Motorfietsen behoren tot de grootste vervuilers van het Nederlandse wegennet.
Suzuki Motorfietsen behoren tot de grootste vervuilers van het Nederlandse wegennet.

“Motorfietsen vervuilen tot elf keer meer dan auto’s”

Misschien verrassend: motorfietsen zijn niet aan dezelfde strenge emissienormen onderworpen als auto’s. Daardoor stoten motorfietsen tot elf keer meer koolmonoxide en zes keer meer stikstofoxide uit dan personenwagens.

Volgens een Franse studie van het ICCT (International Council on Clean Transportation) stoten motorfietsen, scooters en driewielers tot elf keer meer koolmonoxide en zes keer meer stikstofoxide uit dan personenauto’s. Dat komt doordat motorfietsen ‘slechts’ aan de Euro 4-norm hoeven te voldoen en auto’s aan de Euro 6-norm. 

Het ICCT-onderzoek werd uitgevoerd in Parijs tussen 18 juni en 16 juli 2018. Om de uitstoot van koolmonoxide, stikstofoxiden en deeltjes te meten, hebben experts van de NGO portalen uitgerust met lasers geïnstalleerd op drie locaties in Parijs. Bijna 180.000 voertuigen werden waargenomen, inclusief 3.455 motorfietsen en scooters, zo meldt de Franse website L’Usine Nouvelle.

Volgens het ICCT-rapport stoten motoren tot 11,1 keer meer koolmonoxide uit dan benzineauto’s. Qua stikstofoxide vervuilen motorfietsen tot 6,1 keer meer dan benzineauto's. Volgens Jens Müller, Air Quality Manager bij de European Transport and Environment Federation, is het betreurenswaardig dat dit verschil in beoordeling qua uitstootnormen ooit is ontstaan. “In de afgelopen jaren is de nadruk echt op auto’s komen te liggen”, zei hij tegen RTBF.

53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dirk andelhofs

    Frank Meynen, in China rijden zo goed als alle brommers elektrisch. Ook ikzelf rijd al meer dan 8 jaar met een elektrische scooter. Niks dan voordelen !

  • Nico Gordini

    Mijn scooter verbruikt 2,3l/100km. Dezelfde benzine als in een auto moet. Welke is het meest vervuilend dan. 2,3l vs 10l per 100km?

Lees meer