3 De Opel Manta 400.
wikipedia De Opel Manta 400.

“Cultauto Opel Manta komt terug”

De Opel Manta wordt dit jaar vijftig. De baas van Opel belooft de terugkeer van de cultauto - met elektrische aandrijving.

Voor de jeugd is de Opel Manta vooral de gifgroene auto die wordt gereden door het zootje ongeregeld van New Kids Turbo. Maar de Manta, die van 1970 tot 1988 werd geproduceerd, was tevens Duitslands meestverkochte sportauto. Het model werd in Duitsland ook wel geringschattend de ‘Pauper-Porsche’ genoemd, omdat de motorische prestaties vaak niet overeenstemden met zijn flitsende uiterlijk. 

In Duitsland werden Manta-rijders in de jaren 80 Manni’s genoemd. Manni slaat zowel op de naam Manfred als op Manta-rijder. Er ontstond een complete cultus rond het model, inclusief de nodige hoeveelheid grappen. De auto werd namelijk in toenemende mate gekocht door ‘Johnny’s’  (al dan niet met een nektapijt als kapsel) die hun auto's gingen tunen met spoilers, stickers en dikke uitlaten. 

3 De Opel Manta zoals die door de New Kids uit het Nederlandse Maaskantje (Noord-Brabant) werd gereden.
Sky Automobile De Opel Manta zoals die door de New Kids uit het Nederlandse Maaskantje (Noord-Brabant) werd gereden.

Manta-grappen

Een voorbeeld van zo'n grap was dat Opel ooit had geprobeerd een Manta te bouwen van zo’n 70 centimeter breed, zodat de bestuurder met beide ellebogen uit het raam kon rijden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met de Manta het succes van zogenaamde pony cars - zoals de Ford Mustang, betaalbaar, compact, gestileerd en sportief - van de VS naar Europa over te brengen. Dat lukte - ondanks alle moppen - want er werden alleen al in Duitsland 470.000 exemplaren geregistreerd. “We willen dingen die Opel in het verleden heel goed heeft gedaan vertalen naar de toekomst”, zei Opel-topman Lohscheller tegen de krant Augsburger Allgemeine. “En een van die dingen is de Opel Manta.”

Ford Mustang

Hoe het nieuwe model eruit gaat zien is niet bekendgemaakt, maar een studiemodel met de naam GT X Experimental dat in 2018 werd gepresenteerd werd al eerder geïnterpreteerd als de nieuwe Opel Manta. Dat SUV-achtige model heeft weinig met de sportcoupé van weleer te maken, maar hetzelfde geldt voor de Ford Mustang, die eveneens veranderde in een elektrische SUV. Of de Manta er echt gaat komen, hangt vooral af van PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroën, dat onlangs Opel inlijfde.

3 Opel GT X Experimental.
Opel Opel GT X Experimental.

Lees ook in HLN+: 

Tweede keer, goede keer: Puma de compacte SUV van ford moet de ecosport doen vergeten

Wie wil overleven in de auto-industrie, richt zich maar beter op de onderkant

Elektrische auto nog altijd 10.000 euro duurder: prijsverschil zal niet snel verdwijnen, zeggen experts

Autolening van 0% Let op voor de addertjes onder het gras

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Ja dat waren nog tijden en met zijn 2.4 motor en 144 pk had men voor die tijd iets. Vandaag kan je daar mee lachen natuurlijk als je wagens hebt met 620 pk onder de kap.

  • Martin Deraedt

    Hij wordt vergeleken met de Ford Mustang maar ik denk eerder dzt zijn tegenhanger in die tijd de Ford CapIk lees dat zijn grote concurrent de Ford Mustang was maar was dit niet eerder de Ford Capri? s

Lees meer