8 De paradestand van de HiPhi 1 in actie.
Human Horizons De paradestand van de HiPhi 1 in actie.

Deze bizarre SUV uit China krijgt een ‘paradestand’: arriveer als een koning

In China schiet het ene na het andere automerk als paddenstoelen uit de grond, en vrijwel allemaal presenteren ze een luxe, elektrische Sports Utility Vehicle (SUV). De nieuwe fabrikant Human Horizons maakt het wel heel bont met deze HiPhi 1. Voor Chinezen die in stijl willen arriveren biedt hij zelfs een ‘paradestand’.

Voor de duidelijkheid: deze versie van de HiPhi 1 is nog een studiemodel, waarmee Human Horizons vooral de reacties van het publiek wil peilen. Enkele extreme details zullen verdwijnen op het productiemodel, maar volgens de Chinese topman Ding Lei gaan de bizarre achterdeuren dat stadium wel redden. De HiPhi 1 beschikt over ‘gewone’ voorportieren, maar de achterste twee openen op een bijzondere manier: de onderste panelen scharnieren in tegengestelde richting, terwijl de panelen in het dak omhoog wegklappen. Door deze zogenoemde ‘paradestand’ kan de eigenaar (of inzittende) van de HiPhi 1 als een koning aankomen op zijn of haar bestemming; eerst opstaan, en dan pas uitstappen.

Volgens Ding Lei zullen de camera’s op de zijkant van de auto het uiteindelijke productiemodel niet halen. Deze vervangen nu nog de buitenspiegels (zoals Audi dat ook toepast op de E-Tron en Honda op de Honda-e) maar in China is deze oplossing voorlopig nog niet legaal.

8 Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons Human Horizons HiPhi 1
8 Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons Human Horizons HiPhi 1

Zelfrijdend

Volgens Human Horizons is de HiPhi 1 een bijzonder geavanceerde auto, die bovengemiddeld goed zelfstandig kan rijden. Om dat voor elkaar te krijgen, beschikt de SUV over maar liefst 562 sensoren die de situatie rond de auto in de gaten houden. Dat aantal ligt fiks hoger dan bij andere moderne modellen. Bovendien kan de auto projecties op het wegdek laten verschijnen waarmee hij met andere weggebruikers communiceert.

Chinese autofabrikanten beginnen zich af te tekenen als voorlopers op het gebied van zelfrijdende (autonome) technologie; de beloftes klinken veelbelovend, al hebben we de HiPhi 1 nog niet aan het werk gezien zonder bestuurder.

8 De HiPhi 1 krijgt zes 'deuren'
Human Horizons De HiPhi 1 krijgt zes 'deuren'

Elektrisch

Het is bijna vanzelfsprekend dat dit soort grote Chinese SUV’s over elektrische aandrijving beschikt. Ook de HiPhi 1 heeft geen verbrandingsmotor, maar twee elektromotoren die samen goed zijn voor ruim 500 paardenkrachten. Overigens krijgt het basismodel van de productieversie één motor, waarmee Human Horizons een vergelijkbare aanpak als Tesla heeft.

Wanneer de HiPhi 1 en zijn paradestand in het echt te bewonderen is (en of de auto ook naar de Europese markt komt) is op dit moment nog niet bekend.

8 De Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons De Human Horizons HiPhi 1
8 De Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons De Human Horizons HiPhi 1
8 De Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons De Human Horizons HiPhi 1
8 De Human Horizons HiPhi 1
Human Horizons De Human Horizons HiPhi 1

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jaak Casteleyn

    De Chinezen zijn heel de wereld aan het inpakken met brol en met een cynisch lachje, zoals we ze kennen, net zoals het virus dat ons nu parten speelt. Globaliseren zei het Belgisch blauwe konijn.

  • Johan Billiet

    @Raf Peeters: ter info de invoerrechten op Japanse wagens bedroegen 10 % (voor dat het vrijhandelsakkoord in 2019 in voege trad), deze op Chinese auto's bedraagt nog steeds 10 %. Het gaat hier om een EU-invoerrecht en niet om een Belgische heffing !! BTW betaal je in elk land..en dit ongeacht de herkomst. Hier dus graag niet de Belgische staat ten onrechte van marktbescherming beschuldigen..

Lees meer