10 De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan.
EPA De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan.

6 miljoen voor iconische Aston Martin van James Bond (inclusief snufjes uit de film)

De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Veilinghuis Sotheby's had de waarde van de sportwagen op zo'n 4 miljoen dollar geschat.

De auto was het vervoersmiddel van Bond onder meer in de film Goldfinger uit 1964, hoewel dit exemplaar nooit gebruikt werd tijdens de opnames. De DB5 is uitgerust met allerlei speciale snufjes om de geheim agent te helpen, zoals een schietstoel, roterende nummerplaten, een mechanisme dat “spijkers" laat vallen op de weg, een uitschuifbaar scherm om kogels mee af te weren en twee “machinegeweren” die uit de voorste lampjes tevoorschijn kunnen komen. 

10 De machinegeweren zitten verstopt achter de lichten.
AP De machinegeweren zitten verstopt achter de lichten.

Opvallend: die functies zijn nog intact, zij het niet zo effectief als in de film. Zo schieten de machinegeweren geen kogels af, maar kunnen ze wel het geluid van een geweerschot nabootsen. Ondanks de speciale aanpassingen mag de auto overigens wel degelijk de baan op. 

Bond-acteur Sean Connery, die de rol van 007 speelde in Goldfinger, is enthousiast over de auto. "Deze DB5-modellen zijn fantastisch", zegt hij in een statement van Sotheby's. "Ik heb laatst zelf nog een hele mooie gekocht."

10
AP
10 In de deur zat een telefoon verstopt.
AP In de deur zat een telefoon verstopt.
10 Een gadget om banden van een ander voertuig aan flarden te snijden.
AP Een gadget om banden van een ander voertuig aan flarden te snijden.
10 Roterende nummerplaten: kies tussen Britse, Zwitserse en Franse platen.
AP Roterende nummerplaten: kies tussen Britse, Zwitserse en Franse platen.
10 De "gadget box” om alle snufjes te bedienen.
REUTERS De "gadget box” om alle snufjes te bedienen.
10
REUTERS
10 In plaats van spijkers verspreidt het mechanisme nu bikkels op de weg.
AP In plaats van spijkers verspreidt het mechanisme nu bikkels op de weg.
10 Het uitschuifbare kogelwerende scherm is versierd met enkele kogelgaten.
AP Het uitschuifbare kogelwerende scherm is versierd met enkele kogelgaten.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sam Tierlen

    De geweren komen uit de richtingaanwijzers, niet de koplampen

Lees meer