vast en zeker in de dubbele cijfers. Hanni lijkt, samen met Teodorczyk en Stanciu, de sleutel richting de 34ste titel in handen te hebben.

11
Photonews

7. Hans Vanaken (Club Brugge)

Van dubbele cijfers gesproken, Hans Vanaken slaagde vorig jaar met brio in de zogenaamde  'double double'. In zijn eerste jaar bij Club Brugge deed hij na de winterstop de naar Mexico verkaste Víctor Vázquez vergeten. Veel loopwerk, hoog pressen, vista, splijtende passes en ook nog eens belangrijke goals. Samen met José Izquierdo en Ruud Vormer de sleutelfiguur in de kampioenenploeg van Michel Preud'homme. Dit seizoen schoot hij, net als Club in z'n geheel, aarzelend uit de startblokken. Sinds enkele weken groeit hij weer naar zijn topvorm toe en dat doet het beste verhopen voor de play-offs.

11
Photonews

8. Franck Berrier (KV Oostende)

33 jaar intussen en wekelijks een hoog niveau halen, is er niet meer bij bij de Franse artiest. Maar toch, bij KV Oostende genieten ze geregeld met volle teugen van de klasseflitsen en geniale ingevingen van de wispelturige en moeilijk te doorgronden spelmaker. Uitstekend omringd met kwalitatieve spelers als Musona, Dimata, El Ghanassy, Canesin en Jonckheere en dus kan Berrier nog steeds met passes en assists strooien. En op de stilstaande fases is hij de man die zijn verantwoordelijkheid neemt. Als er één man is die het 'weireldploegsje' nodig heeft voor een Europees ticket dan wel deze klasbak.

11
Photonews

9. Jérémy Perbet (AA Gent)

Toegegeven, voor een tweede Buffalo hadden we eigenlijk ook voor de (nieuwe) Nigeriaanse vleugelaanvaller Samuel Kalu kunnen kiezen of voor de onvoorspelbare Moses Simon. Maar doe ons toch maar Jérémy Perbet. Zijn huwelijk met AA Gent leek aanvankelijk snel op de klippen te lopen, maar een sluwe vos zijn streken komen altijd weer bovendrijven. En in het geval van de ervaren spits uit Frankrijk betekent dat zoveel als: belangrijke goals maken. Hein Vanhaezebrouck heeft van Perbet al een betere en completere voetballer gemaakt en hoopt dat er bij die 10 goals straks nog een handvol bijkomen.

11
Photo News

10. Hamdi Harbaoui (Charleroi)

Charleroi de grijze muis in play-off 1 noemen zou redelijk oneerbiedig zijn, maar de ploeg van Felice Mazzu lijkt op papier wel de gedoodverfde nummer 6. Of zorgden 'De Zebra's' toch weer voor de aangename verrassing? Aan leuke spelers geen gebrek met Mata, Fall, Benavente, Bedia, Tainmont en Baby, maar of de Henegouwers straks als scherprechter een rol van betekenis zullen spelen, lijkt toch vooral af te hangen van Hamdi Harbaoui. 32 jaar, maar het scoren nog lang niet verleerd. Dat hij dit seizoen nog 'maar' aan vier stuks zit, heeft vooral te maken met zijn heenronde op de bank bij Anderlecht.

11
BELGA

1 reactie

  • Enzo Demoen

    hoezo staat meite hier niet tussen