Thinkstock

Alarmerend: amper een op de vier kinderen correct vastgeklikt in auto (en zo doe je het wel goed)

Amper 23 procent van de kinderen zit veilig vastgegespt in de auto. Liefst een op de tien draagt nooit een gordel. Dat blijkt uit een grootschalige enquête bij Vias Institute. Elk jaar krijgen zo'n 5.000 (groot)ouders daarvoor een boete.

Vias ging bij meer dan duizend kinderen in ons land na of en hoe ze vastgeklikt in de auto zitten. De cijfers zijn alarmerend: slechts een op de vier (23 procent) wordt correct vervoerd en zit in een autostoel aangepast aan lengte en gewicht. De helft van die kinderen zit wel in het juiste zitje, maar is niet vastgeklikt zoals dat hoort. 

Misschien wel het opvallendste cijfer: 13 procent droeg helemaal geen veiligheidsgordel. Nochtans is het verkeersreglement duidelijk: kinderen jonger dan 18 en kleiner dan 1.35 meter moeten vervoerd worden in een geschikt kinderbeveiligingssysteem - lees: Maxi-Cosi's, autostoelen en verhogingskussens. Gebeurt dat niet, dan begaat de bestuurder een overtreding van derde graad. Sinds vijf jaar betaal je voor dergelijke inbreuk een hogere boete dan voorheen, of 174 euro. In 2016 werden nog 4.940 pv's uitgeschreven.

Tijdsgebrek

Automobilisten geven verschillende redenen aan voor hun fouten. Vooral onoplettendheid en tijdsgebrek blijken de boosdoeners. En dan zijn er nog de excuses dat het kind zichzelf heeft vastgemaakt of geen gordel om wilde, net als de onwetendheid die er heerst over hoe men het zitje correct in de auto installeert. Vooral die centraal op de achterbank worden vaker fouter gebruikt dan die op de passagierszetel.

Blijkt ook nog dat vooral grootouders het goede voorbeeld geven: alle kinderen die tijdens het onderzoek vervoerd werden door opa of oma, bleken correct vastgeklikt.

Tot slot: nog zeven tips

Beveiligingssystemen verminderen het risico op een dodelijk letsel met 70 procent bij baby's, met 55 procent bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud. Vias pleit daarom voor meer sensibilisering, een duidelijkere handleiding met symbolen en strengere politiecontroles. Kijk ook naar onderstaande tips:

* Informeer je tijdig over welk zitje geschikt is voor jouw kind

* Lees voor installatie altijd de handleiding

Zorg ervoor dat het zitje in de juiste richting geplaatst wordt. Voor baby's is dat tegen de rijrichting in

* Zorg ervoor dat de gordel altijd het juiste traject volgt. Hij mag niet gedraaid zijn en zeker niet te los zitten (maximaal een dikke centimeter speling)

* Een ISOFIX-systeem is het veiligst en makkelijker te installeren

* Klik je kind niet enkel bij lange trajecten vast

* Controleer dubbel voor vertrek

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Boxberger

    Nu ben ik zelf een voorstander van het vastklikken van kinderen in de wagen,doch ik vraag mij af waar zijn de gordels in de politici hun openbaar vervoer? Daar is er nog geen plaats voorzien om iedereen te laten zitten!

  • Luc Mathys

    Als ik (alweer) een wagen zie waarin de kinderen geen gordel dragen, maar de ouders wel, heb ik altijd zin om hen te vragen wie hen het dierbaarste is; zijzelf of hun kind(eren).

Lees meer