2 De botsing van het jaar: een Landwind (rechts) ramt een Range Rover Evoque (links) in China.
De botsing van het jaar: een Landwind (rechts) ramt een Range Rover Evoque (links) in China.

China mag deze Range Rover niet meer kopiëren

Jiangling Motor heeft de Range Rover Evoque bijna letterlijk gekopieerd. Nu heeft een Chinese rechtbank het Chinese bedrijf echter verboden om de auto te produceren en te verkopen.

Een Chinese rechtbank heeft deze week een opmerkelijk oordeel uitgesproken: de Landwind X7 van de Chinese autofabrikant Jiangling Motor lijkt te veel op de Range Rover Evoque. Volgens de rechtbank mag de X7 met onmiddellijke ingang niet meer worden verkocht. De rechtbank zei dat de Evoque vijf unieke stijlkenmerken heeft die rechtstreeks door Jiangling zijn gekopieerd.

De productie moet worden gestopt, aldus de rechtbank. Bovendien moet de fabrikant van de Range Rover Evoque (Jaguar Land Rover) compensatie worden betaald. Het vonnis werd met gejuich ontvangen door Jaguar/Land Rover. “Het versterkt het vertrouwen in investeringen in China en schept vertrouwen in de jurisprudentie van de Chinese rechtbanken”, aldus een woordvoerder. Jiangling Motor kan nog in beroep gaan.

De uitspraak biedt hoop voor andere Europese fabrikanten die tot nu toe met lede ogen moesten aanzien hoe klonen van Porsche Cayennes, Macans en een aantal Mercedes Benz-modellen straffeloos door Chinese fabrikanten werden gekopieerd. De strijd tussen Land Rover en Landwind heeft vijf jaar geduurd.

2 De Landwind X7
De Landwind X7

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koen F.

    China dat buigt ... dat zal maar schone schijn zijn, morgen komen ze op de markt met een kleine aanpassingen zodoende ze net niet % hetzelfde zijn. Hetzelfde met uitbrengen van Muziek, binnen de 8 seconden van een melodietje blijven en het is geen plagiaat ... er zijn altijd achterdeuren in deze wetgevingen Ook in China en deze Range Rover kost hier 86000 Euro , bizar dat deze zo duur is in China ??

  • Mike Wuyts

    Zo misschien beter zijn dan de echte,de echte is trouwens al de minst betrouwbare auto van de Europese markt.

Lees meer