thinkstock

Abnormaal hoog olieverbruik bij benzinemotoren van Volkswagen

Het olieverbruik van een aantal Volkswagen-modellen is volgens Test-Aankoop abnormaal hoog. Het gaat vooral om auto's van de merken Volkswagen, Seat, Skoda en Audi met TFSI-en TSI-motoren die gebouwd zijn tussen 2008 en 2012. Dat meldde de consumentenorganisatie vandaag.

De consumentenorganisatie zegt regelmatig klachten te krijgen over het olieverbruik van een aantal benzinemotoren. "Een motor zal altijd een beetje olie verbruiken, maar Test-Aankoop krijgt klachten van mensen die tot meer dan 1 liter olie per 1.000 kilometer moeten vervangen. In normale omstandigheden kan met 1 liter olie tot wel 5 keer zo ver gereden worden", zegt Test-Aankoop in het persbericht.

Schade

Door het olieverbruik treedt er ook schade op aan de bougies, de cilinders en de motor zelf. In een aantal gevallen kan de motor volgens Test-Aankoop helemaal stukgaan en lopen de kosten voor de consument op tot duizenden euro's. De defecten treden meestal pas op na verloop van gemiddeld 80.000 kilometer, waardoor ze veelal buiten de garantieperiode van 2 jaar vallen. 

Het probleem doet zich niet alleen in België voor. In de Verenigde Staten werd in 2012 een class action ingediend namens een groep consumenten en in Nederland werd een claimstichting opgericht om alle claims van consumenten en bedrijven te bundelen. 

Test-Aankoop wil de grootte van het probleem op de Belgische markt in kaart brengen. De consumentenorganisatie heeft een webformulier opgesteld waarop gedupeerden zich kunnen melden.

Lees meer