3 BMW X6 in Vanta Black.
BMW BMW X6 in Vanta Black.

Deze BMW is zwarter dan zwart, en lijkt zowaar bijna tweedimensionaal

BMW heeft een X6 laten spuiten in het meest zwarte zwart op aarde. Het effect van dit zogenoemde Vantazwart: contouren, lijnen, naden, randen - alles verdwijnt, ook op een nieuwe BMW.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Inktzwart, gitzwart, pikzwart - het zijn allemaal woorden om aan te geven dat iets echt heel erg zwart is. Maar het kan nog veel zwarter. Want Vantazwart is de naam van een zorgvuldig geproduceerde kleur die bijna al het invallende licht absorbeert, waardoor het een soort zwart gat wordt waaruit geen licht kan ontsnappen.

Telescopen en militaire wapens

Vantazwart wordt gebruikt om de binnenzijde van telescopen mee te bedekken waarmee wetenschappers zeer zwakke lichtsignalen van verre sterrenstelsels willen observeren. Ook wordt het gebruikt als verf om militaire wapens te camoufleren. Het leek BMW ook wel leuk om er een X6 mee te beschilderen.

Het resultaat? Alle contouren verdwijnen, de auto lijkt zelfs niet langer driedimensionaal, maar slechts tweedimensionaal. Alle uitstulpingen, lijnen en kieren vallen weg, waardoor het werk van de ontwerpers compleet teniet wordt gedaan. 

Het is irritant om naar te kijken, omdat je denkt dat er iets mis is met je ogen.

3 BMW X6 in Vanta Black.
BMW BMW X6 in Vanta Black.

Koolstofbuizen

Vantazwart is ontwikkeld door het Britse bedrijf Surrey Nano-Systems in Newhaven. Vanta staat voor ‘Vertically Aligned Nanotube Array’ (verticaal geplaatste nanobuisjes). 

Simpel gezegd gaat het hierbij om een soort bos van koolstofnanobuisjes dat bijna al het invallende licht absorbeert. De koolstofbuizen hebben een diameter van 20 nanometer, dus ze zijn vijfduizend keer dunner dan een mensenhaar.  Hierdoor wordt 99,96 procent van het invallende licht geabsorbeerd. 

3 BMW X6 in Vanta Black.
BMW BMW X6 in Vanta Black.

Als autolak heeft Vanta-Black waarschijnlijk geen toekomst - het materiaal is weliswaar ongevoelig voor extreme temperatuur- en drukschommelingen en trillingen, maar het is niet krasbestendig en bovendien extreem duur. Wel zal het worden gebruikt op plekken waar je geen reflecties wilt, bijvoorbeeld op het dashboard van auto's. 

Er is zelfs een nog donkerder zwart op komst. Twee wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een stof ontwikkeld die 99,995 procent van alle licht absorbeert.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Loeys

    Hate to burst the bubble. Maar BMW heeft al aangegeven dat dit kleur niet bestemd is voor commerciële doeleinden en dus ook niet als optie beschikbaar zal zijn. Deels omdat het te gevaarlijk zou zijn bij nacht.

  • Lana de Neve

    Waarom iedereen direct hun mening gooien ? Als je het niet mooi vind oke als je het mooi vind ook oke laten we met zen alle gewoon positief en blij zijn tegen iedereen . Belgie zou verbeteren dan . Danku ! ❤️

Lees meer