Motorfietsen behoren tot de grootste vervuilers van het Nederlandse wegennet.
Suzuki Motorfietsen behoren tot de grootste vervuilers van het Nederlandse wegennet.

“Motorfietsen vervuilen tot elf keer meer dan auto’s”

Misschien verrassend: motorfietsen zijn niet aan dezelfde strenge emissienormen onderworpen als auto’s. Daardoor stoten motorfietsen tot elf keer meer koolmonoxide en zes keer meer stikstofoxide uit dan personenwagens.

Volgens een Franse studie van het ICCT (International Council on Clean Transportation) stoten motorfietsen, scooters en driewielers tot elf keer meer koolmonoxide en zes keer meer stikstofoxide uit dan personenauto’s. Dat komt doordat motorfietsen ‘slechts’ aan de Euro 4-norm hoeven te voldoen en auto’s aan de Euro 6-norm. 

Het ICCT-onderzoek werd uitgevoerd in Parijs tussen 18 juni en 16 juli 2018. Om de uitstoot van koolmonoxide, stikstofoxiden en deeltjes te meten, hebben experts van de NGO portalen uitgerust met lasers geïnstalleerd op drie locaties in Parijs. Bijna 180.000 voertuigen werden waargenomen, inclusief 3.455 motorfietsen en scooters, zo meldt de Franse website L’Usine Nouvelle.

Volgens het ICCT-rapport stoten motoren tot 11,1 keer meer koolmonoxide uit dan benzineauto’s. Qua stikstofoxide vervuilen motorfietsen tot 6,1 keer meer dan benzineauto's. Volgens Jens Müller, Air Quality Manager bij de European Transport and Environment Federation, is het betreurenswaardig dat dit verschil in beoordeling qua uitstootnormen ooit is ontstaan. “In de afgelopen jaren is de nadruk echt op auto’s komen te liggen”, zei hij tegen RTBF.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Marinus

    Die studie is uitgevoerd met dezelfde parameters als die voor auto's. Dit kan nooit correct zijn want de verschillen zijn enorm, 2 wielen ipv 4 om maar eentje te noemen. Er wordt geklaagd over stinkende motoren? Ga eens aan het verkeerslicht met de motor achter een auto staan waarvan de bestuurder het raam open heeft en een sigaret rookt. Dan praten we nog eens... Walgelijk!

  • DIRK RASSCHAERT

    Ze kunnen misschien ook eens snuffelpalen aan de grens met Duitsland zetten en controleren hoeveel fijn stof er van het Ruhrgebied bij ons binnenkomt ? Stilte aan de overkant !? Er hangt geloof ik, ook nog steeds straling in de lucht van Chernobyl ? Hebben de Russen al betaald voor die vervuiling?

Lees meer