3 Een medewerker van Renault met mondmasker bij de ingang van de autofabriek in Sandouville, bij Le Havre. De productiehal is vandaag voor het eerst weer operationeel.
AFP Een medewerker van Renault met mondmasker bij de ingang van de autofabriek in Sandouville, bij Le Havre. De productiehal is vandaag voor het eerst weer operationeel.

“Renault met de ondergang bedreigd”: Franse minister luidt de noodklok

Autofabrikant Renault kan van de markt verdwijnen als er niet snel een reddingsplan komt. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire vanochtend gezegd in een interview met radio-omroep Europe 1. Volgens Le Maire worstelt Renault momenteel om te overleven, als gevolg van de coronacrisis.

Le Maire voegde eraan toe dat de autofabrikant niet alleen zijn hand moet ophouden voor financiële steun, maar ook zelf er alles aan moet doen om zich snel aan de veranderende marktomstandigheden aan te passen. Volgens Franse media is Renault van plan om vier autofabrieken in Frankrijk te sluiten. Maar de minister vindt dat Renault de grootste fabriek, in Flins (omgeving Parijs), zeker niet mag sluiten en dat Renault ervoor moet zorgen dat in Frankrijk zoveel mogelijk banen behouden blijven. Tegelijkertijd moet Renault een stevige concurrent blijven voor andere automerken, betoogt hij.

3 Renault-medewerkers met mondmaskers aan het werk in de fabriek van Flins in de omgeving van Parijs. Het is de grootste vestiging van het Franse automerk.
REUTERS Renault-medewerkers met mondmaskers aan het werk in de fabriek van Flins in de omgeving van Parijs. Het is de grootste vestiging van het Franse automerk.

“Ja, Renault zou van de markt kunnen verdwijnen,‘’, waarschuwde Le Maire. Maar hij voegde eraan toe dat topman Jean-Dominique Senard hard werkt aan een nieuw, strategisch plan en dat Renault daarbij op de steun van de Franse regering kan rekenen.  

In eigen land produceren


Le Maire heeft echter tegenover de krant Le Figaro verklaard dat hij nog niet zijn handtekening heeft gezet onder een lening van 5 miljard euro voor Renault. Hij zegt daarover nog steeds in gesprek te zijn met het bedrijf. De Franse regering heeft er meermaals op gehamerd dat Franse autofabrikanten meer auto's in Frankrijk moeten gaan produceren, en minder in het buitenland. De regering eist dat zelfs, in ruil voor financiële ondersteuning. Verder wil de regering dat de fabrikanten meer milieuvriendelijke auto's met minder uitlaatgassen op de markt brengen.

Renault is in een alliantie verbonden met de Japanse merken Nissan en Mitsubishi. Naar verluidt komt deze alliantie aanstaande woensdag met een omvangrijk plan voor herstructurering. Ook Nissan heeft de wereldwijde autoverkoop de afgelopen maanden zien instorten. Nissan overweegt wereldwijd 20.000 banen te schrappen, met name in Europa.

3 Bruno Le Maire, Frans minister van Financiën.
Photo News Bruno Le Maire, Frans minister van Financiën.

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Rodrigus

    dan toch nog beter dan met de duitse rommel, als je daarmee in pan valt kom je met een gereedschapskist niet weg, ze snappen daar zelf hun eigen elektronica niet meer.

  • Jo Hendrik

    Geen probleem voor mij Ik had een Talisman en een brok miserie en die heeft mij veel geld gekost Ik zal Renault niet missen

Lees meer