Driftend gaat de DeLorean over het circuit
Stanford University Driftend gaat de DeLorean over het circuit

Dit is 's werelds eerste autonome én driftende DeLorean

Wetenschappers van de gerenommeerde Stanford universiteit in Californië hebben een DeLorean elektrisch en zelfrijdend gemaakt. De iconische sportauto, die een hoofdrol had in de film ‘Back To The Future’, is volledig computergestuurd, eigenlijk net zoals hij dat ooit in de speelfilm was.

Daarom hebben zijn scheppers hem dezelfde naam gegeven: MARTY (Multiple Actuator Research Testbed for Yaw Control). De roestvrijstalen auto met vleugeldeuren kan nu een racecircuit volledig zelfrijdend afleggen, blijkt uit een video die de universiteit heeft vrijgegeven.

Al in 2015 sleutelden de wetenschappers van het kennisgebied werktuigbouwkunde aan de uit 1981 stammende DeLorean. Hij werd elektrisch gemaakt en kreeg een aangepast onderstel, grotere remmen, een rolkooi, tal van computers en een aantal GPS-antennes om zichzelf met precisie te kunnen lokaliseren. 

In eerste instantie kon MARTY alleen donuts maken, oftewel simpel rondjes draaien. Maar nu, vier jaar later, kan hij zelfstandig het hele circuit in recordtijd afleggen. Hij gooit niet een van de pylonen omver. Voor de veiligheid zitten er nog wel twee mensen in de auto om in te grijpen, indien nodig. 

MARTY is niet alleen een speeltje. De onderzoekers ontwikkelen autonome auto's die zich in elke situatie kunnen redden. Ze moeten straks ook op gladde wegen en zelfs op ijs kunnen rijden.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mike dierickx

    Knap staaltje technologie. Maar dit is GEEN autonome wagen ! Deze wagen kan enkel een voorgeprogrammeerd parkoer afleggen, wil je een ander ritje, dan moet dat eerst opnieuw geprogrammeerd worden.Autonomie wil zeggen dat de computer zelf beslissingen kan nemen bij veranderende omstandigheden en dat kan deze Delorean niet. Wat deze wagen doet verschilt in principe niet veel van wat een fabrieksrobot doet.

Lees meer