Rafael Vasquez achter het stuur van de auto, enkele seconden voor de auto een voetganger raakte.
AP Rafael Vasquez achter het stuur van de auto, enkele seconden voor de auto een voetganger raakte.

Bestuurder zelfrijdende Uber-auto in VS aangeklaagd om dodelijk ongeluk

Een vrouw die bij wijze van proef achter het stuur van een zelfrijdende Uber zat, is aangeklaagd voor dood door schuld in verband met een ongeluk in de Amerikaanse staat Arizona in 2018. Dat melden openbaar aanklagers in de staat dinsdag.

De bestuurder zat in de zelfrijdende auto in de plaats Tempe om eventueel in te grijpen, maar kon niet voorkomen dat een voetganger werd doodgereden. Het was de eerste keer dat in de Verenigde Staten een voetganger om het leven kwam als gevolg van een aanrijding met een zelfrijdende auto.

Rafaela Vasquez (46) ontkende dinsdag schuld aan de dood van slachtoffer Elaine Herzberg, die op het moment van het ongeluk in het donker plotseling een autoweg overstak met een fiets aan de hand. Volgens de politie van de stad Tempe keek Vasquez op het moment van het ongeluk niet naar de weg, maar naar beneden. Onderzoek naar het oorzaak van de crash wees uit dat Vasquez op haar telefoon naar een televisieprogramma keek. Zelf ontkent ze dat dit het geval is.

Aanklagers kwamen in maart vorig jaar al tot de conclusie dat Uber als bedrijf niet kon worden aangeklaagd vanwege het ongeluk. Het techbedrijf achter de bekende taxi-app besloot in maart 2018 naar aanleiding van het ongeluk per direct al zijn proeven met zelfrijdende auto's te staken.

Lees ook:

Natuurlijk is Koning Auto nog niet dood: voor het eerst in 75 jaar minder auto’s in België, maar dat komt puur door de lockdown (+)

“Het stadsautootje sterft uit”: wordt de wagen opnieuw een luxeproduct? (+)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dol de peeze

    Heb die beelden gezien. Het zoveelste bewijs hoe erg de verslaving aan de smartphone is. We vertrouwen zo hard op technologie dat we onze echte verantwoordelijkheden vergeten. Ook al rijdt die wagen zelf uw ogen moeten op de weg zijn, daar is geen discussie over. Het verhaal had heel anders geweest als ze op de weg lette, ook al was de voetganger dan zelfs aangereden. Ze had dan tenminste moeite kunnen doen om het te voorkomen iets dat nu totaal niet kon.

  • Jo Debacker

    In de video is duidelijk dat ze daar niets aan kon doen, zelfs moest ze niet naar haar smartphone gekeken hebben en haar handen op het stuur had.

Lees meer