Joke Schauvliege.
Photo News Joke Schauvliege.

België dringt uitstoot niet snel genoeg terug

Ons land slaagt er voorlopig niet in de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voldoende terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de klimaatadministratie, waarover De Morgen vandaag bericht. Vandaag moeten de Europese lidstaten hun groen huiswerk indienen bij de Europese Commissie.

Europa wil die uitstoot tegen 2030 met 35 procent zien dalen, maar met een ongewijzigd klimaatbeleid zal België tegen die tijd aan een daling van 13 procent komen. Grote schuldige is het verkeer. Auto's worden dan wel zuiniger, we rijden er wel steeds meer kilometers mee. Ook de uitstoot veroorzaakt door de verwarming van woningen daalt minder snel dan gehoopt.

Onvoldoende beleid
"Deze cijfers maken duidelijk dat het beleid in ons land niet voldoet", zegt het onafhankelijke Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum, die de hand heeft gelegd op de nieuwste cijfers. Sinds de vorige rapportage van België aan de Europese Commissie, twee jaar geleden, is er amper beterschap merkbaar.

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) geeft toe dat het er niet rooskleurig uitziet. "Maar de prognoses gaan uit van ongewijzigd beleid, terwijl Vlaanderen nog een Nationaal Klimaat- en Energieplan voor de periode tot 2030 moet opstellen."

17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
 • Dimi Bauwens

  Logisch toch als stedenbouwkundige diensten zoals Blankenberge premies bieden (m.b.t. isoleren) waaruit blijkt dat men NIET de beste bouwwijze betoelaagd, maar enkel de bestaande toestand. Men verkiest koudebruggen boven de doorlopende schil! FALEND en ondoordacht beleid..

 • Anti,groene,dwazen Allergisch,aan,corrupte,sossen

  Liever de onrechtvaardige pachtwet promoten voor corruptie boeren. Dan realisme in beslissingen dat is kabinet schouwvliege.

 • Anti,groene,dwazen Allergisch,aan,corrupte,sossen

  Steun de boeren nog wat en zorg nog maar dat ze sterk staan met hun onrechtvaardige pachtwet. Liever Boerenbond steunen dan realisme voor de bevolking

 • Bob Nalyd

  Hahaha kleingeestig allemaal. Joke wanneer kan ik, samen met duizenden anderen van thuis uit werken? Mijnen baas heeft daar precies nog nooit over gehoord en toch staat die aan het hoofd van een publieke dienstverlenende organisatie. Kom dan niet jammeren over teveel auto's, file, uitstoot en andere troep. Jij dwingt me daar alle dagen toe, tot tweemaal toe.

 • Kurt.somers3@pandora.be Ldillen1234

  De bomen dienen toch om gekapt te worden, nietwaar Joke?

 • Daniel Corstjens

  Steeds maar de burger is kop van jut! Maar de bedrijven die doen maar voort! Oja,het zijn de bedrijven die voor werk zorgen dus laat die maar met rust.pak het maar van de werkman! We hebben het gezien met de zonne panelen,de bedrijven betalen niets en de burgers alles! Iedereen moest zijn panelen terug er vanaf halen, dan zou ik hun ogen eens willen zien!

 • yodemannen yoyo

  Misschien helpt het om nog meer bossen te ontbossen of de rijken rijker te laten worden?.....NOT!

 • Hallo Hallo

  Joke joke je bakt er niks van

 • Ieder gelijk . Dino

  Misschien wat extra belastingen Betalen. Want dan mag er wel vervuild worden. Auto in de stal en terug met paard en kar. Hoe lang gaan ze ons nog leegmelken........

 • Berdine BERDINE JOOS

  Wat willen ze ? Huizen nog meer isoleren om de boel een beetje draaiend te houden. Straks 20 cm isolatie en binnen 20 jaar zijn al de mensen ziek van overisolatie. Ja ze moeten ventilatiesystemen plaatsen maar 80 % van de mensen leggen die af voor de kostprijs of het geluid. Voor mij maar een spleetje onder de deur zoals vroeger. Niets is gezonder.

 • Berdine BERDINE JOOS

  Altijd op de rug van de werkende mensen. Wat stooten de fabrieken uit ? En wat als de ministers een vluchtje maken om een bijeenkomst je te houden. Staks nieuwe belasting om hout of pallets te branden, zie het al aan komen.

 • bevel dorp

  Uitbreidingen zone 30 + meer snelheidsremmers + extra gecreëerde files zorgen voor extra vervuiling. 30 km/u is voor wagens de minst zuinige snelheid, waarbij men ook veel langer in die zone blijft. Zelfde milieueffect bij het optrekken na snelheidsremmers. Enige oplossing: zorgen voor vlot verkeer - de veiligheid is verkeersopvoeding die momenteel op niets trekt. Voetgangers en fietsers moeten zich blijkbaar niet aan de wegcode houden. Zelfs niet in aanwezigheid van politie.

 • s n

  Ik voel het aankomen... een volgende subsidie om het klimaatakkoord te halen en daarna weer een extra belasting voor al diegenen die zich ingezet hebben (cfr zonnepanelen)

 • lucky luck

  Nog meer bossen laten kappen Joke.

 • Kristof R

  Overal in Vlaanderen worden voortdurend bomen omgelegd. Wat is daar in godsnaam de bedoeling van? Denkt Schauvliege zo haar doelstellingen te halen? Of heeft ze teveel schone lucht in Hongarije gekocht?

 • Maarten Van Wesemael

  Steek het maar weer op de auto. Daarmee kan je de grootste groep treffen; de gewone burger!

 • Rudy Deckers

  Ik zou nog wat meer bomen omkappen