Het aantal ‘keyless’ diefstallen is de afgelopen jaren gestegen. Foto ter illustratie.
Getty Images Het aantal ‘keyless’ diefstallen is de afgelopen jaren gestegen. Foto ter illustratie.

Autofabrikanten voorkomen ‘keyless’ diefstal met ‘slapende sleutel’

Autofabrikanten hebben eindelijk een antwoord gevonden op het stijgende aantal ‘keyless’ diefstallen van moderne auto’s. De sleutel krijgt een slaapstand en wordt pas actief wanneer deze wordt bewogen.

De afgelopen paar jaar zijn wereldwijd honderdduizenden auto’s gestolen via de zogeheten ‘keyless’ diefstalmethode. Bij deze vorm van diefstal worden de ontgrendelings- en startcodes van autosleutels op afstand uitgelezen. Vervolgens rijden de dieven binnen enkele seconden ongehinderd weg.

Maar de auto-industrie zit niet stil. Populaire modellen van merken als Audi, BMW en Volkswagen zijn tegenwoordig voorzien van ‘slapende’ sleutelhangers om potentiële criminelen te stoppen. Zes van de nieuwste modellen die zijn getest door het Britse onderzoeksinstituut Thatcham Research kregen topscores voor hun vermogen om zich te verdedigen tegen deze vorm van autodiefstal.

De Audi A6 Allroad, BMW 1-serie, BMW 8-serie, BMW X6, Ford Puma en Volkswagen Passat behaalden allemaal een topscore voor hun diefstalbeveiliging, inclusief gevoeligheid voor keyless diefstal. Dit betekent dat de sleutel niet langer reageert op pogingen om het signaal uit te lezen. De sleutel wordt pas ‘wakker’ wanneer de eigenaar de sleutel beweegt. Wanneer de eigenaar ‘s nachts slaapt, kan de sleutel dus niet op afstand worden uitgelezen.

Zo voorkom je keyless autodiefstal

1. Gebruik een stuurslot: deze ouderwetse methode kan dieven ervan weerhouden om uw auto te stelen.

2. Luister naar het geluid van uw portieren die vergrendeld worden. Als je niets hoort, controleer nogmaals of de deuren op slot zitten.

3. Plaats een track and trace systeem: deze apparaten kunnen waarschuwen wanneer je auto wordt gestart en waar deze naartoe gaat.

4. Schakel je sleutel handmatig uit: sommige fabrikanten hebben een knop in de sleutel opgenomen waarmee deze ‘s nachts kan worden uitgeschakeld.

5. Plaats camera’s. Vaak worden dieven ervan weerhouden om je auto te stelen en anders kunnen ze worden gebruikt om de persoon te lokaliseren die de diefstal heeft gepleegd.

6. Buurt-app: meld elk verdacht gedrag in je omgeving altijd in de buurt-app en aan de politie.

7. In de garage. Dieven richten zich minder snel op je auto als deze in een afgesloten garage staat.

8. Blijf op de hoogte van de nieuwste software: veel fabrikanten werken hun beveiligingssystemen in de auto bij om keyless diefstal te voorkomen.

9. Leg je sleutel in een stalen snoep- of koektrommel. Hierdoor wordt de straling van de sleutel geblokkeerd.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Toni van belle

    Één gps tracker kost ongeveer 100 euro... Voor die prijs kan je weer gerust gaan slapen.

  • Roger Verbrugge

    Er bestaan "pochettes (10€) " waarin je de sleutel veilig kan opbergen.

Lees meer