4 Een Mini zonder deuren en met rieten stoelen heeft een recordbedrag opgebracht tijdens een veiling.
Bring A Trailer Een Mini zonder deuren en met rieten stoelen heeft een recordbedrag opgebracht tijdens een veiling.

Deze Mini is duurder dan een Porsche

Een uiterst zeldzame Mini Beach Car is geveild voor 230.000 pond, oftewel 273.000 euro. Voor dat bedrag koop je ook een gloednieuwe Porsche 911.

Om het debuut van de Mini op de Noord-Amerikaanse markt aan het begin van de jaren zestig te vieren, bouwde Austin 15 ‘Beach Car’-varianten. Deze werden geleverd met rieten stoelen en zonder deuren en deurstijlen. Dertien van deze speciale strandauto’s werden naar de Verenigde Staten gestuurd voor reclamedoeleinden. 

4 Mini Beach Car
Bring A Trailer Mini Beach Car

Het exemplaar op de foto's is gespoten in de kleur ‘Smoke Gray’ met een ‘Snowberry White’ dak. De auto is voorzien van de originele, bij de betreffende auto behorende viercilinder motor met een inhoud van 850 cc. En die is weer gekoppeld aan de originele handgeschakelde vierversnellingsbak.

De auto werd destijds gekocht door de algemeen directeur van de Mini-dealer in Michigan waar de auto als reclame-object stond en is al die tijd in het bezit van zijn familie geweest. Gedurende 54 jaar heeft de familie er slechts 3.000 kilometer mee gereden. 

4 Mini Beach Car
Bring a Trailer Mini Beach Car

Al die tijd is de Mini zorgvuldig onderhouden, blijkt uit  de onderhoudsgegevens. Het model beschikt ook over een originaliteitsverklaring van de fabriek en een British Motor Industry Trust-certificaat.

Maakt dat alles deze oude Mini meer waard dan sommige gloednieuwe supersportwagens? De markt lijkt te denken van wel, want drie jaar geleden werd ook al 181.500 dollar betaald voor een vergelijkbaar exemplaar tijdens een veiling van Bonhams in Monterey.

4 Mini Beach Car
Bonhams Mini Beach Car

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cindy Dekkers

    Frank Willems; van de Mehari van Citroen en de Rodeo van Renault zijn er stukken meer gebouwd, dat waren productiemodellen. Van de Mini BC zijn er in totaal slechts 15 stuks gebouwd als concept model, waarvan er nu nog slechts vier resten. Wel is het een feit dat vandaag een gerestaureerde Mehari meer kost dan dat ze toen nieuw kostte.

  • FRANK WILLEMS

    Bestaat ook in renault 4 cv / fiat 500 / 2 pk .

Lees meer